Και επισήμως 6μηνη επιπλέον παράταση για την οριστικοποίηση αρχικών εγγραφών στο Κτηματολόγιο σε Τσουκαλάδες, Σφακιώτες, Απόλπαινα και Αλέξανδρο

Νέα παράταση έξι (6) μηνών – επιπλέον των τριών μηνών που έχουν ήδη δοθεί- για τη διόρθωση δικαιωμάτων σε κτηματολογικές ενότητες της Λευκάδας, που κλείνουν εντός του 2018, δίνει το υπουργείο περιβάλλοντος σύμφωνα με απάντηση του υπουργού, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Λευκάδας Θανάση Καββαδά.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καββαδάς στην ερώτηση που υπέβαλλε στις 24/05/2018, ζητούσε επιπλέον παράταση τριών (3)  ετών για την οριστικοποίηση των αρχικών εγγραφών, ωστόσο σύμφωνα με την απάντηση του υπουργού «θα δοθεί επιπρόσθετη παράταση έξι μηνών στην προηγούμενη τρίμηνη παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών κατά το άρθρο 126 του ν. 4514/2018, η οποία καταλαμβάνει εξαιρετικά και αποκλειστικά όλες τις κτηματογραφημένες περιοχές της χώρας, στις οποίες η προθεσμία διόρθωσης των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών λήγει εντός του έτους 2018».

Σημειώνεται ότι η νέα προθεσμία αφορά τη διόρθωση των αρχικών εγγραφών στις ενότητες των Τσουκαλάδων, των Σφακιωτών, της Απόλπαινας και του Αλεξάνδρου, όπου η αρχική προθεσμία διόρθωσης των κτηματολογικών εγγραφών έληγε το 2018.

Επιπλέον τονίζεται ότι, «για την αναγνώριση δικαιωμάτων και δικαιούχων που τυχόν δεν συμπεριλήφθηκαν στις αρχικές κτηματολογικές εγγραφές, εξακολουθούν και ισχύουν οι διατάξεις του νόμου 2664/1998 για εξωδικαστική ή δικαστική διόρθωση κατά περίπτωση».

Σε ό,τι αφορά τις διευκρινίσεις που ζήτησε ο βουλευτής για την κτηματογράφηση της υπόλοιπης Λευκάδας, στην απάντηση του υπουργείου σημειώνεται ότι οι ρυθμίσεις περιλαμβάνονται σε σχετική σύμβαση, το χρονοδιάγραμμα των εργασιών της οποίας ξεκίνησε στις 28/2/2018 και η έναρξη συλλογής δηλώσεων προγραμματίζεται προς το τέλος του έτους και η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί εγκαίρως.  Η διάρκεια συλλογής δηλώσεων θα είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού, με πρόβλεψη για παράταση επιπλέον τριών μηνών, και έξι μήνες για τους κατοίκους εξωτερικού και το Ελληνικό Δημόσιο.

Σε ό,τι αφορά τη σταδιακή κατάργηση των υποθηκοφυλακείων ο υπουργός απαντώντας στη σχετική ερώτηση του κ. Καββαδά,  τονίζει ότι αυτή θα γίνει εντός 24 μηνών και οι αρμοδιότητες θα μεταφερθούν στις περιφερειακές υπηρεσίες του φορέα. Δηλαδή, θα υπάρχει περιφερειακό Κτηματολογικό γραφείο (Κτηματολογικό Γραφείο Ιονίων Νήσων) στην Κέρκυρα και στη Λευκάδα θα συσταθεί υποκατάστημα.

Αναφορικά με την διαδικασία επαναπροσδιορισμού θέσης και ορίων στη Λευκάδα υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα υπεγράφη η σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο και «η συνολική διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών τη σύμβασης ανέρχεται σε 16 μήνες».

Τέλος στην ερώτηση του βουλευτή σχετικά με το εάν έχουν καταγραφεί έως σήμερα στο Κτηματολόγιο όλοι οι δημοτικοί και αγροτικοί δρόμοι στη Λευκάδα, καθώς και ποιος έχει την ευθύνη να τους δηλώσει, στην απάντηση του υπουργείου ξεκαθαρίζεται ότι αρμόδιος για τον έλεγχο της συμπερίληψης στα διαγράμματα του κτηματολογίου όλων των αγροτικών και δημοτικών δρόμων είναι ο Δήμος και εάν απαιτηθεί να συμπληρωθούν δρόμοι στις κτηματολογικές εγγραφές θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες από το Δήμο Λευκάδας.

Για να δείτε την απάντηση του Υπουργείου πατήστε εδώ

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων