Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στην ανοιχτή επιστημονική εκδήλωση με θέμα: «Η έμφυλη βία»

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Κηποθέατρο Α.Σικελιανός, το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021.

Κύριε Δήμαρχε,

Κυρία Πρόεδρε,

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε, προκειμένου να παραστώ και να χαιρετίσω αυτήν την πολύ σημαντική εκδήλωση που οργανώνετε απόψε, με θέμα την Έμφυλη Βία.

Και θέλω να σας συγχαρώ για την πρωτοβουλία σας, διότι το θέμα είναι, δυστυχώς, πολύ επίκαιρο.

Η έμφυλη βία δεν είναι ουδέτερη ως προς το φύλο – αντιθέτως, κάθε φύλο παίζει σταθερά έναν συγκεκριμένο ρόλο: οι γυναίκες είναι τα θύματα και οι άνδρες οι θύτες.

Και το χειρότερο: οι γυναίκες σκοτώνονται σε μεγάλο ποσοστό εκεί που θα έπρεπε να αισθάνονται πιο ασφαλείς: στο σπίτι τους.

78% των γυναικών που καταφεύγουν στην Ελλάδα σε δομές ή σε γραμμές βοήθειας, καταγγέλλουν ότι υφίστανται βία εντός της οικογένειας.

Πάνω από το 80% των θυμάτων ενδογενειακής βίας είναι γυναίκες.

Στον αντίποδα, οι θύτες είναι σχεδόν κατά 90% άνδρες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των βίαιων θανάτων γυναικών οφείλονται στους συζύγους, τους συντρόφους, ή πρώην συντρόφους ή σε συγγενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, 50.000 γυναίκες δολοφονούνται από κάποιο μέλος της οικογένειάς τους σε όλον τον κόσμο κάθε χρόνο.

Και τα στοιχεία όλο χειροτερεύουν.

Η καραντίνα λόγω του κορονοϊού επιδείνωσε την ενδοοικογενειακή βία, αφού σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέγραψε αύξηση 60% στις κλήσεις γυναικών προς τα νούμερα βοήθειας στη διάρκεια των λοκντάουν.

Και βέβαια πέρα από την ενδοοικογενειακή βία, η έμφυλη βία εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους στη δημόσια ζωή, με γυναίκες να πέφτουν θύματα βιασμού, παρενόχλησης, τράφικινγκ.

Και είδαμε με το κίνημα «Μι Του» τι συμβαίνει όταν οι γυναίκες αισθάνονται πιο ασφαλείς, άρα και πιο ελεύθερες να καταγγείλουν περιστατικά παρενόχλησης.

Ως άντρας πρέπει να παραδεχτώ ότι τα νούμερα αυτά με κλόνισαν – όπως με κλόνισαν οι συχνές και ιδιαίτερα βίαιες δολοφονίες γυναικών τους τελευταίους μήνες.

Δεν μπορώ να μην αναρωτηθώ τι φταίει και οι γυναίκες πέφτουν θύματα ανδρών σε τόσο μεγάλα ποσοστά.

Καταλαβαίνω ότι το φαινόμενο δεν είναι άσχετο από τη δομή της κοινωνίας όπου, ακόμα και στον δυτικό κόσμο, οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται ανισότητες, να αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες, να εκπροσωπούνται σε μικρότερα ποσοστά σε δημόσια αξιώματα, να τους προσφέρονται λιγότερες ευκαιρίες για καριέρα, να θεωρούνται προορισμένες πρωτίστως για να κάνουν οικογένεια.

Για όλα αυτά βεβαίως θα μας μιλήσουν οι εκλεκτοί καλεσμένοι σας απόψε και είμαι βέβαιος θα φωτίσουν λίγο καλύτερα και τα αίτια και ελπίζω θα αναδείξουν και το τι πρέπει να γίνει για να εξαλειφθεί αυτό το θλιβερό φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Η πολιτεία, από την πλευρά της, κάνει προσπάθειες.

Πρόσφατα εντάχθηκε στην εθνική νομοθεσία η σύμβαση του Διεθνούς Οργανισμούς Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο.

Και έρχεται και νέα νομοθεσία με αυστηρότερες ποινές για εγκλήματα έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, τα οποία ήδη αναγνωρίζονται ως ξεχωριστή κατηγορία με ειδικές ποινές.

Λειτουργούν δομές φιλοξενίας και γραμμές καταγγελιών οι οποίες δέχονται χιλιάδες τηλεφωνήματα κάθε χρόνο και παρέχουν συμβουλές και βοήθεια.

Χρειάζεται να γίνουν ακόμα πολλά και είμαι αισιόδοξος ότι όσο πιο πολύ αναδεικνύεται η έμφυλη βία ως πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ευαισθητοποίηση και τόσο καλύτερη η αντιμετώπιση.

Η αποψινή εκδήλωση βάζει κι αυτή ένα λιθαράκι σε αυτή τη διαδικασία, γι’ αυτό θέλω για μια ακόμα φορά να συγχαρώ τους διοργανωτές, να καλωσορίσω τους εκλεκτούς ομιλητές και το ακροατήριο και να ευχηθώ καλή επιτυχία.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων