Θανάσης Καββαδάς: Τριτοκοσμική η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής-Να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα υποστελέχωσης και κτιριακών υποδομών

Την υποβάθμιση και εξαθλίωση της δημόσιας υγείας στη Νότια Λευκάδα και ειδικότερα στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής καταγγέλλει ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, με ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Υγείας στη Βουλή.

Ο βουλευτής καταγγέλλει την απαράδεκτη εικόνα που αντιμετώπισε πρόσφατα, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής, το οποίο εκτός από τους μόνιμους κατοίκους της περιοχής, καλείτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να εξυπηρετεί και χιλιάδες τουριστών που επισκέπτονται την περιοχή.

Ο κ. Καββαδάς στην ερώτηση απαριθμεί τα προβλήματά που αντιμετωπίζει το υπό κατάρρευση Κέντρο Υγεία, το οποίο εκτός από την υποστελέχωση, οι κτηριακές του υποδομές παραπέμπουν σε εικόνα τριτοκοσμικής χώρας, σε βαθμό μάλιστα τέτοιο που να απειλούνται ανθρώπινες ζωές.

Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι στο εσωτερικό του κτηρίου το σκηνικό που επικρατεί είναι  σπασμένες πόρτες, παράθυρα που αδυνατούν να συγκρατήσουν εκτός της δομής τα νερά, κατασκευές ψευδοροφών που έχουν καταρρεύσει, γυμνά καλώδια ρεύματος στους τοίχους, υγρασία και μούχλα, ενώ το προσωπικό με κουβέρτες, προσπαθεί να συγκρατήσει τα νερά που μπαίνουν από τη πόρτα στην αποθήκη φαρμάκων.

Το μέγεθος της εγκατάλειψης, αποκαλύπτει το γεγονός ότι το κεντρικό καλώδιο σύνδεσης της ΔΕΗ βρίσκεται εκτεθειμένο στο πίσω μέρος του κτιρίου, ενώ τραγικότερο όλων είναι ότι η δομή πλημμυρίζει με τα λύματα του βόθρου όταν γεμίζει η δεξαμενή, δεδομένου ότι δεν είναι συνδεδεμένη με το κεντρικό δίκτυο αποχέτευσης της Βασιλικής!

Παράλληλα πυκνή βλάστηση από αγριόχορτα έχουν κατακλύσει τον ακάλυπτο προαύλιο χορό στο πίσω μέρος του κτιρίου, με αποτέλεσμα να εγκυμονείτε ανά πάσα στιγμή κίνδυνος πυρκαγιάς.

Ο βουλευτής σημειώνει ότι η τραγική αυτή κατάσταση συμπληρώνεται από την έλλειψη προσωπικού σε όλους τους κλάδους και τα επίπεδα, το οποίο έχει πολλάκις καταγγείλει κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του θητείας.

Όπως αναφέρει στον υπουργό, σε αντίθεση με τις προβλεπόμενες θέσεις, το Κέντρο Υγείας διαθέτει μόνο δύο γενικούς γιατρούς  και τρεις αγροτικούς χωρίς εξειδίκευση, για την εξυπηρέτηση ολόκληρης της Νότιας Λευκάδας, χωρίς μάλιστα να πληρώνονται τις υπερωρίες που αναγκάζονται να κάνουν για να καλυφθούν στο δυνατό οι ανάγκες.  Ακόμα πιο  τραγική είναι η υποστελέχωση σε νοσηλευτικό προσωπικό, όπου την παρούσα στιγμή στην πρωινή βάρδια δεν υπάρχει καμία νοσηλεύτρια, ενώ υπάρχουν μόνο δύο οδηγοί ασθενοφόρου που αδυνατούν να καλύψουν τις αναγκαίες βάρδιες σε 24ωρη βάση και μάλιστα με ένα πεπαλαιωμένο ασθενοφόρο.

Σημειώνει δε ότι λόγω της έλλειψης προσωπικού, η απλή διαδικασία της αιμοληψίας πραγματοποιείται μόνο μια φορά το μήνα, ενώ για δεκαετίες ιατρικά μηχανήματα παραμένουν κλειστά σε κουτιά, το μηχάνημα ακτινογραφίας παραμένει σε αχρηστία, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αντιμετωπιστεί καμία επείγουσα ανάγκη.

«Πρόκειται για τριτοκοσμικού τύπου δομή και μάλιστα επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία, καθώς οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του εγκαταλελειμμένου και ελάχιστου προσωπικού είναι φυσικό να μην επαρκούν, ώστε να εξασφαλίσουν τη στοιχειώδη λειτουργία της πρωτοβάθμιας φροντίδας για την υγεία των πολιτών» σημειώνει ο κ. Καββαδάς, ερωτώντας τον υπουργό:

  1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες θα προβεί για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό στο Κέντρο Υγείας Βασιλικής,
  2. Εάν θα αντικατασταθεί το ασθενοφόρο και στελεχωθεί με επαγγελματίες οδηγούς και τέλος
  3. Ποιο είναι ακριβώς το σχέδιο του υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων στο κτίριο του Κέντρου Υγείας Βασιλικής.

Για να δείτε την ερώτηση πατήστε εδώ

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων