Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στην εκδήλωση για τα 202 χρόνια από την Εξέγερση των Χωρικών της Λευκάδας το 1819

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στην εκδήλωση για τα 202 χρόνια από την Εξέγερση των Χωρικών της Λευκάδας το 1819, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα αποκαλυπτήρια των νέων μαρμάρινων πλακών στο μνημείο της εξέγερσης στη θέση “Μπόζα”, την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021.

Κύριε Δήμαρχε,

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Χαίρομαι ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα εδώ, στον ιστορικό Μπόζα, σε αυτήν την ξεχωριστή, φέτος, εκδήλωση αφιερωμένη στην εξέγερση των χωρικών της ορεινής Λευκάδας εναντίον των Άγγλων.

Πριν από 202 χρόνια, οι φτωχοί Λευκαδίτες χωρικοί επαναστάτησαν, μην αντέχοντας αιώνες ξένης κατοχής και καταπίεσης, αλλά και εξαθλίωσης που, εκείνη τη χρονιά, έγινε ακόμα μεγαλύτερη λόγω των νέων φόρων που επέβαλαν οι Άγγλοι.

Ήταν μία εξέγερση που συνδύαζε κοινωνικά αιτήματα με τα πρώτα σκιρτήματα εθνικής ταυτότητας – και αυτό εφέτος, στα 200 χρόνια από τη μεγάλη Ελληνική Επανάσταση του 1821, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα.

Γιατί ο ξεσηκωμός των Λευκαδίων το 1819, μαζί με άλλους στον ελλαδικό χώρο εκείνη την περίοδο, υπήρξαν ο προάγγελος του αγώνα για την εθνική απελευθέρωση.

Γιατί η επιθυμία για ελευθερία και ανεξαρτησία δεν διακρίνει τύραννο.

Η Λευκάδα υπήρξε σε όλη της την ιστορία σταυροδρόμι ανθρώπων, πολιτισμών – αλλά και στρατών.

Φράγκοι, Βενετοί, Τούρκοι, Άγγλοι – όλοι πέρασαν από την ιδιαίτερη πατρίδα μας, ζήσαμε μαζί τους, αλλά και πολεμήσαμε εναντίον τους, διατηρώντας τη λευκαδίτικη ψυχή πάντα βαθειά ελληνική και ανεξάρτητη.

Οι φετινές εκδηλώσεις λοιπόν έχουν ένα ξεχωριστό χρώμα καθώς γίνονται κάτω από το φως της επετείου των 200 χρόνων από το 1821, μια επέτειο που γιορτάζει όλος ο ελληνισμός.

Έχουν όμως και μια ξεχωριστή σημασία, καθώς συνοδεύονται από τα αποκαλυπτήρια του νέου, μαρμάρινου μνημείου που είναι αφιερωμένο στην εξέγερση των χωρικών του 1819.

Εδώ, στο Μπόζα, στο στενό όπου κορυφώθηκε η εξέγερση των Σφακιωτών και της Καρυάς, αλλά και οκτώ ακόμα χωριών (Απόλπαινα, Μαραντοχώρι, Πόρος, Κοντάραινα, Κατούνα, Καρυώτη, Αλέξανδρος και Πλατύστομα), θα υπάρχει πια ένα νέο μνημείο.

Ένα μνημείο που, ελπίζουμε όλοι, ότι τίποτα δεν θα το αγγίξει, κανείς δεν θα το βεβηλώσει, αλλά θα μείνει εδώ, για να μας θυμίζει για πάντα το σημείο και την ημέρα, εκείνο τον Οκτώβριο του 1819, στο στενό όπου οι ανυπόταχτοι και περήφανοι Λευκαδίτες στάθηκαν απέναντι στους πανίσχυρους Άγγλους κατακτητές.

Εύχομαι οι πρόγονοί μας να είναι το παράδειγμα για όλους τους Έλληνες ώστε να δείχνουμε πάντα το ίδιο σθένος απέναντι στον τύραννο, να αντιστεκόμαστε στο άδικο και να παραμένουμε προσηλωμένοι στην ελευθερία και την ενότητα του Έθνους.

Θέλω να ευχαριστήσω και Δήμο, το Πνευματικό Κέντρο και το Πολιτιστικό Σύλλογο Σφακιωτών «Φωτεινός» για την αποκατάσταση του μνημείου και να τους συγχαρώ για την σημερινή εκδήλωση.

Επειδή είχα την τύχη να παρακολουθήσω τη θεατρική παράσταση θέλω να σας πω ότι πρόκειται για ένα συγκλονιστικό έργο αφιερωμένο στους 1.203 ήρωες  από τη Λευκάδα που έπεσαν στον αγώνα του 1821 και ελπίζω να την απολαύσετε, μαζί με τα πάντα υπέροχα χορευτικά του Συλλόγου «Φωτεινός».

Χρόνια Πολλά και καλή επιτυχία στις υπόλοιπες εκδηλώσεις σας.

 

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων