Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στην επιστημονική ημερίδα με θέμα: «Καρκίνος του μαστού. Η διαδρομή από τη διάγνωση στη θεραπεία»

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Σπαρτοχώρι Μεγανησίου, το Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2021.

Σεβασμιώτατε,

Κύριε Διοικητή,

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση να παρευρεθώ στην έναρξη της επιστημονικής ημερίδας με θέμα τον καρκίνο του μαστού που διοργανώνει το Νοσοκομείο Λευκάδας υπό την αιγίδα της 6ης ΥΠΕ.

Πρόκειται για μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία για την οποία θέλω να συγχαρώ τον Διοικητή του Νοσοκομείου, κ. Γιάννη Μπάκαβο, αλλά και όλους τους συνδιοργανωτές, μεταξύ των οποίων η Μητρόπολή μας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και οι Δήμοι Λευκάδας και Μεγανησίου,  ο Ιατρικός Σύλλογος Λευκάδας, και πολλοί ακόμα – για τη συμβολή τους.

Και θέλω να εξάρω το σύνολο της προσπάθειας, της οποίας το αποψινό συνέδριο αποτελεί μόνο μέρος.

Ο Οκτώβριος είναι διεθνώς μήνας αφιερωμένος στην ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Τις προηγούμενες ημέρες, έγιναν δράσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, αλλά και στην αγορά και στους δρόμους της πόλης της Λευκάδας, στο πλαίσιο μιας  ολοκληρωμένης εκστρατείας ενημέρωσης που σκοπό έχει να αναδείξει τη σημασία της πρόληψης, ιδιαίτερα σε αυτήν τη μορφή καρκίνου, τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος είναι δυστυχώς η επιδημία της εποχής μας.

Σε παγκόσμιο επίπεδο τα περιστατικά αυξάνονται, για λόγους που έχουν σχέση με το περιβάλλον, τον τρόπο ζωής, το άγχος.

Στις γυναίκες, ο καρκίνος του μαστού είναι η συνηθέστερη μορφή, αφού μία στις 8 γυναίκες θα εμφανίσουν τη νόσο.

Στην Ελλάδα, τουλάχιστον 4.500 γυναίκες εμφανίζουν κάθε χρόνο αυτήν την ασθένεια, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 40 ετών.

Και αυτό είναι ένα εξαιρετικά ανησυχητικό νούμερο.

Την ίδια στιγμή όμως, υπάρχει ένα εξαιρετικά αισιόδοξο νούμερο:

95 με 97% – είναι τα ποσοστά ίασης αν η νόσος εντοπιστεί σε αρχικό στάδιο.

Φίλες και φίλοι,

αυτό το συγκλονιστικά υψηλό ποσοστό δείχνει ότι ο καρκίνος του μαστού θεραπεύεται.

Το αρχαίο ρητό έλεγε ότι η πρόληψη είναι προτιμότερη από τη θεραπεία.

Στην περίπτωση του καρκίνου του μαστού, αυτό ισχύει σε τεράστιο ποσοστό.

Οι γυναίκες που εξετάζονται προληπτικά έχουν θνησιμότητα μόλις 4,7%  – αντίθετα, το ποσοστό για όσες δεν κάνουν τακτικά μαστογραφία φτάνει το 56%.

Επομένως, εάν η νόσος διαγνωστεί αρκετά νωρίς, η πρόγνωση είναι εξαιρετική.

Οι γυναίκες, στη μάχη τους με αυτήν την ασθένεια, έχουν τρεις μεγάλους συμμάχους: την αυτοεξέταση, την κλινική εξέταση και τις απεικονιστικές εξετάσεις.

Δυστυχώς όμως, πολλές γυναίκες δεν εξετάζονται τακτικά.

Οι δράσεις ενημέρωσης όπως αυτές που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες είναι πολύτιμες στο να παρακινηθούν γυναίκες να κάνουν εξετάσεις κάθε χρόνο.

Ξέρω ότι πολλές, μέσα στις χίλιες δυο έγνοιες που έχετε ως εργαζόμενες, ως μητέρες, ως σύζυγοι, μέσα στις δεκάδες υποχρεώσεις, μπορεί να το αμελείτε.

Ίσως σκέφτεστε ότι δεν περισσεύει χρόνος ΚΑΙ για αυτό – δεν περισσεύει χρόνος για εσάς, για τον εαυτό σας.

Όμως δεν είναι έτσι.

Ό,τι πολυτιμότερο έχετε είναι η υγεία σας, μόνο υγιείς μπορείτε να κάνετε όλα όσα αγαπάτε, με όσους αγαπάτε.

Άλλες, μπορεί να φοβάστε, μπορεί από αγωνία για τα αποτελέσματα να σκέφτεστε «ό,τι είναι να μου συμβεί θα μου συμβεί».

Όμως δεν είναι έτσι.

Ο καρκίνος του μαστού δεν είναι ένα μοιραίο κακό.

Είναι κάτι που, με πρόληψη, αντιμετωπίζεται.

Βεβαίως, το σημαντικότερο βάρος πέφτει στην πολιτεία, η οποία οφείλει να φροντίσει για την άμεση, εύκολη και φθηνή πρόσβαση κάθε γυναίκας στις απαραίτητες εξετάσεις.

Η προληπτική ψηφιακή μαστογραφία, η πιο σύγχρονη και πλέον ενδεδειγμένη μέθοδος για την έγκαιρη διάγνωση, γίνεται δωρεάν στο Νοσοκομείο Λευκάδας.

Και καλώ όλες τις γυναίκες, από τη Λευκάδα, το Μεγανήσι και τις γύρω περιοχές να αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα που δίνει το Νοσοκομείο μας.

Πολλοί φορείς δίνουν κατά καιρούς τη δυνατότητα για δωρεάν μαστογραφία.

Η Κυβέρνηση θεσμοθέτησε το 2020 το πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», ένα φιλόδοξο ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης ασθενειών με βάθος πενταετίας και αρχικό προϋπολογισμό ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Παράλληλα, υπάρχουν προγράμματα για προσυμπτωματικό έλεγχο, που καλύπτουν αυτή τη στιγμή τέσσερις μορφές καρκίνου – μεταξύ των οποίων βεβαίως και του μαστού.

Υπάρχουν λοιπόν δυνατότητες για απολύτως δωρεάν μαστογραφίες.

Ακόμα όμως και σε ιδιωτικό διαγνωστικό, με παραπεμπτικό, το κόστος της συμμετοχής, που είναι περίπου 5 ευρώ για τη μαστογραφία και κάτω από 2 ευρώ για υπέρηχο, είναι πολύ μικρό μπροστά στην αξία της ζωής.

Φίλες και φίλοι,

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τα αποτελεσματικότερα θεραπευτικά μέσα που έχουμε, έχουν μειώσει τα ποσοστά θανάτου από τη δεκαετία του ’80 ως σήμερα κατά 40%.

Γι’ αυτό το μότο των φετινών εκδηλώσεων είναι Έλα, Πρόλαβε, Ενημερώσου.

Δεν πρέπει να αμελούμε τις εξετάσεις για τον καρκίνο του μαστού.

Διότι γνωρίζουμε πως το μεγαλύτερό μας όπλο εναντίον του είναι η Πρόληψη.

Αυτή οδηγεί στην έγκαιρη διάγνωση και πολύ συχνά σε θεραπεία.

Γι’ αυτό σας ζητώ, φίλες μου, μια φορά το χρόνο, να κάνετε δώρο στον εαυτό σας μια ψηφιακή μαστογραφία.

Σας ζητώ να αφιερώνετε τακτικά λίγο χρόνο στον εαυτό σας, να κάνετε τον αυτοέλεγχο που έχει αποδειχθεί ζωτικής σημασίας στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Να δείχνετε στον εαυτό σας την προσοχή και τη φροντίδα που δείχνετε σε όλους αυτούς που αγαπάτε.

Γιατί κάθε μία από εσάς είναι πολύτιμη.

Και για κάθε μία από εσάς είναι πολύτιμη η υγεία.

Οι εκλεκτοί ομιλητές θα μας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες και για το πώς μπορούμε να περιορίσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης της ασθένειας, και για τα οφέλη της πρόληψης, αλλά και για το πώς μπορούμε να σταθούμε στο πλευρό των γυναικών που πολεμούν με την ασθένεια.

Τους καλωσορίζω και τους ευχαριστώ για την παρουσία τους απόψε στο Μεγανήσι, και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων