ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ Ν. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΒΒΑΔΑ, ΣΤΗΝ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016 (4/12/2015)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΕΔΩ:

Κύριοι υπουργοί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Ως βουλευτής Λευκάδας θα ξεκινήσω με τον καταστροφικό σεισμό, που έπληξε το νησί στις 17 Νοέμβρη, και θρηνήσαμε δύο ανθρώπινες ζωές.

Δεν είναι μόνο ο σεισμός της 17ης Νοεμβρίου.  Είναι  και το πλήθος των μετασεισμών, που είχαν σαν αποτέλεσμα να  ξεσπιτωθούν δεκάδες οικογένειες και να καταστραφούν σχολεία, δρόμοι, δημόσια κτήρια, λιμάνια, εκκλησίες, δίκτυα υποδομών και γενικά να αλλάξει η ζωή των κατοίκων.

Οι ανάγκες που έχουν προκύψει είναι μεγάλες, και αυτό που ζητάω από αυτό εδώ το βήμα, είναι να  δοθούν άμεσα, όλα όσα δικαιούνται οι πληγέντες του νομού Λευκάδας, και να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν στο νησί.  Είναι αδιανόητο μετά από 18 ημέρες, να μην έχει δοθεί το πρώτο έκτακτο βοήθημα των 586 ευρώ, σε περίπου 170 οικογένειες.  Μιλάμε για ένα κονδύλι μόλις 100.000 ευρώ, που θα κάλυπτε τις πρώτες βασικές ανάγκες των πληγέντων.

Είναι αδιανόητο στο νότιο τμήμα της Λευκάδας,  στη Βασιλική, οι μαθητές του γυμνασίου να μην ξέρουμε ακόμα πότε θα επιτρέψουν στις αίθουσες,  και οι μαθητές του Λυκείου, πόσο μάλλον οι τελειόφοιτοι που δίνουν πανελλήνιες εξετάσεις,  μόλις χθες, μετά από τρεις εβδομάδες, να ξεκινούν τα μαθήματα.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Σγουρίδης, εκτός των άλλων, υποσχέθηκε, πως θα βοηθήσει, λόγω της κατάστασης, για την ενίσχυση ιατρικού προσωπικού και το νοσοκομείο Λευκάδας και το κέντρο υγείας Βασιλικής, που καλύπτει τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από το σεισμό.

Περιμένουμε να δούμε.

Όμως κυρίες και κύριοι ΔΕ  ΖΗΤΙΑΝΕΥΟΥΜΕ. Είναι παροχές που  δικαιούται η Λευκάδα και η πολιτεία οφείλει να δώσει.

Και  ως βουλευτής, όχι της Νέας Δημοκρατίας αλλά όλων των Λευκαδίων,  θα επιδιώξω να μην υπάρξουν δικαιολογίες περί εθνικής οικονομικής στενότητας και να μην υπάρξουν καθυστερήσεις ή περικοπές σε όσα ορίζει ο νόμος για τις σεισμόπληκτες περιοχές,  και για τις αποζημιώσεις πολιτών αλλά και για  την αποκατάσταση υλικών ζημιών.

Αυτό που ζητά η Λευκάδα, είναι να μην εγκαταλειφτούμε  στο έλεος του Θεού.

Αυτό που ζητά η Λευκάδα είναι να πάρει αυτά που δικαιούται στην ώρα τους.

Να έχουμε δηλαδή τη βοήθεια κάθε τρόπου και κάθε βαθμίδας από την πολιτεία, κυρίως για εκείνους που έχουν χάσει τα σπίτια τους, τις δουλειές τους  και είναι ανήμποροι να αντιμετωπίσουν την καθημερινότητα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

όλοι έχουμε διαπιστώσει ότι ο προϋπολογισμός του 2016, δεν είναι τίποτα άλλο από ένα σχέδιο που εντείνει την απογοήτευση και την απελπισία των Ελλήνων.

Ένα σχέδιο ύφεσης, ανεργίας, περικοπών και φορολόγησης.

Είναι ένας προϋπολογισμός  που χτυπά κόκκινο, ΟΧΙ γιατί είναι ο  πρώτος που κατατίθεται από αριστερή κυβέρνηση, αλλά γιατί το πρόσημό του είναι αρνητικό.

Είναι αρνητικό στην ανάπτυξη,

είναι αρνητικό στις επενδύσεις,

είναι αρνητικό στην κοινωνική συνοχή.

Είναι ένας προϋπολογισμός που απ-ασφαλίζει την εθνική ασφάλιση, εξοντώνει μισθωτούς και συνταξιούχους, ισοπεδώνει τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αγρότες, δημιουργεί νέους ανέργους και νέο κύμα εγκατάλειψης της χώρας από τους νέους μας.

Θα ξεκινήσω από το ασφαλιστικό, που με  τις μειώσεις δαπανών προϋπολογίζεται εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ, βάζοντας χέρι στη τσέπη του συνταξιούχου και του ασφαλισμένου.

-Μειώνονται οι κύριες και επικουρικές συντάξεις.

-Μειώνονται τα κοινωνικά επιδόματα και επιδόματα αλληλεγγύης των συνταξιούχων,.

-Μειώνεται το ΕΦΑΠΑΞ  και  οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ

-Αυξάνονται οι εισφορές στον ΟΓΑ

-Και διατηρείται η  παρακράτηση  6% στις συντάξεις υπέρ του ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο από τα μέτρα που έχουν περιληφθεί για να εξοικονομηθούν τα 1,8 δις ευρώ δεν προκύπτει αυτό το ποσό στην ανάγνωση του προϋπολογισμού.  Υπάρχει μία «τρύπα» 400 εκατ. ευρώ, και δεν ξεκαθαρίζεται τι μέτρα θα ληφθούν για την κάλυψή του. Μήπως υπάρχουν σκέψεις για  αύξηση των εργοδοτικών εισφορών;

Δεν υπάρχει, όμως, καμία αμφιβολία, ότι η επόμενη χρονιά θα είναι  πολύ δύσκολη, αν αναλογιστεί κανείς ότι μόνο οι δαπάνες οι οποίες σχετίζονται με τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές θα είναι μειωμένες κατά 1,6 δισ. Ευρώ και αυτά τα λεφτά θα βγουν από τις τσέπες όλων των όλων των ασφαλισμένων.

Κυρίες και κύριοι

Δυστυχώς, πέρα από φόρους και περικοπές, δεν προβλέπεται τίποτα για τον ιδιωτικό τομέα, για τη στήριξη της απασχόλησης και κυρίως για τον αγροτικό  κόσμο.

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντικός είναι ο πρωτογενής τομέας στην εθνική μας οικονομία, όχι μόνον για τη συνεισφορά του στο ΑΕΠ (περίπου 10-12 δις. Ευρώ το χρόνο) αλλά  και γιατί εξασφαλίζει σε μεγάλο ποσοστό την διατροφική μας επάρκεια και στηρίζει τον παραγωγικό και κοινωνικό ιστό στην ελληνική περιφέρεια.

Αντί αυτή τη δύσκολη στιγμή να στηρίξουμε αποτελεσματικά την ανάπτυξή του, οι αγρότες για το 2016 καλούνται να καταβάλλουν επιπλέον:

-102 εκατομμύρια από την αύξηση της εισφοράς στον ΟΓΑ,

-13 εκατομμύρια από την κατάργηση της επιστροφής του φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο,

-32 εκατομμύρια από τις αυξήσεις φόρου εισοδήματος και

-78 εκατ. από αύξηση στις προκαταβολές φόρου.

Είναι μέτρα που έχουν ήδη ψηφιστεί και άλλα που περιμένουν το δεύτερο πακέτο που θα προκύψει από τις συζητήσεις με τους δανειστές μας και θα ισοπεδώσουν ό,τι έχει απομένει στην ελληνική ύπαιθρο.

 

Κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης,

Πριν ένα χρόνο σε αυτή την αίθουσα, δεν φωνάζατε μόνο ότι θα σκίσετε τα μνημόνια, δεν τάζατε μόνο 13η σύνταξη, απειλούσατε κιόλας με εκλογές, με αφορμή την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, τις οποίες και πετύχατε. Χρησιμοποιήσατε όλη τη φαρέτρα της πολιτικής αναξιοπρέπειας.

Αντί λοιπόν, 11  μήνες μετά, να έχετε σκίσει τα μνημόνια, φέρνεται έναν προϋπολογισμό που, όπως είπε χθες ο Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης από αυτό το βήμα, κινείται «μέσα στη λογική της συμφωνίας και των δεσμεύσεων, που έχει η χώρα».

Κύριοι της κυβέρνησης, με τον προϋπολογισμό που καταθέσατε παραδέχεστε ότι είπατε ψέματα στον ελληνικό λαό.

Κύριοι της συμπολίτευσης  από την πολιτική σας τα capital controls ήρθαν και παραμένουν. Κάθε μήνα οι φόροι που δεν μπορούν να πληρωθούν αυξάνονται 1 δις ευρω.

Κάθε μήνα βγαίνουν εκτός ρύθμισης στα ασφαλιστικά ταμεία χιλιάδες ασφαλισμένοι. Το δημόσιο χρωστά περισσότερα από 5 δις από επιστροφές ΦΠΑ σε ιδιώτες, στραγγαλίζοντας τους ελεύθερους επαγγελματίες, την απασχόληση και την αγορά ολόκληρη. Τα δημόσια έργα και οι κοινοτικές επιδοτήσεις παραπαίουν.

Και η συνέχεια της πολιτική σας προβλέπει ακόμα χειρότερα.

Κυρίες και Κύριοι,

Η Νέα Δημοκρατία, ως παράταξη ευθύνης έχει, ήδη, ξεκαθαρίσει ότι στηρίζει κάθε εθνική προσπάθεια που δίνει προοπτική στην οικονομία και  στηρίζει την ελληνική κοινωνία.

Αλλά να είναι μια προσπάθεια που να έχει στόχο την ουσιαστική ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Δυστυχώς  κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στον προϋπολογισμό που καταθέσατε.

Για τους λόγους αυτούς θα τον καταψηφίσω.

Σας ευχαριστώ

 

 

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων