ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ-ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΓΟΝΕΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΣΟΣΤΟΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα 1 Αυγούστου 2016

Απάντηση του βουλευτή Θανάση Καββαδά στο αίτημα της Επιτροπής Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων του Ν. Λευκάδας

Προς: Επιτροπή Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων του Ν. Λευκάδας

Κατόπιν αιτήματός σας με το οποίο ζητάτε την παρέμβασή μου προς τον υπουργό Παιδείας, ώστε να τροποποιηθεί εκ νέου η απόφαση για την εφαρμογή της ποσόστωσης και να ισχύει για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση «ξεχωριστά και ανεξάρτητα για τους τελειόφοιτους του Ν. Λευκάδας» και παράλληλα να σας  ενημερώσω για τις ενέργειές μου για το θέμα, υπενθυμίζω ότι :

  1. Στις 24 Δεκεμβρίου 2015 κατέθεσα ερώτηση στη Βουλή προς τον υπουργό Παιδείας κ. Νίκο Φίλη, με την οποία ζητούσα την εφαρμογή της μεθόδου της ποσόστωσης για την εισαγωγή των υποψηφίων μαθητών της Γ΄Λυκείου του Ν. Λευκάδας στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ της χώρας, λόγω του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου 2015, κατ΄ εφαρμογή του νόμου (4327/2015 ΦΕΚ50Α) που ίσχυσε για τους μαθητές της Κεφαλονιάς.
  2. Κατόπιν συνεχών επαφών και πιέσεων στον υπουργό Παιδείας, στις 23 Φεβρουαρίου 2016, ψηφίστηκε στη Βουλή η σχετική τροπολογία που όριζε την εφαρμογή της μεθόδου της ποσόστωσης  για τους μαθητές του Ν. Λευκάδας.
  3. Την Μ. Τετάρτη, 27 Απριλίου 2016 υπέβαλα αίτημα προς τον υπουργό Παιδείας με το οποίο ζητώ η μέθοδος της ποσόστωσης να εφαρμοστεί ξεχωριστά για τους τελειόφοιτους και απόφοιτους των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ του Ν. Λευκάδας.

Πιο συγκεκριμένα στο αίτημά μου ζητώ:

«Α. Για τους τελειόφοιτους και αποφοίτους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. του νομού Λευκάδας που δίνουν με το νέο σύστημα να ισχύσει ανεξάρτητα η ποσόστωση του 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (κατηγορία Α). Η κατηγορία αφορά 221 εξεταζομένους.

Β. Για τους τελειόφοιτους και αποφοίτους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. της υπόλοιπης σεισμόπληκτης περιοχής, να ισχύσει σε διαφορετική κατηγορία από το νομό Λευκάδας η ποσόστωση του 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (κατηγορία Β). Η κατηγορία αφορά 212 εξεταζομένους.

Γ. Για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. όλης της σεισμόπληκτης περιοχής που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, να ισχύσει ανεξάρτητα η ποσόστωση του 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (κατηγορία Γ). Η κατηγορία αφορά 24 εξεταζομένους».

Το αίτημα είχε δημοσιοποιηθεί σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της Λευκάδας και σχετικά είχε ενημερωθεί και ο Σύλλογος σας.

  1. Την Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016 υπέβαλα νέα αναφορά στον υπουργό Παιδείας με το αίτημα της Επιτροπής Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων του Ν. Λευκάδας με το οποίο ζητείτε «εκ νέου τροποποίηση της με αριθμό πρωτ. Φ.253/1/69267/Α5 από 22-4-16 απόφασής του υπουργείου και το διαχωρισμό των δύο ποσοστών ανάμεσα στις περιοχές, ώστε να ισχύει ποσόστωση 0,5% ξεχωριστά και ανεξάρτητα για τους τελειόφοιτους του Ν. Λευκάδας»..

 Πέραν των ερωτήσεων, αιτημάτων και αναφορών όλο το προηγούμενο διάστημα ήμουν σε συνεχή επαφή με τον υπουργό, αλλά και αρμόδια στελέχη του υπουργείου, προκειμένου οι μαθητές της Λευκάδας να λάβουν όλα όσα δικαιούνται, με βάση το νόμο, δεδομένου ότι στη Λευκάδα καταγράφηκε το 80% των καταστροφών από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου και ως εκ τούτου το νησί έχει πληγεί εμφανώς περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή.

Εσχάτως, εντός της εβδομάδας και συγκεκριμένα την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016, είχα επικοινωνία με τον υπουργό Παιδείας κ. Νικόλαο Φίλη, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η μέθοδος της ποσόστωσης θα εφαρμοστεί για τους μαθητές των πληγέντων περιοχών από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου, όπως ορίζει ο νόμος. Μου επισήμανε δε ότι το υπουργείο Παιδείας, για να αποφασίσει το εύρος εφαρμογής της ποσόστωσης, έλαβε υπόψη τους χάρτες του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που επισήμως ορίζουν τις σεισμόπληκτες περιοχές που προέκυψαν από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015.

Εκτιμώ ότι με τα ανωτέρω γίνεται αντιληπτό ότι από νωρίς κατέβαλα κάθε δυνατή προσπάθεια, για το θέμα της εισαγωγής των τελειόφοιτων μαθητών της Λευκάδας σε ΤΕΙ και ΑΕΙ, με τη μέθοδο της ποσόστωσης.

Εκτιμώ τέλος ότι γίνεται αντιληπτό σε όλους, ότι όλες οι νομοθετικές και υπουργικές αποφάσεις, λαμβάνονται από το κυβερνών κόμμα και όχι από βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με εκτίμηση

Αθανάσιος Ι. Καββαδάς

Βουλευτής Ν. Λευκάδα

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων