ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΒΒΑΔΑ, ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΤΕΛΕΙΟΦΟΙΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, πραγματοποίησε χθες ο βουλευτής Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, μαζί με την Επιτροπή Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων και τη συμμετοχή Συλλόγων Γονέων του Νομού Λευκάδας, για το θέμα της επέκτασης και το σχολικό έτος 2016-2017 της ειδικής ρύθμισης της ποσόστωσης για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών που επλήγησαν από το σεισμό της 17  Νοεμβρίου 2015.

Στη συνάντηση  εκτέθηκαν στον υπουργό τα επιχειρήματα των γονέων για την εφαρμογή και εφέτος της ποσόστωσης στους τελειόφοιτους Λυκείων της Λευκάδας.

Όπως ανέφερε  ο βουλευτής στον υπουργό βασικότερο επιχείρημα όλων, είναι οι ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες διδασκαλίας των μαθητών, καθώς 13 μήνες μετά το σεισμό, δεν έχουν αποκατασταθεί οι ζημιές των κτηρίων και σε κάποια δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εργασίες.

Επιπλέον, επισημάνθηκε το υψηλό επίπεδο των μαθητών της Λευκάδας, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο ποσοστό πέρυσι, πέτυχαν την εισαγωγή τους στις σχολές επιλογή τους χωρίς τη βοήθεια της ποσόστωσης,  καθώς επίσης και το γεγονός ότι με τη ρύθμιση οι μαθητές της Λευκάδας δεν στερούν θέσεις στις ανώτερες και ανώτατες σχολές από άλλους μαθητές της χώρας, καθώς η ποσόστωση προβλέπει επιπλέον θέσεις, για τους σεισμόπληκτους.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του βουλευτή στην περίπτωση της Κεφαλονιάς, όπου λόγω του σεισμού που έπληξε το νησί το 2014, εφαρμόστηκε για δύο συνεχόμενα σχολικά έτη η ρύθμιση της ποσόστωσης, ζητώντας στο πλαίσιο της ίσης μεταχείρισης, επέκταση της ρύθμισης και για τους σεισμόπληκτους μαθητές του Νομού Λευκάδας.

Ο υπουργός  κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαιτέρως καλό κλίμα,  δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει κατά πόσο είναι εφικτό το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη το αίτημα των γονέων.

Σε ανάλογο ύφος άλλωστε ήταν και η απάντηση του  κ. Γαβρόγλου, σε σχετική κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Καββαδά στις 14/11/2016, αναφέροντας εγγράφως το ισχύον νομικό πλαίσιο βάση του οποίου ίσχυσε πέρυσι η ρύθμιση της ποσόστωσης και καταλήγοντας ότι το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων «λαμβάνει υπόψη και εξετάζει τις υποβληθείσες προτάσεις».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καββαδάς με την αναφορά του στη Βουλή και με σειρά αλλεπάλληλων παρεμβάσεων και επαφών στο Υπουργείο Παιδείας, ζητούσε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η επέκταση για 2η χρονιά του μέτρου και για τους μαθητές Λυκείου της Λευκάδας, «στο πλαίσιο της ισονομίας και της ίσης μεταχείρισης των τελειοφοίτων της Λευκάδας με αυτούς της Κεφαλονιάς». Με την αναφορά είχε διαβιβαστεί στον υπουργό και αίτημα της Επιτροπής Γονέων Τελειοφοίτων Λυκείων του Ν. Λευκάδας, καθώς και δηλώσεις 10 εκπαιδευτικών συλλόγων του νησιού που στηρίζουν το σχετικό αίτημα.

Για να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας πατήστε εδώ

Κατά τη συνάντηση έγινε εκτενής συζήτηση στην απόρριψη από το υπουργείο λειτουργίας Ολιγομελών Τμημάτων στο Λύκειο Καρυάς, για τη Β’ Λυκείου που αφορούν τις Ομάδες Προσανατολισμού.

Ο κ. Καββαδάς εξέθεσε στον υπουργό τα προβλήματα μετακίνησης από τη ορεινή Καρυά στην πόλη της Λευκάδας που έχει δημιουργήσει σε γονείς και μαθητές η απόφαση του υπουργείου, ζητώντας να υπάρξει άμεση λύση και να συνεχιστεί η λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων.

Πρότεινε μάλιστα την αλλαγή του Σχολείου Καρυάς από την κατηγορία ΣΤ’ στην κατηγορία Η’-ΙΒ’, ώστε τον επόμενο χρόνο να τύχει της πρόνοιας του νόμου για τα απομονωμένα Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας.

Ο κ. Καββάδας επιμένοντας στην θέση του για την απρόσκοπτη λειτουργία των Ολιγομελών τμημάτων της Καρυάς, κατέθεσε σήμερα, 20 Δεκεμβρίου 2016, νέα αναφορά στον υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητά την αλλαγή κατηγορίας του Σχολείου.

Για να δείτε την αναφορά πατήστε εδώ

Μεταξύ των προτάσεων του βουλευτή ήταν οι αποφάσεις για τη λειτουργία των Ολιγομελών Τμημάτων να λαμβάνονται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η οποία γνωρίζει τις ανάγκες κάθε περιοχής και όχι από το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι το Σχολείο Καρυάς ανήκει στην κατηγορία ΣΤ’, βάσει της οποίας απαιτούνται τουλάχιστον 8 μαθητές για τη λειτουργία των τμημάτων. Εάν το σχολείο ενταχθεί στην κατηγορία Η’-ΙΒ’, δηλαδή στα απομονωμένα Λύκεια της νησιωτικής και ηπειρωτικής χώρας, και στα οποία η μετακίνηση των μαθητών είναι αντικειμενικά αδύνατη, μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών μετά από πλήρως αιτιολογημένη εισήγηση του Διευθυντή της Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά ειδικότητες εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων.

15658829_1896990430587152_1649537629_o15682093_1896990407253821_678476307_o

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων