Θανάσης Καββαδάς: «Η κλιματική κρίση και τα ακραία φαινόμενα είναι εδώ: τα μέτρα για τον καθαρισμό των δασών, τη σωστή διαχείριση υδάτων και την ενεργειακή επάρκεια είναι επιβεβλημένα» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με διατάξεις για την ορθή διαχείριση των υδάτων και των δασών, την ενίσχυση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, τη δόμηση, και άλλα.

Ανέφερε ότι το πολυνομοσχέδιο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής μέσα από τρεις στρατηγικούς στόχους:

  • Την προστασία των υδάτων, του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος, με εξορθολογισμό του πλαισίου διαχείρισής τους και βελτίωση της λειτουργίας του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής.
  • Τη μείωση του ενεργειακού κόστους με τη θεσμοθέτηση του Σχεδίου «Απόλλων», την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  • Τη δημιουργία των προϋποθέσεων για να ανταποκριθούν με επιτυχία οι αστικές περιοχές στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή επάρκεια, η προσβασιμότητα, η ορθή πολεοδόμηση.

Αναλύοντας τους στόχους, σχολίασε την αδυναμία, πολλές φορές, των δήμων να ανταποκριθούν στο έργο διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, το οποίο περιλαμβάνει  μελέτες και κατασκευή αγωγών, επιδιορθώσεις, καθαρισμό, συντήρηση και λειτουργία αγωγών και φρεατίων. Η αδυναμία αυτή, τόνισε, έχει ως αποτέλεσμα φραγμένα φρεάτια, πλημμύρες, καταστροφές, γι’ αυτό και με το νομοσχέδιο δίνεται πλέον η δυνατότητα μεταβίβασης της ευθύνης και της αρμοδιότητας για τα όμβρια ύδατα στην ΕΥΔΑΠ και στην ΕΥΑΘ. Τόνισε ότι αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ένα ενιαίο δίκτυο υψηλών προδιαγραφών, που θα επιτρέπει να αναπτυχθούν δράσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων από αυτές τις δύο εταιρείες με υψηλή τεχνογνωσία.

Χαρακτήρισε επίσης σημαντική τη διάταξη με την οποία μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες για τα νερά της Θεσσαλίας, που ανήκουν σε πολλαπλούς φορείς και συχνά αλληλοκαλύπτονταν, σε έναν νέο, ισχυρό και ευέλικτο οργανισμό, τον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας, ο οποίος θα αναλάβει να επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων στην εν λόγω περιφέρεια σε όλο το εύρος τους, εφαρμόζοντας έναν ενιαίο κεντρικό σχεδιασμό, που είναι απαραίτητος στα αρδευτικά δίκτυα, στα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα.

Στη συνέχεια ανέδειξε το Πρόγραμμα Antinero III, για την προστασία και διαχείριση του δασικού πλούτου, συνολικού προϋπολογισμού 500.000.000 περίπου από το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο περιλαμβάνει δασικούς καθαρισμούς, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και διάνοιξη δασικών δρόμων. Αναφερόμενος στη Λευκάδα, τόνισε ότι εξασφαλίστηκε περίπου 1.000.000 ευρώ από το «Antinero III» για έργα όπως η συντήρηση του δασικού οδικού δικτύου στα νησιά της Λευκάδας και του Καλάμου, ο καθαρισμός των δασών στο Φρύνι, στον δασικό δρόμο Τσουκαλάδων, το Καλαμίτσι, τον Κάλαμο, τον Άγιο Πέτρο, και ευχαρίστησε τον Υπουργό που έλαβε υπόψη του τις ανάγκες της Λευκάδας και ικανοποίησε το αίτημα προκειμένου να προστατευθεί ο φυσικός πλούτος των νησιών.

Ακόμα σημαντικότερο χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι καθαρισμοί αποτελούν κομμάτι ενός συνολικού πλάνου διαχείρισης των δασών, που εξασφαλίζει ότι η βιομάζα και τα προϊόντα καθαρισμού απομακρύνονται, ώστε να μην λειτουργούν ως προσάναμμα, αλλά και να μπορεί το δάσος να αναπτυχθεί, ενώ επιπλέον επιδιώκεται η αξιοποίηση των προϊόντων από τον καθαρισμό με τη συμμετοχή και επ’ ωφελεία των τοπικών κοινωνιών, φτιάχνοντας αυτό που αποκαλείται «οικονομία του δάσους».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μεγάλο Πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, που παρουσιάστηκε χθες, συνολικού προϋπολογισμού 2,1 δισεκατομμυρίων ευρώ, μέσω του οποίου θα εξασφαλιστούν εναέρια και επίγεια μέσα πυρόσβεσης, συστήματα πρόληψης και, γενικά, κρίσιμος εξοπλισμός για την καταπολέμηση των πυρκαγιών.

Ως προς τον δεύτερο στρατηγικό στόχο, τη μείωση δηλαδή του ενεργειακού κόστους, ανέφερε ότι το σχέδιο «Απόλλων» προβλέπει μεταξύ άλλων, την αξιοποίηση επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να τροφοδοτούν με φθηνή ηλεκτρική ενέργεια την κατανάλωση μεγάλων ενεργειακών κοινοτήτων, οι οποίες θα συσταθούν για την εφαρμογή του προγράμματος. Τόνισε  ότι οι δυνητικά ωφελούμενοι από τη μείωση του ενεργειακού κόστους θα είναι, μεταξύ άλλων, τα ευάλωτα νοικοκυριά, δήμοι και περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης και άλλοι φορείς με υψηλό ενεργειακό κόστος, και συμπλήρωσε ότι προβλέπονται ακόμη μέτρα ενίσχυσης της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης, που στηρίζεται σε έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ επέρχονται βελτιώσεις στο θεσμικό πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας των νέων υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Αναφέρθηκε επίσης στις ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της αυθαίρετης δόμησης, επισημαίνοντας ότι οι αρμοδιότητες για την αυθαίρετη δόμηση μεταβιβάζονται πλέον σε μια ισχυρή κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ με τις σύγχρονες τεχνολογίες, με χρήση drones, δορυφορικών λήψεων, αεροφωτογραφιών και ενός συστήματος αυτόματου εντοπισμού κάθε νέου αυθαίρετου κτίσματος θα μπορεί να γίνεται άμεση καταγραφή, έλεγχος και κατεδάφιση.

Τέλος, ζήτησε από τον Υπουργό να εξετάσει τη διαμόρφωση μιας ορθολογικής, δίκαιης και ρεαλιστικής διάταξης ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα της δόμησης για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα άνω των 4 στρεμμάτων, που δεν έχουν πρόσωπο σε αναγνωρισμένη κοινόχρηστη οδό.

Τόνισε ότι υπάρχει ένα ασαφές και εν πολλοίς άδικο πλαίσιο για τον χαρακτηρισμό και την αναγνώριση κοινόχρηστων δημοτικών οδών, αφού πρόκειται για μικρούς δημοτικούς ή αγροτικούς δρόμους, χωματόδρομους ή για δρόμους που έχουν ασφαλτοστρωθεί ή τσιμεντοστρωθεί από τους Δήμους και τις πρώην κοινότητες χωρίς να υπάρχει η απόφαση διοικητικού οργάνου, με αποτέλεσμα, έπειτα και από την αιφνίδια περσινή απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, να έχει δημιουργηθεί μεγάλη ανασφάλεια σε χιλιάδες ιδιοκτήτες που θέλουν να αξιοποιήσουν τα ακίνητά τους και αυτήν τη στιγμή να είναι όμηροι της ισχύουσας διαδικασίας, η οποία, όπως είπε, θα πρέπει άμεσα να βελτιωθεί.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά στην ιστορία του πλανήτη. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα γίνονται όλο και πιο συχνά. Η κλιματική αλλαγή, που πλέον είναι ξεκάθαρα κλιματική κρίση, δημιουργεί νέες προκλήσεις σε όλο τον κόσμο. Η χώρα μας δεν αποτελεί εξαίρεση. Δυστυχώς, έχουμε αρχίσει να βιώνουμε τις επιπτώσεις της με ακραίες πλημμύρες όπως αυτές στη Θεσσαλία, με πυρκαγιές που ξεκίνησαν πιο νωρίς και μαίνονται ανεξέλεγκτες πλήττονας ακόμα και παρθένα δάση που η ανομβρία τα έχει κάνει πολύ πιο ευάλωτα στη φωτιά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η καλύτερη ρύθμιση της ανθρώπινης δραστηριότητας είναι επιτακτική ανάγκη. Από την ενεργειακή κατανάλωση και τη δόμηση μέχρι τη διαχείριση του νερού, της γης και των δασών, η πολιτεία οφείλει να κάνει μεταρρυθμίσεις, να βάλει κανόνες και να φροντίσει να τηρηθούν. Διότι μόνο έτσι θα υπάρξει μέλλον για τη φύση, για τη χώρα, για τα παιδιά μας».

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων