Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στην εκδήλωση εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 με τίτλο: «Χαρά που το ‘χουν τα βουνά…»

Ακολουθεί ο χαιρετισμός που απηύθυνε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, στο μουσικοχορευτικό οδοιπορικό που συνδιοργάνωσαν Το Κέντρο Νεότητας της Ιεράς Μητρόπολις Λευκάδος & Ιθάκης, ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος «Νέα Χορωδία Λευκάδας» και η Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδος και έλαβε χώρα την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 στο Φουαγιέ του Θεάτρου Λευκάδας.

Σεβασμιότατε,

Κυρία Πρόεδρε,

Πανοσιολογιότατε,

Κυρίες και κύριοι,

Ευχαριστώ θερμά για την τιμητική πρόσκληση να παρευρεθώ στην αποψινή εκδήλωση του Κέντρου Νεότητας της Μητρόπολής μας, από κοινού με την Νέα Μουσική Χορωδία και την Ιερά Μονή Φανερωμένης Λευκάδας.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη, ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά διδακτική εκδήλωση, που θα μας ταξιδέψει, μέσα από τη μουσική και τραγούδια της δημοτικής μας παράδοσης, στην ιστορία του ελληνισμού από το 1453 μέχρι την επανάσταση του 1821.

400 σκοτεινά χρόνια, 400 χρόνια σκλαβιάς – αλλά και 400 χρόνια που ο ελληνισμός τραγουδούσε τα περασμένα μεγαλεία, τους θρυλικούς της ήρωες και τον πόθο της μελλοντικής λευτεριάς.

Ανάμεσά τους, η σύναξη των οπλαρχηγών στο Μαγεμένο το 1807 υπό τον μεγάλο Ιωάννη Καποδίστρια, και ο όρκος μαχητών και φιλικών το 1821, λίγες εβδομάδες πριν την επανάσταση, επάνω στο ιερό Ευαγγέλιο στην εκκλησιά της Παναγίας Βλαχέρνας.

Μέχρι που το 1821, τραγούδησε «χαρά που το’χουν τα βουνά» – ένα τραγούδι για την εξέγερση, ένα τραγούδι για την Παναγία, για τη μεγάλη γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, που συνέπεσε με τη σημαδιακή ημερομηνία του ξεσηκωμού, την 25η Μαρτίου του 1821.

Αλλά κι ένα τραγούδι για τη συμβολή του κλήρου, που όπως λένε οι στίχοι, πήραν σπαθιά και ντουφέκια και βγήκαν μαζί με όλους τους Έλληνες στα βουνά.

Θέλω να συγχαρώ τους διοργανωτές για αυτήν την εξαιρετική τους πρωτοβουλία, να ευχηθώ καλή επιτυχία στην εκδήλωση και χρόνια πολλά σε όλο τον Ελληνισμό για την αυριανή επέτειο του «ΌΧΙ» του 1940 και βεβαίως για τα 200 χρόνια από τη μεγάλη επανάσταση.

 

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων