ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΤΕΙ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

Το θέμα της παραμονής της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Λευκάδα και τα σχέδια του υπουργείου για την κατάργησή της, ενόψει της ενοποίησης του ΤΕΙ με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, έθιξε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής επί του Προϋπολογισμού.

Απευθυνόμενος στον υπουργό ανέφερε: «εξαιρείτε τη Λευκάδα από την ενοποίηση του Ιόνιου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ, καταργώντας, κύριε Υπουργέ, όπως φαίνεται μέχρι σήμερα, τα δύο τμήματα που λειτουργούν στο νησί μας.Με ποιο σκεπτικό αφήνετε τη Λευκάδα έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση; Για ποιον λόγο να μη συμμετέχει η Λευκάδα στο Περιφερειακό Ιόνιο Πανεπιστήμιο; Δεν ανήκει η Λευκάδα στα Ιόνια Νησιά; Οι Λευκαδίτες περιμένουν να μην υποβαθμιστεί η παρεχόμενη εκπαίδευση στο νησί, να παραμείνει η τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λευκάδα. Και η Λευκάδα θα αγωνιστεί για αυτό. Δεν μπορείτε να χρυσώνετε το χάπι με διετή προγράμματα σπουδών που δεν είναι ανώτατη εκπαίδευση. Σας λέμε, λοιπόν, κρατήστε και αναβαθμίστε την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη Λευκάδα».

Ο κ. Γαβρόγλου θεώρησε σκόπιμο να απαντήσει στον κ. Καββαδά με «αντιφατικό» τρόπο επικαλούμενος για τις αποφάσεις για το ΤΕΙ πορίσματα επιτροπών με ακαδημαϊκά κριτήρια και προτρέποντας από τη μια «να μην ανακατεύονται οι πολιτικοί στο έργο των ακαδημαϊκών» δηλώνοντας αμέσως μετά ότι για το ΤΕΙ Λευκάδας έλαβε τις αποφάσεις μαζί με το Δήμαρχο!

Ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να έχουμε έναν απόλυτο σεβασμό στα πορίσματα επιτροπών, που γίνονται με κριτήρια αποκλειστικά ακαδημαϊκά. Δεν θα αντικαταστήσουν οι πολιτικοί τους ακαδημαϊκούς. Ειδικά για το θέμα της Λευκάδας, υπήρξε μια απόφαση της επιτροπής. Εμείς κάναμε πολύ συστηματική συζήτηση με τον κύριο Δήμαρχο και αποφασίσαμε τα εξής: Η Λευκάδα γίνεται το κέντρο των διετών σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Επίσης, ιδρύεται «Ερευνητικό Ινστιτούτο Νίκος Σβορώνος», στο όνομα του ιστορικού και της βιβλιοθήκης που έχει αφήσει στη Λευκάδα. Τρίτον και σημαντικό επίσης, μέχρι τον Μάιο που θα αποφασιστεί η ίδρυση των νέωντμημάτων σε όλη την Ελλάδα, η Λευκάδα καταθέτει μία πρόταση για τμήμα ναυτιλιακών σπουδών πανεπιστημιακού επιπέδου και μετά τη μελέτη που έχει γίνει από το Πανεπιστήμιο Πειραιά».

Ο κ. Καββαδάς στη συζήτηση επί του προϋπολογισμού αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ζεύξης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία τονίζοντας: «Ο Υπουργός Υποδομών ακύρωσε πέρυσι με απόφασή του το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης της Λευκάδας με την Αιτωλοακαρνανία και έναν χρόνο μετά, πριν από λίγες μέρες, ο Πρωθυπουργός εξαγγέλλει από την Κέρκυρα εκ νέου το ίδιο έργο. Είναι σχεδιασμός σοβαρού κυβερνητικού έργου αυτός;»

Ο βουλευτής άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την οικονομική της πολιτική, η οποία και το 2018 εξακολουθεί να είναι φοροκεντρική και αντιαναπτυξιακή. Αναφέρθηκε στην φορολογική αφαίμαξη της μεσαίας τάξης για την οποία «ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει υπερήφανος», υπογραμμίζοντας ότι το 2018 η κυβέρνηση ετοιμάζει επιδρομή στα εισοδήματα των ευπαθών ομάδων για την είσπραξη 1,9 δισ. ευρώ. «Αυτή τη φορά, η δήθεν φιλολαϊκή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ τα αναζητά από τους πιο φτωχούς, από τους πιο αδύναμους και από αυτούς που ταλαιπωρήθηκαν περισσότερο από όλους τα χρόνια της κρίσης. Τα αναζητά από αυτούς που ισχυρίζεται ότι προστατεύει και ενισχύει με την πολιτική της. Τα ζητά από τις ευπαθείς ομάδες» σημείωσε αναφέροντας:

-ότι 140.000 συνταξιούχοι το 2018 θα χάσουν το ΕΚΑΣ

-ότι από 2 εκατομμύρια πολίτες, κυρίως συνταξιούχους, δεν εκπίπτει πια το 10% των ιατρικών δαπανών

-τις περικοπές των επιδομάτων τριτέκτων και πολυτέκνων

-την επιπλέον μείωση στο επίδομα θέρμανσης

-τις αυξήσεις του ΦΠΑ στα νησιά,

-τις νέες περικοπές στο μισθολόγιο, ιδίως για τους 150.000 ενστόλους,

-την επιβολή του φόρου διανυκτέρευσης έως 4 ευρώ στα καταλύματα.

Παράλληλα κατήγγειλε,

-τις κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς,

-τα χρέη του δημοσίου προς τους ιδιώτες και

-τις αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στους ελεύθερους επαγγελματίες.

 

Για να δείτε σε video την ομιλία πατήστε στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=-hfr3JKT0QU

(Η αναφορά του βουλευτή για το ΤΕΙ βρίσκεται στο 5:04΄)

 

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων