Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στο επιστημονικό συνέδριο του Συνδέσμου Φιλολόγων Λευκάδας, με θέμα «Πτυχές & εκφράσεις της τοπικότητας στην Επανάσταση του 1821. Γεγονότα, συνθήκες, πρόσωπα»

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας την Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021.

Κυρία Πρόεδρε, Κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη τιμή για την Λευκάδα να φιλοξενεί φέτος, στην σημαδιακή επέτειο των 200 χρόνων από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αυτό το σημαντικό επιστημονικό συνέδριο, με ομιλητές τόσους πολλούς και εκλεκτούς επιστήμονες.

Και θέλω να τους καλωσορίσω, μαζί με τους λογοτέχνες και τους καλλιτέχνες που σήμερα και αύριο θα πλημμυρίσουν την Λευκάδα γνώση, ιστορία, ποίηση, μουσική.

Συγχαίρω από καρδιάς τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Λευκάδας, αλλά και όλους τους διοργανωτές, για αυτήν την σπουδαία πρωτοβουλία που είμαι βέβαιος ότι θα φωτίσει άγνωστες και ενδιαφέρουσες πτυχές της ιστορίας της Λευκάδας και των Ιονίων στα χρόνια της Επανάστασης.

Αυτές τις δύο ημέρες θα γνωρίσουμε τα γεγονότα και τους ανθρώπους που συνέβαλαν στο να καλλιεργηθεί και να γίνει συνείδηση η ελληνική εθνική ταυτότητα.

Που έγιναν αιτία οι μεγάλες δυνάμεις της εποχής να ενδιαφερθούν για το ελληνικό ζήτημα.

Τα πρόσωπα που βοήθησαν να ωριμάσουν οι συνθήκες ώστε τα Ιόνια Νησιά και ειδικότερα η Λευκάδα να πρωτοστατήσουν στην Επανάσταση του 1821.

Η ιστορία του νησιού μας είναι γεμάτη από πρόσωπα και γεγονότα που σημάδεψαν τον αγώνα.

Από την ιστορική μάζωξη των οπλαρχηγών το 1807 υπό τον Ιωάννη Καποδίστρια στο Μαγεμένο, μέχρι τον όρκο αγωνιστών και φιλικών το 1821, ένα μόλις μήνα πριν την Επανάσταση στη Βλαχέρνα – η ιστορία της Λευκάδας προσφέρεται για ακόμα περισσότερη και βαθύτερη έρευνα.

Διότι βλέπουμε ότι η έρευνα αυτή διαρκώς παράγει αποτελέσματα, αποκαλύπτει νέα δεδομένα για το ρόλο του νησιού μας στην Επανάσταση.

Για παράδειγμα, παλιότερα ξέραμε μόνο για μερικούς επώνυμους, όπως ο σπουδαίος γιατρός Πέτρος Στεφανίτσης, ο αγωνιστής Δημήτρης Φερεντίνος, που πολέμησε με τον Κατσαντώνη, οι αδελφοί Φλογαΐτη.

Πλέον γνωρίζουμε ότι οι νέοι που έφυγαν από τη Λευκάδα για να πολεμήσουν στις μάχες του ’21 ήταν πάνω από χίλιοι.

Τόσοι πολλοί που θεωρώ και έχω ήδη προτείνει στους αρμόδιους φορείς την ανάγκη ανέγερσης και ενός μνημείου προς τιμήν όσων πολέμησαν τότε για να γίνει η Ελλάδα ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος.

Και βεβαίως, εξίσου σημαντική με την έρευνα είναι η ανάδειξη των ιστορικών αυτών γεγονότων και η διατήρηση της μνήμης τους για τις επόμενες γενιές.

Γιατί χωρίς ιστορική μνήμη κανένα έθνος δεν έχει μέλλον.

Η σύναξη των οπλαρχηγών στο Μαγεμένο είναι ένα ορόσημο εθνικής εμβέλειας, δεν αφορά μόνο την Λευκάδα.

Πρόκειται για την ιστορική εκείνη στιγμή που μία από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της Ελλάδας, ο διορατικός Ιωάννης Καποδίστριας, μετέτρεψε τον τοπικό αγώνα για την απελευθέρωση της Λευκάδας σε εθνικό αγώνα για ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Πέρα από την ανάδειξή του με ένα μνημείο αντάξιο της ιστορικότητάς του, το οποίο επιδιώκω εδώ και χρόνια μαζί με τον τοπικό πολιτιστικό σύλλογο Νικιάνας «Οι Σκάροι», το γεγονός αυτό πρέπει να βρει το δρόμο του στα σχολεία – με αναφορά στα βιβλία της ιστορίας, με επισκέψεις σχολείων στον τόπο όπου έγινε η σύναξη, με εκθέσεις, ημερίδες, εκδηλώσεις.

Και χαίρομαι ιδιαίτερα που στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού υπάρχουν και τουλάχιστον τρεις εισηγήσεις που αφορούν την διδασκαλία της ιστορίας μέσα από ψηφιακά παιχνίδια και βιωματικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Υπάρχουν πολλές ιστορικές τοποθεσίες στο νησί μας, πέρα από το Μαγεμένο και την Παναγία Βλαχέρνα, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν εφαλτήριο γνώσης, όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για ενήλικες επισκέπτες: έχουμε την Κόκκινη Εκκλησιά, την οικία του μεγάλου μας ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη στη Μαδουρή το νησάκι Κάλαμος, που το 1826 υποδέχθηκε πρόσφυγες, επιζώντες από την έξοδο του Μεσολογγίου, το σπίτι του Δημοτσέλιου στο Μεγανήσι.

Κυρίες και κύριοι,

φέτος το Έθνος γιορτάζει.

Κάθε Έλληνας, σε όλη τη γη, θυμάται τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Τη χρονιά που το πάθος για την ελευθερία ακούστηκε τόσο δυνατά που συγκίνησε ολόκληρο τον κόσμο.

Ανάγκασε όλη την υφήλιο να προσέξει αυτήν τη μικρή χώρα με τους μεγάλους ανθρώπους, γέννησε ένα ολόκληρο κίνημα, το κίνημα του φιλελληνισμού και υποχρέωσε τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής να σταθούν στο πλευρό της επαναστατημένης Ελλάδας.

Έδειξε το δρόμο και σε άλλα Έθνη να διεκδικήσουν την ανεξαρτησία τους.

Ο αγώνας για την Ελευθερία στεφανώθηκε από τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων, όπως λέει ο Διονύσιος Σολωμός, που έδωσαν τη ζωή τους πρόθυμα για να ανοίξει ένα μεγάλο, νέο κεφάλαιο, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για την ιστορία της ανθρωπότητας: το κεφάλαιο των ανεξάρτητων, κυρίαρχων εθνικών κρατών.

Με αφορμή την επέτειο αυτή, η Λευκάδα έγινε επίκεντρο σπουδαίων εκδηλώσεων, όπως το τριήμερο συνέδριο που ήταν αφιερωμένο στα γεγονότα του Μαγεμένου, η υπέροχη θεατρική παράσταση «Ρέκβιεμ» όπου ακούστηκαν ένα προς ένα τα ονόματα 1.203 Λευκαδιτών αγωνιστών του ’21,  οι Γιορτές Λόγου και Τέχνης – και φυσικά το διήμερο συνέδριο που έχω απόψε την χαρά και την τιμή να χαιρετίζω.

Ευχαριστώ θερμά τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τους συγχαίρω για μια ακόμη φορά για την πρωτοβουλία τους, και εύχομαι καλή επιτυχία.     Σας ευχαριστώ.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων