ΑΙΤΗΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΒΒΑΔΑ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ Κ. ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΤΗΣ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΛΕΥΚΑΔΑΣ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2016 ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Νέα συνάντηση με συνεργάτες του υπουργού Παιδείας κ. Νίκου Φίλη για το θέμα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών της Λευκάδας με τη μέθοδο της ποσόστωσης λόγω του σεισμού της 17ης Νοεμβρίου 2015, είχε σήμερα ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, ο οποίος ενόψει της διεξαγωγής των Πανελληνίων εξετάσεων, υπέβαλε νέο αίτημα προς τον υπουργό.
Ο βουλευτής με το αίτημά του προτείνει η μέθοδος της ποσόστωσης να εφαρμοστεί ξεχωριστά για τους τελειόφοιτους και απόφοιτους των Γενικών Λυκείων και ΕΠΑ.Λ του νομού Λευκάδας, που θα εξεταστούν με το νέο σύστημα στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο του αιτήματος του κ. Καββαδά.

«Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκο Φίλη

Θέμα: Ανεξάρτητη ποσόστωση για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση των μαθητών του νομού Λευκάδας που συμμετέχουν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις του 2016 με το νέο σύστημα

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Με την παράγραφο 4 του άρθρου 51 του ν. 4369/2016 (ΦΕΚ 33/Α/27-02-2016), συγκεκριμένη τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου σας «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις» και σχετική Υπουργική σας Απόφαση που πρόκειται να εκδοθεί, ρυθμίζονται τα θέματα για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση των αποφοίτων των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της σεισμόπληκτης περιοχής, όπως αυτή προέκυψε από το σεισμό της 17ης Νοεμβρίου 2015 στη Λευκάδα, αλλά και των αποφοίτων παλαιότερων ετών, που θα δώσουν και φέτος πανελλήνιες εξετάσεις είτε με το νέο είτε με το παλαιό σύστημα.
Λόγω των ιδιαιτέρων συνθηκών που αντιμετώπισαν οι μαθητές εξαιτίας του σεισμού, με τις ανωτέρω ρυθμίσεις που προωθείτε, εγκρίνονται επιπλέον θέσεις στις πανελλήνιες εξετάσεις για τους υποψηφίους από τη σεισμόπληκτη περιοχή, που οριοθετήθηκε σαφώς με τη σχετική ΚΥΑ των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Οικονομικών και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΦΕΚ 417/Β/22-2-2016).
Ωστόσο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) και όπως προκύπτει από τους συνημμένους πίνακες, οι ζημιές στη Λευκάδα ήταν πολύ μεγαλύτερες από ότι στις άλλες περιοχές που επίσης κηρύχθηκαν σεισμόπληκτες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι κατόπιν επιτόπιων ελέγχων των τεχνικών υπηρεσιών διαπιστώθηκε ότι από τα 873 κτίρια σε όλες τις σεισμόπληκτες περιοχές, τα 696 αφορούν στο νομό Λευκάδας, δηλαδή το 80% του συνόλου. Από αυτά, τα 492 είναι ακατάλληλα προς κατοίκηση, συγκεκριμένα 439 χαρακτηρίστηκαν «κίτρινα» και 53 «κόκκινα». (βλ. σχετικά Γραφήματα παρακάτω).
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι, λόγω του σεισμού, τα σχολεία στη νότια Λευκάδα έμειναν κλειστά για σχεδόν τρεις εβδομάδες λόγω ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας των υποδομών και των εντονότατων μετασεισμικών δονήσεων και όχι για προληπτικούς λόγους για 1 ή 2 ημέρες, όπως συνέβη σε άλλες περιοχές. Ακόμη, η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα δημιουργεί ουσιαστικά προβλήματα για την ομαλή συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και την απρόσκοπτη προετοιμασία των μαθητών της Λευκάδας για τις Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Ωστόσο, η προωθούμενη Υπουργική σας Απόφαση για τον καθορισμό των λεπτομερειών της ρύθμισης και η σχετική τροπολογία που ενσωματώνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου σας «Ρυθμίσεις για την έρευνα και άλλες διατάξεις», δεν θα πρέπει να αδικούν κανέναν και οφείλουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους την ιδιαιτέρως προβληματική κατάσταση που προκλήθηκε κυρίως στους μαθητές του νομού Λευκάδας. Σημειώνεται μάλιστα ότι οι εξεταζόμενοι από το νομό Λευκάδας αποτελούν περίπου το 50% των συνολικά εξεταζομένων από την κηρυχθείσα ως σεισμόπληκτη περιοχή (βλ. παρακάτω πίνακα).
Υπογραμμίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 36 του νόμου 4327/2015 (ΦΕΚ 50/Α/14-05-2015), ειδικά για τους σεισμόπληκτους της Κεφαλονιάς που επλήγησαν από το σεισμό του 2014, προβλέφτηκαν για τους υποψηφίους των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2015, θέσεις σε τρεις κατηγορίες καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων. Για το λόγο αυτό, και κατόπιν αιτημάτων μαθητών, γονέων και φορέων της Λευκάδας, αναφορικά με την εφαρμογή της ποσόστωσης του 0,5% στους φετινούς εξεταζομένους των Πανελληνίων Εξετάσεων, αιτούμαι:
Α. Για τους τελειόφοιτους και αποφοίτους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. του νομού Λευκάδας που δίνουν με το νέο σύστημα να ισχύσει ανεξάρτητα η ποσόστωση του 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (κατηγορία Α). Η κατηγορία αφορά 221 εξεταζομένους.
Β. Για τους τελειόφοιτους και αποφοίτους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. της υπόλοιπης σεισμόπληκτης περιοχής, να ισχύσει σε διαφορετική κατηγορία από το νομό Λευκάδας η ποσόστωση του 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (κατηγορία Β). Η κατηγορία αφορά 212 εξεταζομένους.
Γ. Για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑ.Λ. όλης της σεισμόπληκτης περιοχής που θα δώσουν με το παλαιό σύστημα, να ισχύσει ανεξάρτητα η ποσόστωση του 0,5% καθ’ υπέρβαση του αριθμού εισακτέων (κατηγορία Γ). Η κατηγορία αφορά 24 εξεταζομένους».

Με εκτίμηση,

Αθανάσιος Ι. Καββαδάς

Βουλευτής Ν. Λευκάδας

Για να δείτε τους 6 πίνακες που αναφέρονται στο κείμενο πατήστε εδώ

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων