ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΤΩΝ Γ.Λ.Τ ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΤΟΥΝ ΤΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΙ ΟΙ Λ.ΤΚΑΡΥΑΣ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Ο ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΒΒΑΔΑΣ

Να ανακληθεί η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για την υποβάθμιση του Γυμνασίου και των Γενικών Λυκειακών Τάξεων Βασιλικής και το σχολείο να παραμείνει στην κατηγορία Θ’, ζητά με αναφορά που κατέθεσε στον υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς.

Επιπλέον ο βουλευτής ζητά το Γυμνάσιο και οι Λυκειακές Τάξεις Καρυάς να  τοποθετηθούν  στην κατηγορία Η’-ΙΒ, υπογραμμίζοντας στον υπουργό ότι οι αποφάσεις του ΠΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ Λευκάδας, που γνωρίζουν επακριβώς τις ιδιαιτερότητες των δύο αυτών σχολείων, κατατάσσουν το σχολείο της Βασιλικής στη κατηγορία Θ’ και το σχολείο της Καρυάς στην κατηγορία Η’.

Όπως αναφέρει ο κ. Καββαδάς, η αλλαγή κατηγορίας του Γυμνασίου και των Γενικών Τάξεων Λυκείου Βασιλικής που σχεδιάζεται από το υπουργείο, οδηγεί προφανώς σε υποβάθμιση του σχολείου χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο κατάργησής του, εφόσον η λειτουργία των ολιγομελών τμημάτων των Ομάδων Προσανατολισμού θα εγκρίνεται μόνο κατά παρέκκλιση από το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας.

Μάλιστα ο βουλευτής επισυνάπτει στην αναφορά του προς τον υπουργό έγγραφο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, όπου τονίζεται η ανάγκη να για ανάκληση της απόφασης υποβάθμισης δεδομένου ότι το Σχολείο Βασιλικής βρίσκεται στο νοτιότερο και πιο απομακρυσμένο τμήμα του νησιού σε σχέση με την πόλη της Λευκάδας. Ήδη η πρόσβαση των μαθητών του σχολείου -οι οποίοι κατοικούν σε 13 ορεινά χωριά και 2 οικισμούς της Νότιας Λευκάδας που βρίσκονται σε ακτίνα περίπου 20 χιλιομέτρων περιμετρικά της Βασιλικής.- είναι εξαιρετικά δύσκολη, μέσα από δύσβατο δρόμο, με πολλές και επικίνδυνες στροφέςκαι συχνές κατολισθήσεις λόγω βροχής. Μάλιστα 8 από τα απομακρυσμένα χωριά της περιοχής δεν επικοινωνούν καθημερινά με την πόλη της Λευκάδας, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα προβληματική τη μετακίνηση των μαθητών στην πρωτεύουσα του νομού προκειμένου να παρακολουθήσουν την κατεύθυνση επιλογής τους. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από το έγγραφο του ΚΤΕΛ Λευκάδας, που σημειώνει ότι η χιλιομετρική απόσταση Βασιλική-Λευκάδα είναι 38 χιλιόμετρα και ο χρόνος εκτέλεσης του δρομολογίου 1 ώρα και 15 λεπτά. Επίσης, υπογραμμίζεται ότι στα χωριά Αθάνι, Δράγανο, Κομηλιό, Μανάση, Νικολή, Άγιος Ηλίας, Σύβοτα, Εύγηρος δεν υπάρχουν καθημερινά δρομολόγια με την πόλη της Λευκάδας.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η δυσκολία και ο χρόνος μετακίνησης παραμένουν στο ίδιο επίπεδο για τουλάχιστον 20 χρόνια, και δεν έχει υπάρξει καμία βελτίωση του οδικού δικτύου μέχρι και σήμερα. Αντίθετα, με τους σεισμούς του 2003 και 2015 η κατάσταση του τοπικού οδικού δικτύου έχει επιδεινωθεί σημαντικά.

Σε ό,τι αφορά το Γυμνάσιο και τις Λυκειακές Τάξεις Καρυάςο βουλευτής υπογραμμίζει ότι πρέπει να τοποθετηθεί στην κατηγορία Η’-ΙΒ΄, προκειμένου να λειτουργεί το σχολείο. Σημειώνει δε προς τον υπουργό ότι στις αποφάσεις του δεν λαμβάνει υπόψη τις γεωγραφικές, κοινωνικές και οικονομικές ιδιαιτερότητες της ορεινής Λευκάδας, για ένα σχολείο που φιλοξενεί μαθητές από 13 χωριά της και αποτελεί βασικό παράγοντα εκπαίδευσης και πολιτιστικής δραστηριότητας στην ευρύτερη περιοχή.

 

Για να δείτε την αναφορά πατήστε εδώ

Για να δείτε το έγγραφο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων πατήστε εδώ

Για να δείτε το έγγραφο του ΚΤΕΛ πατήστε εδώ

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων