ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΒΒΑΔΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ 43 ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ ΓΙΑ ΝΑ ΑΡΘΕΙ Η «ΟΜΗΡΙΑ» ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΟΥ 70.000 ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΛΑΒΕΙ ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΕ ΕΛΒΕΤΙΚΟ ΦΡΑΓΚΟ

Τη λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αρθεί η «ομηρία» των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει δανειοδότηση σε ελβετικό φράγκο, μετά τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις εφετείων της χώρας που τους δικαιώνουν, ζητά με ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, που συνυπογράφουν ακόμη 43 βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

Στην ερώτηση αναφορά γίνεται στο γνωστό πρόβλημα των περίπου 70.000 πολιτών που έχουν λάβει κυρίως κατά τα έτη 2005-2008 δάνεια σε Ελβετικό φράγκο και έχουν βρεθεί σε δραματική θέση μετά την απόφαση της Ελβετικής Κεντρικής Τράπεζας να απελευθερώσει την ισοτιμία του φράγκου έναντι του ευρώ. Το γεγονός αυτό, αύξησε το άληκτο κεφάλαιο του δανείου τους, ακόμη και αν εξακολουθούσαν να πληρώνουν κανονικά τη δόση του δανείου τους και τονίζεται χαρακτηριστικά ότι δάνεια ύψους 7 δις ευρώ, τα οποία σήμερα -μετά την αλλαγή της ισοτιμίας- αποτιμώνται ως συνολικής αξίας περίπου 9 δις ευρώ.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις με αριθμό 457/2017 Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, 791/2017 του Τριμελούς Εφετείου Πειραιά και 48/2018 Τριμελούς Εφετείου Ναυπλίου, με τις οποίες δικαιώνονται δανειολήπτες και υποχρεώνεται η τράπεζα από την οποία είχαν λάβει δάνεια σε ελβετικό φράγκο, να δεχτεί την εξόφληση των δανειακών τους υποχρεώσεων με την ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων τους.

Στο πλαίσιο αυτό, οι βουλευτές της ΝΔ υπενθυμίζουν ότι «προεκλογικά ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε δεσμευτεί για τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, ενώ ο κ. Σταθάκης, ως Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, είχε δεσμευτεί ότι θα μεριμνήσει για την επίλυση του ζητήματος». Δεδομένων των πρόσφατων δικαστικών αποφάσεων ζητούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τις σχετικά με τη λήψη σχετικής νομοθετικής ρύθμισης και ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό εάν προτίθεται να προβεί σε συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, που «θα καθορίσει ως δεσμευτική τη συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-ελβετικού φράγκου, που ίσχυε κατά την ημερομηνία εκταμίευσης των δανείων». Τέλος, οι βουλευτές της ΝΔ ζητούν ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των διαβουλεύσεων της κυβέρνησης με τα εμπλεκόμενα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να βρεθεί λύση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο».

Για να δείτε την ερώτηση των 43 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πατήστε εδώ

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων