Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του Θεοδωράκη Γρίβα, οπλαρχηγού του 1821

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Βουλευτής Ν.Λευκάδας, προσκεκλημένος του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας, για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, στην εκδήλωση αποκαλυπτηρίων της προτομής του Θεοδωράκη Γρίβα, που έλαβε χώρα στην κεντρική πλατεία της Βόνιτσας, την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου 2021.

Κύριε Δήμαρχε,

Αγαπητέ Φίλε Νώντα Νικάκη,

Κυρίες και κύριοι,

Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση που μου απευθύνατε προκειμένου να παραστώ στην αποψινή εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας για τα αποκαλυπτήρια της προτομής του οπλαρχηγού Θεόδωρου Γρίβα.

Οι δύο περιοχές μας είναι μια γειτονιά, μας ενώνουν πάρα πολλά – όχι μόνο ιστορικά γεγονότα από το παρελθόν, αλλά και το παρόν και η καθημερινότητά μας κινούνται παράλληλα.

Γι’ αυτό και είναι τιμή για εμένα να συμμετέχω σε αυτήν την εκδήλωση, η οποία όχι τυχαία συμπίπτει με την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας, όπως και η Λευκάδα και κάθε γωνιά της Ελλάδας και του Ελληνισμού, θυμόμαστε με ιδιαίτερη λαμπρότητα φέτος το εθνικό έπος.

Ένα έπος που σημαδεύτηκε από τον ηρωισμό επώνυμων αγωνιστών, όπως ο Θοδωράκης Γρίβας, αλλά και χιλιάδων ανώνυμων Ελλήνων, που έδωσαν τη ζωή τους για την Ελευθερία.

Η Λευκάδα έδωσε εκατοντάδες άνδρες στον αγώνα, νέους Λευκαδίτες που με αφοσίωση στο ιδεώδες της Ελεύθερης και Ενωμένης Πατρίδας, ρίχτηκαν χωρίς δισταγμό στη μάχη.

Και ελπίζω σύντομα και εμείς να έχουμε τη δυνατότητα, κύριε Δήμαρχε, να σας καλέσουμε στα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου αφιερωμένου στους ανώνυμους Λευκαδίτες αγωνιστές, το οποίο κάνω προσπάθειες να ανεγερθεί.

Ακόμα νωρίτερα, ελπίζω να σας υποδεχτούμε στο Μαγεμένο της Νικιάνας, στην ανέγερση ενός νέου μνημείου, στον τόπο όπου φυτεύτηκε ο σπόρος της επανάστασης 14 χρόνια προτού κηρυχθεί.

Στο Μαγεμένο, το 1807, ο Ιωάννης Καποδίστριας κάλεσε τους οπλαρχηγούς της Ρούμελης, ανάμεσά τους και τους Γριβαίους, κι έδωσε μαζί τους όρκο, κάτω από τον ίσκιο μιας καρυδιάς, να μην σταματήσουν τον αγώνα αν δεν δουν την Ελλάδα ελεύθερη από τον Οθωμανικό ζυγό.

Ήταν η ιστορική στιγμή που οι τοπικές μάχες ενώθηκαν σε εθνικό αγώνα.

Προσπαθούμε να αναδείξουμε αυτήν την ιστορική στιγμή, μεταξύ άλλων και με την ανέγερση ενός μνημείου στο Μαγεμένο, αλλά και με μια προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια, αυτής της σπουδαίας μορφής της Ελλάδας και του αγώνα.

Γι’ αυτό συναισθάνομαι το δέος και την υπερηφάνεια σας απόψε στα αποκαλυπτήρια της προτομής μιας μεγάλης προσωπικότητας του Ξηρόμερου και της Περατιάς, το Θεόδωρου Γρίβα.

Ενός ήρωα, μέλους της Φιλικής Εταιρείας, στρατιωτικού, βουλευτή, πρωταγωνιστή σε μεγάλες μάχες του έπους του ’21, πρωταγωνιστή και σε πολλά από τα γεγονότα που ακολούθησαν και που σημάδεψαν τα πρώτα βήματα του νεοσύστατου, ελεύθερου, ελληνικού κράτους.

Είμαι βέβαιος ότι το μνημείο αυτό δεν θα είναι μόνο ένα σημείο για την απότιση φόρου τιμής στο Θοδωράκη Γρίβα, αλλά και μία αφορμή και ένα εφαλτήριο για τις μελλοντικές γενιές να μάθουν τη μεγάλη και ένδοξη ιστορία αυτής της σπουδαίας προσωπικότητας του τόπου σας.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων