Ομιλία του Βουλευτή Ν. Λευκάδας, Θανάση Καββαδά, στο 26ο Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στο 26ο τριήμερο Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 6 και 8 Αυγούστου 2021, στο Κηποθέατρο Μουσείου Άγγελου Σικελιανού.

Κυρίες και κύριοι

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,

Φίλες και φίλοι,

Για μια ακόμη χρονιά, ο θεσμός των Γιορτών Λόγου και Τέχνης και το καθιερωμένο, πλέον, συμπόσιο της Εταιρίας Λευκαδικών Μελετών, γίνεται αφορμή για να τιμήσουμε μια σπουδαία επέτειο.

Πέρυσι, είχαμε τα 50 χρόνια της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, ενός οργανισμού επιστήμης και πολιτισμού που τιμά τον τόπο μας με το έργο της.

Φέτος όμως, έπειτα από μια δύσκολη χρονιά φόβου και ανασφάλειας, φτάσαμε το φετινό καλοκαίρι, έχοντας ανακτήσει σε μεγάλο βαθμό την ελευθερία και την κανονικότητα στη ζωή μας.

Φέτος λοιπόν, εδώ στο πανέμορφο Κηποθέατρο του Μουσείου Άγγελου Σικελιανού, τιμούμε κάτι πολύ μεγαλύτερο.

Κάτι που ξεπερνά τα σύνορα του νησιού μας, ξεπερνά ακόμα και τα σύνορα της χώρας και ακτινοβολεί σε όλον τον κόσμο.

Φέτος τιμούμε την ελληνική επανάσταση.

Το εθνικό έπος του 1821 που ξεκίνησε να γράφεται πριν 200 χρόνια, σημαδεύτηκε από ηρωικές μάχες και δραματικά γεγονότα, κόστισε χιλιάδες ζωές αλλά οδήγησε, λίγα χρόνια μετά, το 1830, στην ανακήρυξη της Εθνικής Ανεξαρτησίας και την ίδρυση του ελεύθερου, σύγχρονου, ελληνικού κράτους.

Ο ηρωισμός της μικρής Ελλάδας με τους μεγάλους Έλληνες έκανε όλη την υφήλιο κοινωνό στον αγώνα της απελευθέρωσης.

Ένα φιλελληνικό κίνημα ξεπήδησε από τις φλόγες των μαχών και τις θυσίες των αγωνιστών και οι μεγάλες δυνάμεις δεν μπόρεσαν να μείνουν αμέτοχες.

Εξαναγκάστηκαν, από την ανδρεία των πολεμιστών, αλλά και από τις φωνές των μεγάλων Ελλήνων διανοητών, του Κοραή, του Ρήγα, των Φιλικών, να σταθούν στο πλευρό του επαναστατημένου έθνους και να συμβάλουν στην τελική νίκη.

Κι έτσι, ένα μεγαλειώδες Έθνος αναγεννήθηκε μέσα από τις στάχτες του αγώνα και προόδευσε όσο κανένα άλλο στα Βαλκάνια.

Τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, παντού στη χώρα, αλλά και όπου υπάρχει Ελληνισμός.

Φυσικά, η Λευκάδα δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη μεγάλη επέτειο, από αυτή τη μεγάλη γιορτή.

Έδωσε εκατοντάδες άνδρες στον αγώνα, νέους Λευκαδίτες που, με το νου και την ψυχή τους αφοσιωμένα στο ιδεώδες της Ελεύθερης και Ενωμένης Πατρίδας, ρίχτηκαν χωρίς δισταγμό στη μάχη.

Η Λευκάδα φέτος γιορτάζει – και όχι μόνο γιατί συμμετείχε με το αίμα της στην εθνική εξέγερση.

Αλλά και γιατί 14 χρόνια νωρίτερα, εδώ η Λευκάδα ήταν ο τόπος όπου φυτεύτηκε ο σπόρος της Επανάστασης.

Το 1807 έγινε η περίφημη σύναξη των οπλαρχηγών, υπό τον νεαρό τότε Ιωάννη Καποδίστρια που έδωσε όρκο μαζί με τους οπλαρχηγούς της Στερεάς, κάτω από τον ίσκιο μιας καρυδιάς, να μην σταματήσουν αν δεν δουν την Ελλάδα ελεύθερη από τον Οθωμανικό ζυγό.

Το ιστορικό αυτό γεγονός πρέπει να βρει τη θέση που του αξίζει στην ελληνική ιστορία.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νικιάνας «οι Σκάροι» που εδώ και χρόνια εργάζονται για αυτό το σκοπό, αλλά και το τριήμερο συνέδριο που έγινε πριν περίπου ένα μήνα, από το Πνευματικό Κέντρο, αφιερωμένο στα γεγονότα του Μαγεμένου, συνδράμουν στο να αναδειχθεί το γεγονός.

Συνέχεια αυτής της προσπάθειας θα είναι  η ανέγερση ενός μνημείου στο Μαγεμένο, αλλά και της προτομής του Ιωάννη Καποδίστρια, σύμφωνα και με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει στην Επιτροπή Ελλάδα 2021, οι οποίες περιλαμβάνουν και την ανέγερση μνημείου Λευκαδίων Αγωνιστών της Επανάστασης του 1821.

Και θεωρώ υποχρέωση όλων μας να συνδράμουμε αυτήν την προσπάθεια, να διατηρήσουμε την ιστορική μνήμη γιατί χωρίς αυτή δεν έχουμε μέλλον.

Στο 26ο Συμπόσιο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, θα έχουμε την ευκαιρία να μάθουμε πολλά περισσότερα για όσα ακολούθησαν και τη συμβολή της Λευκάδας στην Επανάσταση του 1821.

Γνωρίζουμε ήδη ότι εκατοντάδες επώνυμοι και ανώνυμοι Λευκαδίτες συμμετείχαν στον αγώνα με διάφορες ιδιότητες και από πολλά πόστα.

Έχουμε ορόσημα, όπου εκτυλίχθηκαν ιστορικά γεγονότα και δράματα, όπως η Παναγία των Βλαχερνών, όπου το χειμώνα του 1821 οι οπλαρχηγοί και φιλικοί έδωσαν όρκο στο Ευαγγέλιο να απελευθερώσουν την πατρίδα, ή το νησάκι Κάλαμος που υποδέχθηκε τους επιζώντες από την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου.

Αυτές τις 3 ημέρες είμαι βέβαιος ότι θα μάθουμε ακόμα περισσότερα, από τους εκλεκτούς ομιλητές και για τα γεγονότα, αλλά και για το πώς επηρέασε ο αγώνας του ’21 τα γράμματα της Λευκάδας, και ιδιαίτερα τους 3 μεγάλους της ποίησης, τον Αριστοτέλη Βαλαωρίτη, τον Άγγελο Σικελιανό και τον Νάνο Βαλαωρίτη.

Για όλα αυτά, θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, κ.Μελά, το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Λευκάδας, τους διοργανωτές και όλους όσους εργάζονται κάθε χρόνο με ιδιαίτερο ζήλο, για να μας προσφέρουν κάθε χρόνο αυτές τις Γιορτές Λόγου και Τέχνης, ένα θεσμό αντάξιο της ιστορίας και του πολιτισμού του νησιού μας.

Επίσης, εύχομαι στην Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών να συνεχίσει να καθοδηγείται από το όραμα φωτισμένων Λευκαδιτών και να προσφέρει πάντα το ίδιο αξιόλογο έργο, να πλουτίζει τις γνώσεις μας, να κρατά ζωντανά τα ήθη και τις παραδόσεις της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Λευκάδας.

Και οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε το έργο της – όπως το στήριξε φέτος και η Βουλή των Ελλήνων και ο Πρόεδρος της Βουλής, κύριος Κωνσταντίνος Τασούλας, ο οποίος διέθεσε 5.000 ευρώ για την δεύτερη έκδοση των Απομνημονευμάτων του ηρωικού γιατρού Πέτρου Στεφανίτση, αυτής της μεγάλης μορφής της Λευκάδας και της Επανάστασης του 1821.

Φίλες και φίλοι,

Το μήνυμα του 1821 είναι διαχρονικό και οικουμενικό.

Ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει γενιές και γενιές Ελλήνων που επί 200 χρόνια κάνουν την Ελλάδα μία μεγάλη, σύγχρονη, πολιτισμένη, ευρωπαϊκή χώρα.

Κάθε γενιά έχει τις δικές της προκλήσεις.

Άλλες είχαν πολέμους, άλλες οικονομικές κρίσεις, άλλες πολιτικές αναταραχές.

Κάθε μία όμως αναμετράται με τις ιστορικές σελίδες που έγραψαν οι ήρωες του 1821.

Κι έτσι κι εμείς, οφείλουμε να συνεχίσουμε να παλεύουμε για τα ιδανικά και τις αξίες του ελληνισμού, για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές μια Ελλάδα για την οποία θα είμαστε όλοι υπερήφανοι.

Αυτές τις ώρες, η σκέψη όλων μας είναι στους ανθρώπους που δοκιμάζονται από τις φωτιές και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σώσουν τις περιουσίες τους, τα σπίτια τους αλλά και τη ζωή τους.

Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με μια ευχή και με ένα «ευχαριστώ».

Μια ευχή να τελειώσει επιτέλους ο πύρινος εφιάλτης που πλήττει δεκάδες μέρη και χιλιάδες συμπολίτες μας σε όλη την Ελλάδα.

Και με ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στο Πυροσβεστικό Σώμα και στους εθελοντές που δίνουν άνιση μάχη με τις φλόγες και σε όλους όσοι βοηθούν στις φωτιές.

Εύχομαι υγεία, δύναμη και κουράγιο σε όλους, καλή επιτυχία στο 26ο Συμπόσιο.

Ευχαριστώ.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων