Θανάσης Καββαδάς στον Prisma 91,6: “Για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά στην υλοποίηση του έργου της υποθαλάσσιας σύνδεσης, χωρίς διόδια. ‘Ή τώρα ή ποτέ”

Στο απογευματινό μαγκαζίνο του Prisma 91,6 μίλησε ο Βουλευτής Λευκάδας την Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021, σε μια αποκλειστική συνέντευξη για την υποθαλλάσια ζεύξη του νησιού που όπως όλα δείχνουν μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης.

Κάνοντας μια αναφορά την πανδημία ανέφερε:

Όσον αφορά στην πανδημία, κ.Κουνιάκη, δυστυχώς φαίνεται ότι δεν «θα την ξεφορτωθούμε» εύκολα, αυτή τη στιγμή τα νούμερα σε όλη την Ευρώπη είναι απογοητευτικά.

Και στη χώρα μας δυστυχώς ανεβαίνουν σταθερά.

Βέβαια τα θετικά αποτελέσματα των εμβολιασμών είναι φανερά.

Αυτή τη στιγμή περίπου το 90% των ανθρώπων που βρίσκονται τις ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι.

Όλοι λοιπόν γνωρίζουμε ότι το εμβόλιο βοηθά πάρα πολύ στο να μη νοσήσει κανείς βαριά.

Γι’αυτό κι εγώ θέλω να καλέσω μέσα από τη συχνότητά σας όλους τους πολίτες, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, να κάνουν τα τεστ, να προσέχουν ώστε να είναι ασφαλείς και οι ίδιοι, έτσι ώστε να προφυλάξουν και τις οικογένειές τους και τους συμπολίτες τους.

Και βέβαια, σε όσους ακόμα διστάζουν να πάνε να εμβολιαστούν, θέλω να πω ότι με τα εμβόλια μπορούμε και τον εαυτό μας να προστατεύσουμε, αλλά και να αυξήσουμε την συλλογική μας άμυνα απέναντι στον ιό.

Και είναι αποδεδειγμένο κ.Κουνιάκη ότι σε μεγάλα ποσοστά και η νόσηση και οι κίνδυνοι, είναι μικρότεροι για τους εμβολιασμένους, αλλά περιορίζεται σημαντικά και η διάδοση του ιού.

Γι’ αυτό παρακαλώ όσους μας ακούν, να πάνε να εμβολιαστούν.

Ας μην το δουν ως υποχρέωση, ας το δουν ως μια προσφορά στον εαυτό τους και στην κοινότητα.

Ο κύριος Καββαδάς απάντησε σε όλα όσα ακούγονται το τελευταίο διάστημα στην Λευκάδα για πιθανές εναλλακτικές λύσεις και κριτικές όσον αφορά την υποθαλάσσια ζεύξη.

Όσον αφορά γι΄αυτά που ακούγονται τις τελευταίες μέρες, για εναλλακτικές (λύσεις)…διαβάζουμε και κάποιες κριτικές..όσον αφορά για την υποθαλάσσια ζεύξη.

Διαβάζω για δεύτερη πλωτή γέφυρα, απέναντι από το ΚΤΕΛ, που είναι μία λύση χωρίς λύση, αφού η ανάγκη-αυτό το οποίο έχουμε ανάγκη-είναι να υπάρχει ελεύθερη διέλευση σκαφών και ελεύθερη διέλευση αυτοκινήτων.

Γνωρίζουμε όλοι τι συμβαίνει κάθε καλοκαίρι και όλο το χρονικό διάστημα. Να περιμένουν αυτοκίνητα στην ουρά όταν είναι ανοιχτή η γέφυρα, αλλά να περιμένουν και σκάφη, όταν είναι κλειστή.

Έχουν φτάσει όμως κ.Κουνιάκη και στα χέρια μου άλλες δυο προτάσεις. Και μιλάμε για νέες χαράξεις με δρόμο από την Ακαρνανική ακτή, δηλαδή στη θέση Περατιά και σύνδεση με υποθαλάσσια, είτε στο σημείο που είναι το ΚΤΕΛ αυτή τη στιγμήκαι εκεί που θα βγει η υποθαλάσσια, είτε στους Καρυώτες, εκεί που υπάρχει αρχαιολογικός χώρος.

Γενικά έχει ανοίξει μια συζήτηση.

Λες και είναι η πρώτη φορά που θίγεται το θέμα.

Όμως κύριε Κουνιάκη, όπως είπατε κι εσείς, το θέμα της υποθαλάσσιας το συζητάμε πάνω από 30 χρόνια.

Γράφονται και ακούγονται πολλά. Και μπορώ να πω ότι ο κόσμος που μας ακούει είναι σε σύγχυση.Ο κόσμος όμως πρέπει να είναι ενήμερος. Πρέπει να είναι ενήμεροςγια το ιστορικό. Για να καταλάβει ότι η συζήτηση για τη ζεύξη δεν ξεκίνησε τώρα. Και οι φορείς και οι υπηρεσίες, αλλά και όργανα-και αναφέρομαι και στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια- αλλά και υπουργεία, προκρίνουν τη λύση της υποθαλάσσιας.

Ακόμα όμως και οι πρωθυπουργοί.

Και ο κ.Τσίπρας μίλησε για υποθαλάσσια σύνδεση το 2017στην Κέρκυρααλλά και ο κ.Μητσοτάκης έχει πει ότι για εμάς η υποθαλάσσια είναι απόλυτη προτεραιότητα.

Αλλά θα μου δώσετε τη δυνατότητα να κάνω μία μικρή αναδρομή.

Και να πούμε στο σύντομο ιστορικό αυτού του έργου.

Το 1989, με προεδρικό διάταγμα καταρτίζεται το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης της Λευκάδας.

Και τι προβλέπει;Τη νέα έξοδο της πόλης απέναντι από το ΚΤΕΛ.

Ένα χρόνο μετά,με αίτημα της Νομαρχίας Λευκάδας, προς το τότε Υπουργείο Δημοσίων Έργων, το Υπουργείο καταλήγει σε δύο εναλλακτικές λύσεις: Η μία είναι η γνωστή υποθαλάσσια και η άλλη είναι με χάραξη νέου δρόμου από την Ακαρνανική ακτή μέχρι στην Περατιά και κατόπιν σύνδεση με τη Λευκάδα με γέφυρα-την έχουμε ακούσει πολλές φορές- στους Καρυώτες.

Αυτές λοιπόν οι 3 εναλλακτικές έρχονταιτο 2001, το Νομαρχιακό Συμβούλιο, εξετάζει τις δύο λύσεις και προκρίνει την υποθαλάσσια ζεύξη και μάλιστα, εκείνη την περίοδο ξεκινούν και πολλές μελέτες, όπως γεωτεχνικές, γεωλογικές, συγκοινωνιακές και άλλες.

Το 2003 γίνεται σεισμός στη Λευκάδα.

Και τότε γίνονται κάποιες μελέτες και επιβεβαιώνεται η εφικτότητα της υποθαλάσσιας, δηλαδή ότι το έργο μπορεί να γίνει.

Και έρχομαι τώρα κ.Κουνιάκη, πριν τις εκλογές του 2012.

Και εκεί ξεκινά η «βεντάλια» των διαγωνισμών.

Γίνεται η πρώτη προκήρυξη δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ακολουθούν άλλες 4-κάθε εξάμηνο γίνονταν και μία προκήρυξη-και όλες αυτές οι προκηρύξεις βγαίνουν άγονες, καθώς οι υποψήφιοι ανάδοχοι κρίνουν ότι το έργο είναι ασύμφορο οικονομικά.

Από την 6η προκήρυξη-την επόμενη λοιπόν προκήρυξη- δοκιμάζονται τρόποι ώστε το έργο αυτό να γίνει πιο ελκυστικό στους επενδυτές και προτείνονται έργα ανταποδοτικά, όπως είναι η μαρίνα megayacht- καιέχει ακουστεί και αυτό- και προβλήτα για κρουαζιερόπλοιο.

Στις 20 Ιανουαρίου 2015, γίνεται η έκτη προκήρυξη του διαγωνισμού, και τότε έχουμε δύο υποψήφιους αναδόχους.

Εκεί κ.Κουνιάκη, σταματούν οι διαγωνισμοί.

Σε αυτή την ημερομηνία σταματούν τα πάντα-όσον αφορά στους διαγωνισμούς.

Κι ερχόμαστε τώρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο που ήταν τότε Δήμαρχος ο κ.ΚώσταςΑραβανής,τον Απρίλη του 2014,προς το τέλος της θητείας του. Και φέρνει την πρόταση και υπερψηφίζεται, για υποθαλάσσια ζεύξη χωρίς διόδια, με δημόσια ή ευρωπαϊκά προγράμματα και χωρίς συνοδά έργα. Γιατί τότε είχε έρθει στο τραπέζι, πρόταση με αυτά τα έργα που είπα προηγουμένως, η μαρίνα megayachtκαι η προβλήτα για κρουαζιερόπλοιο.

Και θέλω να θυμίσω ότι τότε, ο κ.Δρακονταειδής, ψήφισε υπέρ αυτής της πρότασης. Και κρατείστε το αυτό.

Στη συνέχεια η Κυβέρνηση αλλάζει.

Έρχεται η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Και ενώέχει αναλάβει Δήμαρχος ο κ.Δρακονταειδής, από το Σεπτέμβριο του 2014.

6 μήνες αφότου ανέλαβε, έρχεται πάλι το θέμα της υποθαλάσσιας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Συζητείται-και- διατυπώνεται κατηγορηματική αντίθεση,στη σχεδιαζόμενη κατασκευή της υποθαλάσσιας ζεύξης.

Δηλαδή αυτό που είχαμε ψηφίσει ένα χρόνο πριν επί Κώστα Αραβανή,τώρα επί Κώστα Δρακονταειδή διατυπώνεται η αντίθετη άποψη για την κατασκευή της ζεύξης αυτής.

Και καλεί το αρμόδιο υπουργείο να ακυρώσει τη συνέχιση της διαδικασίας για την κατασκευή της υποθαλάσσιας.

Έρχεται μετά ο υπουργός υποδομών ο κ. Σπίρτζης και στις 31 Μαΐου 2016 ανακαλεί και ακυρώνει το δημόσιο διεθνή διαγωνισμό.

Από εκείνη τη στιγμή, κύριε Κουνιάκη, και για περισσότερο από 3 χρόνια, μέχρι το τέλος του 2018, παγώνουν τα πάντα.

3 χρόνια είναι τα πάντα παγωμένα.

Όπως το ακούτε.

Και ερωτώ τώρα αφού ένα χρόνο πριν η παράταξη του κ. Δρακονταειδή ψήφισε υπέρ της υποθαλάσσιας ζεύξης, γιατί δεν έμεινε σταθερός στη θέση του και την άλλαξε, απ’ τη στιγμή που η Κυβέρνηση ήταν δική του και θα μπορούσε να προωθήσει το έργο με όποιους όρους ήθελε;

Κουνιάκης- Θα βασιστώ όμως λίγο εγώ σε αυτό κ. Καββαδά. Γιατί εσείς λέτε ότι δεν έγινε τίποτα, είναι νωπή όμως η πρόσφατη συνέντευξη του κ. Δρακονταειδή ο οποίος είπε τα αντίθετα από αυτά που λέτε. Και έθεσε και διάφορα ερωτήματα στον αέρα και θα’ θελα από τη στιγμή που κάνετε μία γενική τοποθέτηση, γιατί έχω κρατήσει κάποια σημεία της παρέμβασης του κ. Δρακονταειδή, αμέσως μετά για να τα συζητήσουμε γιατί υπάρχει μια σύγχυση ότι ο κ. Δρακονταειδής είπε ότι εμείς ουσιαστικά απορρίψαμε τη συγκεκριμένη πρόταση. Τη μαρίνα μέγκα γιοτ και τα συνοδά έργα. Και αμέσως μετά τρέξαμε τη διαδικασία στέλναμε επαφές, θα σας τα πω σε λίγο συγκεκριμένα, για να ξαναμπεί σε τροχιά ανάπτυξης το έργο. Άρα λοιπόν και μάλιστα λέει ότι έχουμε πολεμηθεί από διάφορους που λένε ό,τι ότι εμείς εγκαταλείψαμε την πρόταση αυτή – ποτέ δεν την εγκαταλείψαμε, την θέλαμε με άλλους όρους. Αυτό είπε.

Ναι. Κύριε Κουνιάκη, από τη στιγμή που ένα χρόνο πριν αναφέρεται ότι «θέλω την υποθαλάσσια ζεύξη, χωρίς διόδια και χωρίς συνοδά έργα» και σωστά, έρχεται μετά ως δήμαρχος και με κυβέρνηση δική του, που θα μπορούσε να το στηρίξει αυτό, και να ζητήσει και από τον υπουργό και από τον Πρωθυπουργό αυτό το οποίο ψήφισε επί Κώστα Αραβανή το 2014, έρχεται και αλλάζει πορεία. Γιατί;

Και γιατί μετά από έξι μήνες – έξι μήνες πέρασαν, δεν πέρασαν 2-3 χρόνια να προχωρήσουν οι διαδικασίες, να μη φτάσει στο σημείο ο υπουργός να πάρει αυτήν την απόφαση – γιατί με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και με τις παρεμβάσεις που έκανε ο κ. Δρακονταειδής, πήρε την απόφαση το Υπουργείο.

Γιατί να γίνουν όλα αυτά και να μην προχωρήσει το έργο;

Αυτό είναι το ερώτημα.

Διαφωνώ δηλαδή με τον τρόπο που χειρίστηκε αυτήν την κατάσταση. Κάθετα διαφωνώ.

Κουνιάκης:   Δεν παραλάβαμε ώριμο έργο είπε ο Δρακονταειδής.

Λοιπόν, επαναλαμβάνω: 3 χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτα.

Ο κ. Μπουκοβάλας παρέδωσε μια έκθεση τον Μάρτιο του 2019. Εγώ δεν έχω διαβάσει και δεν γνωρίζω τι λέει μέσα, αυτό το οποίο γνωρίζω από συζητήσεις που έχω κάνει με το υπουργείο είναι ότι έχει κάνει κάποιες γεωλογικές μελέτες. Αυτό έχει κάνει. Αλλά υπήρχαν κι άλλες μελέτες από τα προηγούμενα χρόνια. Δεν είναι μόνο η γεωλογική μελέτη του κ. Μπουκοβάλα. Και επαναλαμβάνω δεν ξέρω ακριβώς τι άλλο έχει κάνει. Αυτές τις πληροφορίες έχω.

Και αυτή η μελέτη, επαναλαμβάνω, παραδόθηκε το Μάρτιο του 2019, λίγο πριν τις εκλογές.

Μέσα από τα δελτία τύπου έχω αναφερθεί σε αυτά – αλλά θα τα επαναλάβω.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αποστείλει τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων, την ΠΠΠΑ στο Υπουργείο Υποδομών, στον οποίο ξεκάθαρα προκρίνεται η λύση της υποθαλάσσιας, με βάση βέβαια τις γνωμοδοτήσεις αρκετών Υπουργείων. Αυτό είναι το πιο καθοριστικό βήμα, αυτός είναι ο «οδικός χάρτης», αν θέλετε, του έργου, επάνω στον οποίο θα ξεκινήσουν οι προμελέτες. Μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες στο Υπουργείο Υποδομών για την πρόσληψη τεχνικών συμβούλων, που είμαστε πολύ κοντά, επί αυτού του ΠΠΠΑ θα κληθούν σε λίγο καιρό να καταρτίσουν τις προμελέτες τους οι τεχνικοί σύμβουλοι. Επομένως όχι μόνο έχει πάρει απόφαση, αλλά έχει πάρει την καθοριστική απόφαση: αυτήν που προκρίνει τη συγκεκριμένη λύση της υποθαλάσσιας ως βέλτιστης για τη ζεύξη.

Υπάρχει απόφαση, κ. Κουνιάκη του υπουργείου. Το Υπ.Υποδομών είναι θετικό, το Υπ.Περιβάλλοντος είναι θετικό όπως και πολλά υπουργεία ακόμα.

Στην κριτική Δρακονταειδή ότι δεν έχει κάνει ουσιαστικά πράγματα για την υλοποίηση του έργου απάντησε:

Τι να πω κ. Κουνιάκη, να πω «και εδώ γελάνε»; Να μην το πω, δεν επιτρέπεται να το πω. Λοιπόν.

Ο κ. Δρακονταειδής καταλαβαίνω ότι έχει το δικό του αφήγημα να υπερασπιστεί. Όμως αυτό το αφήγημα είχε τη ζεύξη καθηλωμένη επί τρία χρόνια. Ας απολογηθεί λοιπόν πρώτα εκείνος για τα 3 χρόνια απόλυτης απραξίας. Αυτό που ξέρω είναι ότι σήμερα, μέσα σε μόλις δυόμισι χρόνια διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, πήραμε αυτό που ζητούσαμε εδώ  και 30 χρόνια: υποθαλάσσια, χωρίς διόδια, χωρίς ανταποδοτικά έργα, με εθνικούς πόρους. Αυτό πήραμε. Δεν έχουνε γίνει λοιπόν κ. Κουνιάκη βήματα;

Κουνιάκης – χωρίς διόδια.
Αυτό είναι η συζήτηση που κάνω με το Υπουργείο – να μην υπάρχουν διόδια.

Στο ερώτημα που έθεσε ο κ. Δρακονταειδής αν ήταν υπέρ της μαρίνας mega yacht απάντησε:

Είμαι ξεκάθαρος: ήθελα πάντα υποθαλάσσια χωρίς διόδια με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους – αυτά είναι καταγεγραμμένα στις αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων του 2014 και του 2015. Αυτή ήταν η θέση μου, η υποθαλάσσια, χωρίς διόδια με εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Αν όμως έπρεπε να έχουμε διόδια και απαραιτήτως  συνοδά και ανταποδοτικά έργα, τότε η μαρίναμεγάλων γιοτ θα μπορούσε να αποτελέσει λύση– όχι όμως ιδανική λύση. Γι΄αυτό επειδή υπήρχαν αντιδράσεις, πρότεινα εναλλακτικά τη μαρίνα στο Βλυχό.Το ότι σήμερα έχουμε πετύχει να μην υπάρχουν ανταποδοτικά έργα δεν είναι τυχαίο, δείχνει αφενός ότι η λύση που επιδίωξα ήταν να μην είναι προϋπόθεση η μαρίνα μέγκα γιοτ για την υποθαλάσσια – αφετέρου όμως δείχνει ότι και η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να αναζητήσει εναλλακτικές, και να σας πω κ. Κουνιάκη, η λύση είναι χρηματοδότηση του έργου με ΣΔΙΤ και πληρωμές διαθεσιμότητας ώστε να εξασφαλίσουμε και την ομαλή λειτουργία, γιατί δεν είναι μόνο η κατασκευή του έργου, είναι και η λειτουργία και συντήρηση του έργου για τα επόμενα 15-20-30 χρόνια.

Κουνιάκης – είναι απόφαση του υπ. Χωρίς διόδια;

Αυτή τη στιγμή είπαμε ότι το έργο θα πάει με ΣΔΙΤ. Η σκέψη του Υπουργείου και αυτό επιζητώ κι εγώ με τις επαφές μου με τους Υπουργούς αλλά και με τον Πρωθυπουργό και με τις επιστολές – είναι χωρίς διόδια. Και αυτό που εισπράττω από το Υπουργείο είναι ότι δεν θα μπουν διόδια. Και θα γίνει με πληρωμές διαθεσιμότητας. Πρέπει όμως να καταλάβει ο κόσμος τι θα πει πληρωμές διαθεσιμότητας. Σημαίνει ότι έρχεται ο ιδιώτης, κατασκευάζει το έργο, το οποίο μπορεί να στοιχίσει για παράδειγμα 40 εκ. – δεν ξέρω πόσο θα στοιχίσει, παράδειγμα φέρνω. Μετά όμως για να λειτουργήσει χρειάζεται συντήρηση. Το παίρνει για παράδειγμα για 30-40 χρόνια. Πόσο θα κοστίσει αυτό; Δεν θα κάνω εγώ τις μελέτες αυτές. Υπάρχουν οι χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι που θα κάνουν τις μελέτες – μπορεί άλλα 10-15 εκατομμύρια – πάμε για παράδειγμα στα 60 εκ. Για πόσα χρόνια; Για 30 χρόνια. Αυτό λοιιπόν θα βγει ένα ποσό ετησίως από το Υπουργείο, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το οποίο θα δίνεται στον ιδιώτη.

ΜΑΡΙΝΑ ΒΛΥΧΟ

Η μαρίνα του Βλυχού από την παράταξη του κ. Δρακονταειδή έπεσε στο τραπέζι με τις επιστολές που έστελνε στον κ. Σπίρτζη το 2018 – το γνωρίζει πολύ καλά ο κ. Δρακονταειδής – όταν εγώ την είχα προτείνει και το 2014 και το 2015 και το 2016 στα δημοτικά συμβούλια, και ως Δημοτικός σύμβουλος και μετά ως Βουλευτής. Τώρα το ότι έκανε μια προγραμματική σύμβαση με την enterpriseGreece το Νοέμβρη του 2018, από εκεί και πέρα τι έγινε; Τίποτα. Και θα έρθει κάποια στιγμή η ώρα να συζητήσουμε το θέμα της Μαρίνας του Βλυχού.

Εντάξει, δεν ήταν αρνητικός, τι έκανε; Ο κ. Δρακονταειδής, δεν έχω τίποτα μαζί του – όπως είπε κι εκείνος στη συνέντευξή του ότι δεν έχει τίποτα μαζί μου, έτσι κι εγώ δεν έχω τίποτα μαζί του, είναι πολιτικές θέσεις αυτές, και συζητάμε για το καλό του τόπου μας, πρέπει όμως να λέγεται η αλήθεια.

Ο κ. Δρακονταειδής λοιπόν δεν ήταν πάντα κατά της υποθαλάσσιας, όπως εμφανίζεται σήμερα. Έχει αλλάξει άποψη αρκετές φορές.

Είπαμε ότι το 2014 με τον κύριο Αραβανή είχε ψηφίσει υπέρ.

Μετά είπαμε ότι το 2015 αναφέρει ότι η ζεύξη δεν είναι προτεραιότητα, όταν ήταν δήμαρχος ο ίδιος και ό,τι τα λεφτά μας χρειάζονται για άλλα έργα στη Λευκάδα.

Μάλιστα, δηλώνει ότι είναι και αντίθετος στην υλοποίηση υποδομών με παραχώρηση – Λέει όχι στην παραχώρηση – και λέει, διαβάζω ακριβώς «και λοιπών μεθόδων που χαρίζουν δημόσια αγαθά για εκμετάλλευση σε ιδιώτες».

Αντιπροτείνει τη δημιουργία δεύτερης πλωτής γέφυρας, καλώντας όπως ανέφερα το Υπουργείο να ακυρώσει τη διαγωνιστική διαδικασία.

Το υπουργείο όταν ακύρωσε τη διαδικασία το 2016 λέει επί λέξει ότι ο διαγωνισμός το 2016 ακυρώθηκε, μεταξύ άλλων «επειδή οι θεσμικοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας, κατά τις συναντήσεις με την ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων εξέφρασαν την αντίρρησή τους, τόσο στον σχεδιασμό του έργου όσο και στην υλοποίησή του ως έργο παραχώρησης».

Και δεν μπορώ πλέον να μην αποκαλύψω ότι σε πολλές συζητήσεις που είχα με τον τότε Υπουργό Υποδομών, τον κύριο Χρήστο Σπίρτζη, όταν του ζητούσα το λόγο γιατί σταμάτησε την υποθαλάσσια, μου έλεγε ξεκάθαρα ότι δεν μπορούσε να προχωρήσει ένα έργο που είχε καταψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο.

Αυτή είναι η αλήθεια.

Όμως, κύριε Κουνιάκη, το 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχει προσχωρήσει στο ρεαλισμό.

Έχει αντιληφθεί την πραγματικότητα του να κυβερνάς – και βεβαίως, χάνει σταθερά εκλογική βάση.

Το 2017 με τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, αρχίζει το άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες, προκειμένου να αποκτήσει ερείσματα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, όπου ήξερε – και αποδείχθηκε και στην πράξη – ότι ήταν πολιτικά αδύναμη.

Έτσι, τον Δεκέμβριο του 2017, ο τότε πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας αναβιώνει την υποθαλάσσια στην Κέρκυρα.

Λέει επί λέξει ότι «μέσα στο 2018 θα ολοκληρωθεί με τις απαραίτητες αλλαγές και τροποποιήσεις, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, ο σχεδιασμός και τα τεύχη του διαγωνισμού για τη μόνιμη υποθαλάσσια σύνδεση της Λευκάδας».

Δεν το λέω εγώ κ. Κουνιάκη, ο κ. Τσίπρας το λέει.

Και έτσι, τότε με ένα νεύμα του πρωθυπουργού του, ο κύριος Δρακονταειδήςκάνει στροφή 180 μοιρών.

Μετά από αυτήν την αναφορά του Πρωθυπουργού, και για πρώτη φορά μέσα σε 3 χρόνια πλήρους απραξίας ανακινεί το θέμα της υποθαλάσσιας με επιστολή του προς το Υπουργείο Υποδομών.

Αναφερόμενος στις απόψεις που ακούγονται για νέα πλωτή γέφυρα απάντησε:

Πλωτή γέφυρα έχουμε ήδη. Μία δεύτερη πλωτή είναι μία λύση χωρίς λύση αφού δεν καλύπτει το βασικό ζητούμενο του έργου, που είναι η ελεύθερη κυκλοφορία αυτοκινήτων και σκαφών. Δεν το καλύπτει αυτό. Δηλαδή θα βάλουμε ακόμη ένα εμπόδιο; Δεν θα περάσει η όδευση μέσα από το Αβλέμονα ή από το ανάχωμα, δεν θα περάσει για να φτάσει μέχρι την πλωτή; Γνωρίζουμε όλοι τι τραβάμε όλο το καλοκαίρι και κάποιους μήνες του χρόνου. Γιατί να μπούμε στη διαδικασία αυτή; Απ’τη στιγμή που όλοι, φορείς, υπουργεία, δημοτικά συμβούλια, νομαρχιακό συμβούλιο, οι αποφάσεις τώρα του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Υποδομών, προτείνουν όλοι την υποθαλάσσια ζεύξη. Δεν ξέρουν όλοι αυτοί, και ξέρω εγώ ή κάποιοι από εμάς και το παίζουμε όλοι ειδικοί; Όλοι είμαστε μηχανικοί, γεωλόγοι, γεωτέχνες, δημοσιογράφοι, όλοι μας.

Δεν ολοκλήρωσα όμως για τον κ. Δρακονταειδή, ο οποίος έρχεται 25/2/2019 με Έγγραφο του Δήμου όπου αποδέχεται το έργοόχι μόνο ως έργο Παραχώρησης αλλά ακόμα και την πιθανότητα να μπουν διόδια. Το λέει μέσα – και ζητάει  ελάφρυνση για τους Λευκαδίτες. Και πράγματι, στο τέλος του 2018 γίνονται κάποια δειλά κάποια μικρά βήματα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να είμαι δίκαιος.

Ανατίθεται αρχικά στον κ. Μπουκοβάλα, τον τεχνικό εμπειρογνώμονα και στις 28 Σεπτεμβρίου 2018 ο Υπουργός κ. Σπίρτζης ζητά την εις βάθος διερεύνηση του θέματος της ζεύξης, με αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων για τη χάραξη και προτάσεις για συνοδά έργα.

Τέλος πάντων, γίνεται ένα πολύ μικρό βήμα και στις 4 Απριλίου 2019 γίνεται πρόσκληση διαπραγμάτευσης προς τους τεχνικούς συμβούλους. Δηλαδή καλεί το υπουργείο να προχωρήσουν τότε η διαδικασίες. Η σύμβαση υπογράφεται στις 20 Ιουνίου του 2019 –μόλις 16 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών και την αλλαγή Κυβέρνησης.

Αυτό έγινε, όχι κάτι σημαντικό.

Απαντώντας στο ερώτημα αν η απόφαση ένταξης του έργου «Ήπιες, φιλικές προς το περιβάλλον παρεμβάσεις στην Λιμνοθάλασσα του Αβλέμονα”, δημιουργήσει πρόβλημα στο έργο της υποθαλάσσιας σχολίασε:

Το γνωρίζω πάρα πολύ καλά το θέμα, γνωρίζω ότι έχει κάνει μια προσπάθεια ο κ. Δήμαρχος για να ενταχθεί και να χρηματοδοτηθεί το έργο αυτό από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν σας κρύβω ότι εγώ από την πλευρά μου είχα κάποιους ενδοιασμούς μήπως έχουμε πρόβλημα όσον αφορά το έργο της υποθαλάσσιας έχω στείλει ένα έγγραφο στον κ. Δήμαρχο όπου αναφέρω αυτήν την ανησυχία μου, έχω κάνει επαφές και με το Υπουργείο υποδομών και με το υπουργείο περιβάλλοντος έχω μιλήσει και με τον ίδιο τον κ. Δήμαρχο, διάβασα χθες ότι πραγματικά εγκρίθηκε αυτό το έργο. Είναι πολύ σημαντικό και δεν το συζητάμε ότι και η δική μου θέση είναι να γίνει και το έργο αυτό αλλά και το έργο της υποθαλάσσιας, σκέφτομαι τις επόμενες μέρες, δεν περίμενα να έχουμε αυτήν την εξέλιξη. Περίμενα όπως είχα συζητήσει και με τον κύριο Δήμαρχο μετά από 5-10 μέρες  να εγκριθεί η χρηματοδότηση,  αφού πρώτα θα  έκανα μια επιστολή στα υπουργεία έτσι ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν δημιουργούμε πρόβλημα στο μεγάλο και σημαντικό αυτό έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης.

Θα το κάνω όμως εγώ εκ των υστέρων, από Δευτέρα θα κάνω αυτήν την επιστολή έτσι ώστε να το πάρουμε και γραπτώς και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα.

Από εκεί και πέρα έχω μιλήσει και με το μελετητή του έργου ελπίζω και εύχομαι να υπάρχει κανένα πρόβλημα και να προχωρήσουν και τα δύο έργα τα οποία είναι αναγκαία για τη Λευκάδα.

“ΤΙ ΕΚΑΝΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΑ”

Από τον Ιούλιο του 2019 πιάσαμε το νήμα και σήμερα έχει γίνει πρόοδος που ποτέ άλλοτε δεν είχε γίνει.

Επί Κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας, το Υπ.Υποδομών αφού μελέτησε 3 λύσεις, σύμφωνα με τις μελέτες, κατέληξε σε δύο: Μία της υποθαλάσσιας,  και η άλλη με γέφυρα στους Καρυώτες με νέα χάραξη από την Περατιά.

Στις 26.02.2020 το Υπουργείο Πολιτισμού, σε Έκθεση που υπογράφουν 3 Εφορίες και 1 υπηρεσία του, τάσσεται υπέρ της λύσης της υποθαλάσσιας – γιατί στη λύση της Περατιάς υπάρχει πρόβλημα με την αρχαιολογία.

Και αυτό, κύριε Κουνιάκη, γίνεται σε χρόνο ρεκόρ.

Αυτές οι γνωμοδοτήσεις των 3 εφοριών και 1 υπηρεσίας του Υπ.Πολιτισμού τις πήραμε μέσα σε μόλις 3 μήνες – κάθε μέρα τηλέφωνο παίρναμε για να τις πάρουμε.

Στη συνέχεια, 5 φορείς απαντούν σε έγγραφο της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης (ΔΙΠΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος από 12.01.2021, όπου εκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού που έχει τοποθετηθεί ήδη, υπέρ της λύσης της υποθαλάσσιας τάσσονται επίσης το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το Υπουργείο Ναυτιλίας και το Υπουργείο Υποδομών.

Και φτάνουμε στις 30-07-2021, το πιο σημαντικό όλων, όπου η ΔΙΠΑ βγάζει τον Προκαταρκτικό Προσδιορισμό Περιβαλλοντικών Απαιτήσεων και προκρίνεται για μια ακόμα φορά  η λύση υποθαλάσσιας ζεύξης.

Πρόκειται για ένα καθοριστικό βήμα διότι είναι η πρώτη φάση για την μελέτη περιβαλλοντικών απαιτήσεων, δίνοντας την πιο δόκιμη λύση στο υπουργείο, ώστε αυτό να προχωρήσει με σιγουριά στα επόμενα βήματα.

Έχουμε λοιπόν την τελική απόφαση που κρίνει την υποθαλάσσια ως τη βέλτιστη και ενδεδειγμένη λύση.

Μάλιστα αξίζει να σας αναφέρω εδώ μερικά σημεία από το σκεπτικό του Υπουργείου Υποδομών.

Αναφέρει λοιπόν η αρμόδια διεύθυνση συγκοινωνιακών υποδομών ότι η υποθαλάσσια έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

Είναι πιο ώριμη μελετητικά, καθώς έχουν προηγηθεί μελέτες και έρευνες
Δεν δημιουργεί δεσμεύσεις στη θαλάσσια κυκλοφορία (πχ όπως οποιαδήποτε λύση που περιλαμβάνει γέφυρα, όπου υπάρχει περιορισμός στο ύψος καταρτιού)
Το κόστος υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένου του κόστους λειτουργίας και συντήρησης είναι χαμηλότερο – και μάλιστα κατά 20-30% σε σχέση με τη λύση της Περατιάς
Έχει την έγκριση της αρχαιολογίας
Δεν απαιτεί απαλλοτριώσεις
Έχει συμπεριληφθεί στο γενικό πολεοδομικό σχέδιο Λευκάδας και ως εκ τούτου συνάδει με τον σχεδιασμό της πόλης και τη σύνδεση του νησιού με το οδικό δίκτυο στη νότια θέση
Λειτουργικά, η απόσταση μέχρι τη Λευκάδα σε σχέση με τη λύση της Περατιάς είναι κατά 2,4 χλμ μικρότερη.
Δεν επιφέρει αισθητική αλλοίωση του τοπίου
Και θέλω να πω, γιατί εγώ ποτέ δεν κρύφτηκα, ούτε είπα μισές αλήθειες, υπάρχουν δύο φορείς, ο Φορέας Αμβρακικού και το Τμήμα Παρακολούθησης Υδάτινων Πόρων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, που εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο η λύση της υποθαλάσσιας, και ιδιαίτερα το τμήμα του έργου που περνά από τον Αβλέμονα, μπορεί να επηρεάσουν τα υδατικά συστήματα και το οικοσύστημα.

Και θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο παράγοντας «περιβάλλον» λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη σε κάθε μας βήμα και θα τηρηθούν όλα όσα προβλέπονται από την περιβαλλοντική νομοθεσία.

Άλλωστε υπάρχουν εναλλακτικές που μπορούν να εξεταστούν για τη διέλευση από τον Αβλέμονα, λύσεις με πολύ ηπιότερη παρέμβαση στο περιβάλλον.

Αυτό θα εκτιμηθεί από τις μελέτες και τη διαβούλευση που θα γίνει.

Γιατί θα γίνει διαβούλευση και στο Δημ. Συμβούλιο θα έρθει και στο περιφερειακό θα ερωτηθούν και θα τοποθετηθούν γιατί πρέπει να δώσουν τη γνωμοδότηση έτσι ώστε να προχωρήσουμε τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Επομένως, πριν ξεκινήσει το σκέλος της υλοποίησης, η τοπική κοινωνία θα ερωτηθεί ξανά και θα έχει την ευκαιρία να τοποθετηθεί εκ νέου.

Όχι όμως από την αρχή, αν θα γίνει υποθαλάσσια ή υπέργεια –  όσον αφορά αυτά που είπα προηγουμενως, για το περιβάλλον, για τη διέλευση μέσα από τον Αβλέμονα την όδευση του οδικού άξονα.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία έγκρισης πιστώσεων από το Ελεγκτικό Συνέδριο προκειμένου το Υπουργείο Υποδομών να συνάψει συμβάσεις με τεχνικούς συμβούλους. Αυτό θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ή στην αρχή του νέου, θα γίνει η ανάθεση.

Μόλις γίνει αυτό, θα ξεκινήσουν οι προμελέτες – δηλαδή που προηγούνται και που εντέλει θα οδηγήσουν στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Πρόκειται για υδραυλικές μελέτες, λιμενικές, ακτομηχανικές, προωθημένη αναγνωριστική μελέτη για την οδοποιία Και βεβαίως όλα αυτά συνοδεύονται από επιτόπιες έρευνες –  και όλα αυτά θα οδηγήσουν στην μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Παράλληλα, τεχνικός, χρηματοοικονομικός και νομικός σύμβουλος θα συμβάλουν σε όλη αυτή τη διαδικασία και θα προετοιμάζουν τον φάκελο του έργου που θα κατατεθεί για υλοποίηση μέσω ΣΔΙΤ – μαζί φυσικά με τον προϋπολογισμό του.

Αυτό για το οποίο αγωνιστήκαμε όλα τα αυτά τα χρόνια γίνεται πράξη. Υποθαλάσσια ζεύξη, χωρίς διόδια, από εθνικούς πόρους.

Στο ερώτημα αν μια φθηνότερη λύση στην ζεύξη θα διοχέτευε πόρους σε άλλες υποδομές ανέφερε:

Από αλλού θα αντληθούν τα χρήματα για τη ζεύξη, από αλλού βρίσκουμε τους πόρους για τα μικρά και μεγάλα έργα που χρειάζονται τα νησιά μας.

Η Δημοτική αρχή έχει δώσει 30 εκατομμύρια μελέτες.

Μέσα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης ο Δήμος Λευκάδας έχει διαθέσιμα 22 εκατομμύρια ευρώ – και επιπλέον 10 εκατομμύρια από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για το αποχευτευτικό δίκτυο του παραλιακού μετώπου Νικιάνας, ΛυγιάςΚαρυωτών.

Ο Δήμος Μεγανησίου έχει κάνει 6 εκατομμύρια ευρώμελέτες.

Και όπως γνωρίζετε, ήδη έχουν εγκριθεί 3,4 εκ. ευρώ για τη Λευκάδα και 3.350.000 ευρώ για το Μεγανήσι για έργα αγροτικής οδοποιίας – και επιπλέον 450.000 ευρώ για τον βιολογικό στο Μεγανήσι.

Για τον περιφερειακό της πόλης της Λευκάδας, αυτό το ζωτικής σημασίας έργο για την αποσυμφόρηση της τραγικής κατάστασης που δημιουργείται από το κυκλοφοριακό και τη ρύπανση στην Λευκάδα – εγκρίθηκαν 3,8 εκ. ευρώ. Και πάλεψα πολύ για αυτό το έργο.

Το επόμενο διάστημα, 130 εκ. ευρώ έχουμε από το ταμείο ανάκαμψης για έργα ύδρευσης και συγκεκριμένα τον μεγάλο αγωγό που θα φέρει το νερό από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου μέχρι τη Λευκάδα, περνώντας και υδρεύοντας επιπλέον την Πρέβεζα και την Άρτα.

Δίπλα μας, η Αμβρακία προχωράει και ο διπλός άξονας Βόνιτσας – Λευκάδας και Ακτίου – Αγίου Νικολάου προχωρούν επίσης ταχύτατα.

Υπάρχουν τα τομεακά προγράμματα των υπουργείων, υπάρχουν Περιφερειακά προγράμματα, υπάρχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων – όλα αυτά κ.Κουνιάκη, μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε.

Δουλειά μας είναι να οραματιστούμε. Να προετοιμάσουμε και να ωριμάσουν τα έργα που θέλουμε και μετά βέβαια να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση.

Και μην ξεχνάμε το έχω πει πάρα πολλές φορές, έχουμε για τα επόμενα 6 χρόνια, 32 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης, και άλλα 20 δις από το επερχόμενο ΕΣΠΑ και 20 δις από τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Μιλάμε για 72 δις ευρώ. Είναι στο χέρι μας κ.Κουνιάκη: και της δημοτικής αρχής και της περιφερειακής αρχής, (είναι στο χέρι μας) να πάρουμε αυτά τα οποία δικαιούμαστε και τα οποία έχει στερηθεί η Λευκάδα όλα τα προηγούμενα χρόνια.  Μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Σας το λέω υπεύθυνα. Μπορούμε να πάρουμε χρηματοδοτήσεις. Αρκεί να έχουμε όραμα, προετοιμασία, πρόγραμμα και μελέτες, και από εκεί και πέρα, τα χρήματα θα τα πάρουμε. Στο χέρι μας είναι.

-Κουνιάκης -αρκεί να φύγει η πανδημία-

Γιατί όταν φύγει ο κορονοϊός κ.Κουνιάκη; Και τώρα παίρνουμε χρηματοδοτήσεις, εν μέσω κορονοϊού.

Λίγες είναι; Κάθε 15 ημέρες 3 εκατομμύρια, 2 εκ. κ.ο.κ.

Κάνοντας μια προσωπική εκτίμηση για το πότε θα ξεκινήσει ο διαγωνισμός ανέφερε:

Πιστεύω -μία εκτίμηση κάνω-πως εάν όλα πάνε καλά, εάν δεν έχουμε αντιδράσεις, ενστάσεις κ.ο.κ. πιστεύω πως ο διαγωνισμός μπορεί να ξεκινήσει στα μέσα ή στα τέλη του 2023. Είμαστε σε καλό δρόμο.

Θέλω να περάσω -κλείνοντας-μέσα από τη συχνότητά σας κ.Κουνιάκη- κάποια μηνύματα στο Λευκαδίτικο λαό.

Όπως σας είπα, η υποθαλάσσια ήταν πάντα στους στόχους και στο λόγο του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η κυβέρνηση των επενδύσεων, της ανάπτυξης, των έργων και των υποδομών.

Και θέλω να σας ρωτήσω ειλικρινά:

Ρωτάω καλόπιστα κάθε πολίτη:

Θέλουμε η Λευκάδα να μείνει πίσω;

Θέλουμε να χάσουμε το τρένο της ανάπτυξης και των υποδομών;

Πόσες ακόμα δοκιμασίες πρέπει να περάσει η πρόταση της υποθαλάσσιας ζεύξης;

Πόσους ειδικούς πρέπει ακόμα να ρωτήσουμε;

Τόσα χρόνια πέρασαν κ.Κουνιάκη. Τόσα χρόνια. Πρέπει να περάσουν και άλλα τόσα ακόμα;

Εγώ πιστεύω όχι.

Ο καθένας μας μπορεί να παριστάνει το μηχανικό, τον αρχιτέκτονα, τον προπονητή…

Όμως αυτή τη στιγμή, μετά από 32 χρόνια νομίζω ότι είμαστε έτοιμοι να διεκδικήσουμε τη συνέχιση της υποθαλάσσιαςκαι την ολοκλήρωσή της.

Έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για να λύσουμε το πρόβλημα της πρόσβασης με αυτό το τεράστιο έργο, που θα αλλάξει την εικόνα του νησιού και μάλιστα χωρίς να επιβαρυνθούν οι κάτοικοι.

Είναι ένα έργο καλό για την πόλη μας, είναι καλό για την ανάπτυξη του νησιού μας αλλά και εφαλτήριο για να συνεχίσουμε και με άλλες υποδομές και δράσεις που θα διασφαλίσουν και ποιότητα ζωής για τους πολίτες και ποιοτικές υπηρεσίες για τους επισκέπτες μας.

Σε ό,τι με αφορά –και κλείνω-θα συνεχίσω να διεκδικώ όπως το κάνω όλα αυτά τα χρόνια.

Δεν θα μπω σε καμία αντιπαράθεση με κανένα.

Εγώ βλέπω μόνο το έργο και παλεύω καθημερινά για να γίνει το έργο.

Πιστεύω σε αυτό και δεν είμαι μόνος μου.

Το ίδιο πιστεύει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτώναλλά και όλοι αυτοί οι θεσμικοί που αγωνίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Δεν θα αναφερθώ τώρα ονομαστικά, ώστε να μην ξεχάσω και να μην αδικήσω κάποιον. Θα αναφερθώ άλλη στιγμή.

Και τα καλύτερα αποτελέσματα κ.Κουνιάκη έρχονται μέσα από τηνενότητα και τη συνεργασία.

Πρέπει όλοι μαζί να δούμε πώς θα υλοποιηθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

Η πολιτική βούληση είναι ρητήκαι κατηγορηματική.

Γι’ αυτό θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους Λευκαδίτες:

Για πρώτη φορά είμαστε τόσο κοντά στην υλοποίηση του έργου της υποθαλάσσιας σύνδεσης.

Δεν πρέπει να αφήσουμε να περάσει αυτή η ευκαιρία.

Ή τώρα ή ποτέ. Και με αυτό κλείνω.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων