ΤΟΝ «ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ» ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΙ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΚΡΟΥΕΙ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΟ

Επιστολή με την οποία θέτει προ των ευθυνών τους όλους τους υπευθύνους για το θέμα της μετεγκατάστασης του Τ.Ε.Ι. Λευκάδας απέστειλε στις 4 Μαΐου 2017 ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στον Δήμαρχο Λευκάδας.

Στην επιστολή, ο βουλευτής υπογραμμίζει τον κίνδυνο να χαθούν τα 2.000.000 ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί για την μετεγκατάσταση των κτηριακών εγκαταστάσεων, λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών και λανθασμένων χειρισμών των αρμοδίων φορέων για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει με το οικόπεδο που φιλοδοξείται να ανεγερθεί το νέο κτήριο.

Ο κ. Καββαδάς για ακόμη μία φορά «κρούει τον κώδωνα» του κινδύνου, σημειώνοντας ότι «σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που πρέπει να λάβουν και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για να λυθεί το θέμα, είναι η Ελληνική κυβέρνηση δια της ΕΤΑΔ και ο Δήμος Λευκάδας δια των ενεργειών του. Οτιδήποτε λιγότερο και οτιδήποτε περισσότερο είναι απλά πρόσχημα για περαιτέρω καθυστέρηση». Καταλήγοντας σημειώνει πως «θα ήταν κρίμα εάν, οι μέχρι σήμερα επιδεικνυόμενη ολιγωρία των αρμοδίων, οδηγήσει σε «κλείσιμο» ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που με τόσο κόπο, μέσα στην κρίση που μαστίζει την χώρα μας, κατορθώσαμε να το κρατήσουμε ανοικτό».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της επιστολής

 

«Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε,

Ήδη από το 2012, ως Δημοτικός Σύμβουλος τότε, έχω θέσει αρκετές φορές στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα για τη διασφάλιση της λειτουργίας και της ανάπτυξης των Τ.Ε.Ι. στη Λευκάδα. Τόνιζα από την εποχή εκείνη ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο (Ο.Τ. 305) είχε διαπιστωθεί πως ήταν αγνώστου ιδιοκτησίας και ότι έπρεπε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να αποδοθεί  στο Δήμο. Από τότε αναδεικνύω σε κάθε ευκαιρία την ανάγκη επίλυσης του ζητήματος.

Σήμερα είχα συνάντηση με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΤΑΔ Α.Ε.,  κ. Γ. Τερζάκη, για το θέμα του Τ.Ε.Ι. καθώς και για τα αιτήματα παραχώρησης τμημάτων του δημοσίου ακινήτου με Α.Β.Κ. 75 – Παλιές Αλυκές Λευκάδας. Έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων, κατόπιν πρωτοβουλίας τους, θα ήθελα να επισημάνω για το θέμα του Τ.Ε.Ι. τα εξής:

Ο σημαντικότερος παράγοντας για τη διασφάλιση αυτή είναι η υλοποίηση της μεταστέγασης των Τ.Ε.Ι. σε νέο σύγχρονο κτήριο που θα διαθέτει τις υποδομές, ώστε να υποδεχθεί τους φοιτητές και το διδακτικό προσωπικό, να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των υποστηρικτικών δομών και των διοικητικών υπηρεσιών και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της έρευνας που θα εμπλέξει και την τοπική κοινωνία με τους φορείς της.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει προχωρήσει καμία προτεινόμενη λύση. Αντιθέτως, έχω την αίσθηση ότι τα εμπόδια που κάθε φορά ανακύπτουν, η δαιδαλώδης γραφειοκρατία και τα «λάθη» στους χειρισμούς των αρμοδίων φορέων για την επίλυση του ζητήματος παραπέμπουν την οριστική λύση στις καλένδες. Θα παραμείνει έτσι το Τ.Ε.Ι. Λευκάδας το μοναδικό στα Επτάνησα χωρίς δικές του κτηριακές εγκαταστάσεις.

Ξεκαθαρίζοντας τη δική μου στάση, θα επιμείνω ότι η λύση για το Τ.Ε.Ι. στη Λευκάδα είναι η παραχώρηση του Ο.Τ. 305 στο Δήμο Λευκάδας και η μεταστέγασή του στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Νεότητας, έπειτα από τις απαραίτητες εργασίες επισκευής και μετασκευής του.

Για τη λύση αυτή απαιτείται να ξεκαθαριστεί άμεσα το ιδιοκτησιακό καθεστώς του οικοπέδου και να αποδοθεί στο Δήμο της Λευκάδας και στη συνέχεια η Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ι. να προχωρήσει σε διαγωνισμό, έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί το έργο.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το Ελληνικό Δημόσιο να αποσυρθεί των διεκδικήσεών του επί του οικοπέδου, το οποίο ούτως ή άλλως δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για οποιονδήποτε άλλο σκοπό. Την αποδέσμευση θα πρέπει να αποδεχθεί ο νόμιμος κάτοχος και εκπρόσωπος του Δημοσίου για τα θέματα αυτά που είναι η ΕΤΑΔ Α.Ε., εταιρία του Ελληνικού Δημοσίου που διαχειρίζεται τα ακίνητά του και φυσικά το υπουργείο Οικονομικών. Η ΕΤΑΔ διοικείται από Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο και Διοικητικό Συμβούλιο που κατ’ ουσίαν διορίζονται από την Ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνω ότι για τη μεταστέγαση του Τ.Ε.Ι. είναι ήδη δεσμευμένα σχεδόν δύο εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα διατεθούν άμεσα για τις απαιτούμενες εργασίες εφόσον επιλυθεί το πρόβλημα του οικοπέδου. Παράλληλα, είναι έτοιμη η μελέτη και τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Από την πλευρά μου, το θέμα του Τ.Ε.Ι. με απασχόλησε και ως βουλευτή από την πρώτη ημέρα της εκλογής μου. Με συναντήσεις και συνεχή συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή του Τ.Ε.Ι., καθώς και μετά από κοινή συνάντηση που είχαμε με τη Διοίκηση των «Κτιριακών Υποδομών», επιλύθηκε η εκκρεμότητα που υπήρχε μέχρι τότε με τα τεύχη δημοπράτησης, τα οποία και τελικώς εκδόθηκαν στα μέσα του 2016.

Σε κάθε περίπτωση, εκείνοι που πρέπει να λάβουν και να υλοποιήσουν τις αποφάσεις για να λυθεί το θέμα, είναι η Ελληνική κυβέρνηση δια της ΕΤΑΔ και ο Δήμος Λευκάδας δια των ενεργειών του. Οτιδήποτε λιγότερο και οτιδήποτε περισσότερο είναι απλά πρόσχημα για περαιτέρω καθυστέρηση.

«Κρούω τον κώδωνα» του κινδύνου. Η κοινωνία της Λευκάδας, ο τόπος μας, έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Θα ήταν κρίμα εάν οι μέχρι σήμερα επιδεικνυόμενη ολιγωρία των αρμοδίων οδηγήσει σε «κλείσιμο» ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που με τόσο κόπο, μέσα στην κρίση που μαστίζει την χώρα μας, κατορθώσαμε να το κρατήσουμε ανοικτό.

Σε ό,τι με φορά, θα συνεχίσω να προσπαθώ για τη λύση που προανέφερα με όλες μου τις δυνάμεις. Αλλά και αυτοί που αποφασίσουν πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να «βάλουν» την υπογραφή τους».

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων