ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΛΟΓΩ ΑΠΟΤΥΧΙΑΣ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΤΩΝ ΠΡΟΣΔΟΚΩΜΕΝΩΝ ΕΣΟΔΩΝ ΚΑΙ ΑΥΞΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ, ΖΗΤΑ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί που επέβαλε η κυβέρνηση τον Ιανουάριο του 2016 ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, την οποία συνυπέγραψαν 51 ακόμα βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καββαδάς στην ερώτησή του προς τους αρμόδιους υπουργούς,  τονίζει ότι η επιβολή του ΕΦΚ έχει οδηγήσει σε χάος στην παραγωγή και το εμπόριο οίνου, αύξησε τα λειτουργικά κόστη των οινοποιών και μείωσε την οικονομική συνεισφορά ενός πολλά υποσχόμενου κλάδου στην εθνική οικονομία,  δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εκτεταμένη και μη ελεγχόμενη αύξηση της παραοικονομίας και όλα αυτά χωρίς το κράτος να έχει καταφέρει να εισπράξει τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα.

Το πλήγμα είναι  ιδιαίτερα μεγάλο για τα μικρά οινοποιεία, που παράγουν κάτω από 100.000 λίτρα κρασιού, τα οποία υποχρεούνται να προκαταβάλουν το φόρο, με αποτέλεσμα να πλήττεται η ανταγωνιστικότητά τους και ακόμα χειρότερα, πολλά από αυτά να απειλούνται με «λουκέτα». Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ερώτηση, πρακτικά η προκαταβολή του φόρου, σημαίνει ότι ένας οινοποιός που παράγει 100 τόνους το χρόνο, για να πουλήσει έστω ένα μπουκάλι κρασί θα πρέπει να προπληρώσει φόρους περί των 24.000 ευρώ!

Η  λανθασμένη φορολογική επιλογή της κυβέρνησης, έχει ως αποτέλεσμα  η μέση πτώση του τζίρου στον οινοποιητικό κλάδο να ξεπερνά το 20%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, υπάρχουν μονάδες που εμφανίζουν κατακόρυφη πτώση στις πωλήσεις έως και 50%, με αποτέλεσμα να προχωρούν σε απολύσεις ή στην καλύτερη περίπτωση να θέτουν σε διαθεσιμότητα το προσωπικό τους.

 

Για να δείτε ολόκληρη την ερώτηση πατήστε εδώ

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων