Χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Θανάση Καββαδά, στις εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού

Ακολουθεί ο χαιρετισμός του Βουλευτή Ν.Λευκάδας Αθανασίου Καββαδά, στο πλαίσιο των 4ήμερων εκδηλώσεων και δράσεων ενημέρωσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, που διοργάνωσε το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας, με την υποστήριξη της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας και έλαβαν χώρα στη Λευκάδα, το Δήμο Μεγανησίου και το Νυδρί, μεταξύ 13 και 16 Οκτωβρίου 2022.

Κύριε Διοικητά,

Κυρίες και κύριοι,

Το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και η 6η ΥΠΕ αναλαμβάνουν μία ακόμα μεγάλη πρωτοβουλία για την ευαισθητοποίηση και την πρόληψη για τον καρκίνο του μαστού.

Είναι μία ασθένεια που υπολογίζεται ότι θα προσβάλει περίπου 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως σε κάποια φάση της ζωής της – και κυρίως γυναίκες άνω των 60 ετών.

Είναι μία ασθένεια που στην Ελλάδα προσβάλει κάθε χρόνο χιλιάδες γυναίκες, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 4.500 έως 8.000 – αλλά και λίγους άνδρες.

Είναι όμως και μία ασθένεια που μπορεί να προληφθεί  και, εφόσον διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα, σε μεγάλο ποσοστό μπορεί να θεραπευθεί.

Στην Ελλάδα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης και θνητότητας από καρκίνο του μαστού στην Ευρώπη.

Και αυτό μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως η διατροφή και περιβαλλοντικές συνθήκες που έχει αποδειχθεί ότι συμβάλλουν στη συχνότερη εμφάνιση καρκίνων.

Δυστυχώς όμως, έχουμε και ένα αρνητικό στατιστικό.

Ότι δηλαδή ενώ τα ποσοστά εμφάνισης και θνητότητας καρκίνου του μαστού σε άλλες χώρες της Ευρώπης μειώνονται, στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια αυξάνονται.

Επίσης στη χώρα μας η διάγνωση είναι συνήθως σε προχωρημένο στάδιο και αυτό πρέπει να το διορθώσουμε

Για να το διορθώσουμε, χρειάζεται πολυμέτωπη επίθεση: πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση, σύγχρονες θεραπείες – αλλά πριν και πάνω από όλα προσυμπτωματικός έλεγχος.

Οι πιθανότητες πλήρους ίασης αγγίζουν το 97% αν ο καρκίνος του μαστού διαγνωστεί εγκαίρως και αυτό το ποσοστό είναι τεράστιο για να το αγνοήσουμε.

Γι’ αυτό και φέτος τον Οκτώβριο, που είναι μήνας αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, το Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας διοργανώνει μια καμπάνια ζωής.

Οι δράσεις ενημέρωσης στην πόλη της Λευκάδας και οι κινητές μονάδες μαστογραφίας που επισκέφθηκαν το Νυδρί και τη Βασιλική, έχουν σκοπό, όχι μόνο να διευκολύνουν την πρόσβαση των γυναικών στη δημόσια δωρεάν πρόληψη.

Έχουν παράλληλα σκοπό, να δείξουν έμπρακτα, σε κάθε γυναίκα, ότι η πρόληψη είναι μια απλή υπόθεση, που δεν κοστίζει τίποτα και μπορεί να σώσει ζωές.

Το ίδιο ισχύει και για το πρόγραμμα που θεσμοθέτησε η Κυβέρνηση για δωρεάν προσυμπτωματικό έλεγχο μαστών, ένα πρόγραμμα που φέρει το όνομα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας υλοποιεί ένα τόσο μεγάλο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για 1.300.000 γυναίκες  διευκολύνοντάς τες να κάνουν τις εξετάσεις τους εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Προσφέρει σε όλες τις γυναίκες ηλικίας 50 έως 69 ετών εξέταση Ψηφιακής Μαστογραφίας για όλες τις γυναίκες-δικαιούχους και, σε περίπτωση ευρήματος, κλινική εξέταση και υπερηχογράφημα.

Η διαδικασία για το παραπεμπτικό είναι απλή, και η εξέταση γίνεται σε οποιοδήποτε συνεργαζόμενο ιδιωτικό ή δημόσιο διαγνωστικό κέντρο.

Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το πρόγραμμα Φώφη Γεννηματά είναι μέρος του πολυετούς σχεδίου δράσης πρόληψης του καρκίνου «Σπύρος Δοξιάδης», που αφορά και άλλες μορφές καρκίνου που προλαμβάνονται, όπως του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και του προστάτη.

Είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο πρόληψης ασθενειών σε βάθος πενταετίας με αρχικό προϋπολογισμό 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Γιατί είναι χρέος όλων μας, όσων βρισκόμαστε σε κάποια θεσμική θέση, να φροντίσουμε ώστε όλες οι γυναίκες, όλοι οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στην πρόληψη, στην περίθαλψη και την υποστήριξη που χρειάζονται.

Ξέρω ότι οι γυναίκες έχετε χίλιες δυο έγνοιες, ως μητέρες, ως εργαζόμενες, ως σύζυγοι – και μέσα στις δεκάδες καθημερινές υποχρεώσεις μπορεί να αμελήσετε την πρόληψη.

Ίσως κάποιες φοβάστε, άλλες σκέφτεστε ότι δεν περισσεύει χρόνος για τον εαυτό σας.

Όμως ό,τι πολυτιμότερο έχετε είναι ο εαυτός σας και η υγεία σας.

Μόνο υγιείς μπορείτε να κάνετε όλα όσα αγαπάτε με όσους αγαπάτε.

Γι’αυτό ενώνω κι εγώ σήμερα τη φωνή μου σε μία έκκληση:

Ας χτίσουμε μια κουλτούρα πρόληψης, ώστε κάθε γυναίκα άνω των 40 να κάνει στον εαυτό της δώρο μια μαστογραφία το χρόνο.

Ας πείσουμε κάθε γυναίκα να αφιερώνει τακτικά λίγο χρόνο στον εαυτό της.

Και αν γνωρίζουμε κάποια γυναίκα που περνά τη δοκιμασία της ασθένειας, να είμαστε ενήμεροι για τους καλύτερους τρόπους να σταθούμε δίπλα της, γιατί κάθε βοήθεια στην αρρώστια μπορεί να είναι μια ώθηση στη ζωή.

Κάθε μια από εσάς είναι πολύτιμη γι’αυτό παρακαλώ να δείχνετε στον εαυτό σας την ίδια προσοχή και φροντίδα που δείχνετε σε όσους αγαπάτε.

Συγχαρητήρια για μια ακόμη φορά στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκάδας και τον Διοικητή κύριο Γιάννη Μπάκαβο καθώς και στην 6η ΥΠΕ και τον Διοιητή κύριο Ιωάννη Καρβέλη, για την τετραήμερη αυτή πρωτοβουλία ενημέρωσης και πρόληψης του καρκίνου του μαστού.

Καλωσορίζω και ευχαριστώ όλους τους εκλεκτούς καλεσμένους που θα συμμετέχουν σε αυτές τις δράσεις.

Και εύχομαι και φέτος η πρωτοβουλία αυτή να αγγίξει τις Λευκαδίτισσες και να πείσει όσο το δυνατόν περισσότερες ότι το ετήσιο ραντεβού τους για μαστογραφία είναι ραντεβού ζωής.

Σας ευχαριστώ.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων