Μήνυμα Βουλευτή Ν. Λευκάδας Θανάση Καββαδά για την 157η Επέτειο Ένωσης των Επτανήσων με την Μητέρα Ελλάδα

43 χρόνια μετά την Επανάσταση του Έθνους του 1821, ο αγώνας της Επτανήσου και το όραμα όλων των Ελλήνων των Ιόνιων Νησιών για ελευθερία και εθνική ενότητα και ανεξαρτησία δεν είχε ακόμα πραγματωθεί.

Στα χρόνια που προηγήθηκαν, τα νησιά μας πέρασαν διαδοχικά από τον έλεγχο των Ενετών, των Γάλλων, Οθωμανών, Ρώσων και Άγγλων – κι ωστόσο ούτε στιγμή δεν έσβησε ο πόθος για ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα.

Επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές, ανάμεσά τους και ο μεγάλος Λευκαδίτης ποιητής μας Αριστοτέλης Βαλαωρίτης, κράτησαν αναμμένη τη φλόγα της απελευθέρωσης.

Αγωνίστηκαν, διώχθηκαν, εξορίστηκαν, φυλακίστηκαν – αλλά δεν σταμάτησαν. Το αίτημα για ένωση με την Ελλάδα έγινε η Μούσα του Βαλαωρίτη, εκείνου που πάντα υμνούσε την «διηνεκή του Ελληνισμού προς τον ξενισμόν πάλη», τον διαρκή αγώνα των Ελλήνων για την Ελευθερία ενάντια σε κάθε ξένο κατακτητή.

Στις 21 Μαΐου 1864, το όνειρο έγινε πραγματικότητα.

Οι Επτανήσιοι συνάντησαν τους αδελφούς της ελεύθερης Πατρίδας κάτω από τις ελληνικές σημαίες που υψώθηκαν στα φρούρια των Ιονίων Νήσων.

Τα Επτάνησα, η πρώτη περιοχή που προσαρτήθηκε στο Βασίλειο της Ελλάδας, έδειξαν το δρόμο για την επανένωση του Έθνους σε ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ελεύθερο ελληνικό κράτος.

Και απέδειξαν ότι οι μεγάλοι στόχοι και τα υψηλά ιδανικά, η ανεξαρτησία, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, η δημοκρατία, κατακτώνται με φιλοπατρία, εθνική υπερηφάνεια και ενότητα.

Χρόνια Πολλά σε όλες τις Επτανήσιες και όλους τους Επτανήσιους

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απέστειλε ο Βουλευτής Λευκάδας Αθανάσιος Καββαδάς στην επετειακή εκδήλωση που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας και έλαβε χώρα στην κεντρική αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου Λευκάδας την Πέμπτη 20 Μαϊου 2021 στις 14:00.

Κύριε Αντιπεριφερειάρχη,

Θα ήθελα δια της παρούσης να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας να διοργανώσετε τη σημερινή εκδήλωση μνήμης για την 157η επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα και να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση.

Δυστυχώς, ανειλημμένες υποχρεώσεις μου στο Κοινοβούλιο μού στερούν τη χαρά να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, θα ήθελα ωστόσο να σας ζητήσω να μεταφέρετε λίγα λόγια στους μαθητές και τους καθηγητές που συμμετέχουν στην εκδήλωση.

Η ιστορία κάθε τόπου είναι ένας ζωντανός οργανισμός, συνεχίζει να γράφεται καθημερινά μέσα από τις μικρές και μεγάλες πράξεις επώνυμων και ανώνυμων ανθρώπων. Κάθε πράξη στην ιστορία ενός Έθνους αντανακλά στο σήμερα. Το ίδιο ισχύει και για την μεγάλη ημέρα της Ένωσης των νησιών μας, των Επτανήσων, και μαζί της Λευκάδας μας, σε ένα ενιαίο κράτος με την Μητέρα Ελλάδα.

Έπειτα από αιώνες ξένης κυριαρχίας, και αφού πέρασαν από τα νησιά μας Ενετοί, Γάλλοι, Οθωμανοί, Ρώσοι, Άγγλοι, 43 χρόνια μετά τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, ο πόθος των Επτανησίων για ένωση με την Πατρίδα παραμένει άσβεστος. Οι συνθήκες είναι ώριμες, και στις 21 Μαΐου του 1864 το όνειρο γίνεται πραγματικότητα.

Οι Επτανήσιοι συναντούν τους αδελφούς της ελεύθερης Πατρίδας κάτω από τις ελληνικές σημαίες που υψώνονται στα φρούρια των Ιονίων Νήσων, και ταυτόχρονα ανοίγει ο δρόμος για την επανένωση του Έθνους σε ένα ενιαίο, κυρίαρχο, ελεύθερο ελληνικό κράτος, στα χρόνια που ακολουθούν.

Τα μεγάλα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας που καθοδήγησαν τους αγωνιστές, μας θυμίζουν σήμερα ότι με αγάπη για την πατρίδα, με εθνική υπερηφάνεια, με γενναιότητα και ενότητα, οι Έλληνες μπορούμε να πετύχουμε μεγάλους εθνικούς στόχους.

Εύχομαι χρόνια πολλά σε όλες τις Επτανήσιες και τους Επτανήσιους, καλή πρόοδο σε όλα τα παιδιά, υγεία και δύναμη σε όλους.

Καλή επιτυχία στη σημερινή σας εκδήλωση.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων