Συνέντευξη του υποψηφίου Βουλευτή ΝΔ Λευκάδας, Θανάση Καββαδά στο Lefkada Open

Με σκοπό την ενημέρωση των Λευκαδιτών για τις απόψεις και πολιτικές των υποψηφίων βουλευτών, δημάρχων και τοπικών φορέων, διεξάγουμε συνεντεύξεις με βουλευτές και μέλη από όλα τα κόμματα των εκλογών.

Αυτή τη φορά μιλήσαμε με τον Θανάση Καββαδά, υποψήφιο βουλευτή Λευκάδας με τη Νέα Δημοκρατία.

-Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που θεωρείτε τις εκλογές του 2023 εξαιρετικά σημαντικές σε Πανελλαδικό επίπεδο;

Το κρίσιμο διακύβευμα είναι η πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Υπενθυμίζω ότι η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά κατά το παρελθόν τους πειραματισμούς και την πολιτική αστάθεια. Το χειρότερο είναι ότι το τίμημα το πλήρωσαν οι ίδιοι οι πολίτες.

Εδώ και 4 χρόνια υπάρχει μια κυβέρνηση που διαχειρίστηκε πρωτόγνωρες κρίσεις, μια κυβέρνηση που μειώνει διαρκώς τους φόρους: έχουν μειωθεί πάνω από 50 φόροι ενώ η προηγούμενη κυβέρνηση επέβαλε 29.

Η Ελλάδα έχει ρυθμό ανάπτυξης μεγαλύτερο από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης.

Η χώρα δεν μπορεί και δεν πρέπει να γυρίσει πίσω. Στη νέα τετραετία πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των φόρων, να συνεχιστεί η αναπτυξιακή πορεία. Και παράλληλα να αποκατασταθούν αδικίες και ανισότητες με ταχύτερο πλέον βήμα. Υπενθυμίζω ότι για πρώτη φορά φέτος ψηφίστηκε αύξηση των συντάξεων κατά 7,7%, οι παρεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν και θα ενισχυθούν.

-Ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα του Νομού Λευκάδας;

Ένα ζήτημα είναι οι υποδομές και τα μεγάλα έργα. Η Λευκάδα την περίοδο 2015-2019 βίωσε την απόλυτη στασιμότητα, τον αποκλεισμό της από την υλοποίηση μεγάλων έργων. Εδώ και τέσσερα χρόνια, η εικόνα αυτή αποτελεί παρελθόν.

Η ένταξη της Λευκάδας στο χάρτη της τουριστικής ανάπτυξης και ιδιαίτερα του θαλάσσιου τουρισμού, είναι επίσης ένα ζητούμενο, για το οποίο χρειάζεται διαμόρφωση ενός στρατηγικού σχεδίου, επενδύσεις, υποδομές και χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η ενίσχυση των δομών της δημόσιας υγείας και κυρίως του Νοσοκομείου μας είναι επίσης ένα θέμα όπου χρειάζεται διαρκής διεκδίκηση.

Ένα τέταρτο θέμα είναι τα δίκτυα: χρειάζεται μόνιμη και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα της υδροδότησης, κατασκευή αποχετευτικού δικτύου σε πολλούς οικισμούς και η αναβάθμιση του ηλεκτρικού δικτύου.

Πέμπτο ζήτημα είναι η λειτουργία πανεπιστημιακού τμήματος στη Λευκάδα.

Τέλος, θα αναφέρω και το ζήτημα του πάρκινγκ, το οποίο είναι ήδη οξυμένο το χειμώνα, οπότε όλοι καταλαβαίνουμε τι θα αντιμετωπίσουμε το καλοκαίρι.

-Ποιες λύσεις προτείνετε εσείς στα παραπάνω προβλήματα

Ως προς τις υποδομές και τα μεγάλα έργα, οι λύσεις έχουν ήδη σχεδιαστεί και δρομολογηθεί:

  • Έχει ήδη εκκινήσει η διαδικασία για το έργο της υποθαλάσσιας ζεύξης και είμαστε στο στάδιο εκπόνησης μελετών.
  • Η Αμβρακία Οδός θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Φθινόπωρο.
  • Ο δρόμος Άκτιο – Άγιος Νικόλαος παραδόθηκε ήδη και ο άξονας Βόνιτσα – Λευκάδα θα είναι έτοιμος στο τέλος του 2023.
  • Ο περιφερειακός δρόμος της Λευκάδας εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στη συνέχεια χρηματοδοτήθηκε με 3.674.800 ευρώ από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και πλέον έχει ανάδοχο.

Για να γίνει η Λευκάδα κορυφαίο κέντρο θαλάσσιου τουρισμού, θα πρέπει να ολοκληρωθεί το έργο της Μαρίνας στο Βλυχό, να προωθηθεί η Μαρίνα Αθερινού, να προχωρήσει η βελτίωση των λιμενικών υποδομών. Γενικότερα τον τομέα του τουρισμού θα βοηθήσουν επίσης η ενίσχυση των διαθέσιμων πόρων στον αναπτυξιακό νόμο για την αναβάθμιση των τουριστικών καταλυμάτων, αλλά και η ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Λευκάδας που θα προσελκύει και αυτό επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα.

Σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση των δομών υγείας, το Νοσοκομείο μας σήμερα έχει περισσότερους γιατρούς, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό από ποτέ. Η ενίσχυσή του πρέπει να είναι διαρκής να συνεχιστεί και τη νέα τετραετία, έχει υπερδιπλασιαστεί ο προϋπολογισμός του, διενεργούνται ήδη νέες εξετάσεις και ιατρικές πράξεις. Θα συνεχίσω και τη νέα τετραετία να διεκδικώ πάντα το καλύτερο για το νοσοκομείο μας και τις άλλες δομές δημόσιας υγείας, όπως το Κέντρο Υγείας Βασιλικής όπου δρομολογείται η ανακατασκευή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 1.788.000 ευρώ. Άλλωστε, η Υγεία είναι κεντρική προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας για την επόμενη τετραετία, όπως έχει τονίσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ.Κυριάκος Μητσοτάκης, εφόσον βεβαίως μας εμπιστευθούν οι πολίτες.

Στο θέμα των δικτύων, έχουμε κάνει μεγάλα βήματα. Για την υδροδότηση, προχωρά το μεγάλο έργο του αγωγού ύδρευσης Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου Λούρου που θα δώσει μόνιμη και βιώσιμη λύση στο θέμα της υδροδότησης της Λευκάδας. Το έργο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, με προϋπολογισμό 140.000.000 ευρώ και έχει ήδη προσωρινό ανάδοχο. Επιπλέον, εξασφαλίσαμε 605.000 ευρώ από το Υπουργείο Ναυτιλίας για βελτίωση του εσωτερικού δικτύου υδροδότησης, ενώ για την άρδευση είναι  σε καλό δρόμο δύο ακόμα μεγάλα έργα, αυτά των λιμνοδεξαμενών Βασιλικής και Εγκλουβής.

Επίσης, εξασφαλίσαμε σχεδόν 15.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση των αποχετευτικών δικτύων τόσο στους οικισμούς του παραλιακού μετώπου (Νικιάνα, Επίσκοπος, Λυγιά, Καρυώτες), όσο και στην Απόλπαινα και τους Τσουκαλάδες.

Τέλος, για το ηλεκτρικό δίκτυο προχωρούν υπογειοποιήσεις, όπως αυτή στο δάσος γύρω από τη Φανερωμένη, ενώ μαζί με το ΔΕΔΔΗΕ έχουμε δρομολογήσει μια σειρά έργα που σταδιακά θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση των νησιών.

Σε ό,τι αφορά το πανεπιστημιακό τμήμα, όλα τα προηγούμενα χρόνια διεκδίκησα δυναμικά και με τη στήριξη του Ιονίου Πανεπιστημίου τη λειτουργία ενός βιώσιμου τμήματος στη Λευκάδα, προχωρήσαμε με το διαγωνισμό για την ανακατασκευή του Κέντρου Νεότητας όπου επιτέλους έπειτα από 2 χρόνια δικαστικής διαμάχης έχουμε τελικό ανάδοχο και δρομολογήσαμε τη λειτουργία φοιτητικής εστίας. Θεωρώ ότι όλα αυτά έπαιξαν το ρόλο τους στην δέσμευση που είχαμε προ ημερών από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό για τη μελλοντική λειτουργία τμήματος ή τμημάτων στη Λευκάδα, καθώς συμφωνεί και το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, και είμαι βέβαιος ότι και αυτή η δέσμευση θα γίνει πράξη.

Τέλος, το πάρκινγκ είναι ένα θέμα που ταλανίζει την πόλη μας, ασφαλώς πρόκειται για ζήτημα της τοπικής αυτοδιοίκησης όμως δεσμεύομαι ότι αν οι συμπολίτες μου με τιμήσουν με μια 3η θητεία, θα συνδράμω όπου και όπως μπορώ στο να βρούμε λύση σε ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί καθημερινά τους κατοίκους της πόλης, αλλά βεβαίως και τους επισκέπτες μας.

-Ποια είναι η πολιτική ατμόσφαιρα που έχετε λάβει ως τώρα με την επαφή σας με το εκλογικό σώμα; Και ποια η ατμόσφαιρα από τους νέους ψηφοφόρους;

Οι πολίτες πιστεύω ότι έχουν μνήμη και κρίση. Μπορούν να κρίνουν και κυρίως να συγκρίνουν.

Δεν μπορούν και δεν μπορούσαν να γίνουν όλα μέσα σε μια τετραετία, Έγιναν όμως πολλά , μαζί πετύχαμε πολλά και μαζί θα πετύχουμε ακόμα περισσότερα.

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει αλλάξει. Άλλωστε μαζί έχουμε μια σχέση ειλικρίνειας, πάντα μιλάμε ανοιχτά. Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός ούτε κάνω πολιτική αφ΄υψηλού, είμαι μέσα στην κοινωνία, κοντά στον πολίτη, έχω μάθει να ακούω περισσότερο και να μιλάω λιγότερο. Και κυρίως να μιλώ και να απαντώ με έργα και πράξεις.

Οι νέοι είναι λογικό να είναι δύσπιστοι, μερικοί έχουν και θυμό. Εγώ μιλώντας μαζί τους, τους λέω ότι ο τυφλός θυμός αποτελεί τον καλύτερο πελάτη του λαϊκισμού και δεν οδηγεί πουθενά.

Ζητώ από τους νέους να μετατρέψουν το θυμό τους σε δημιουργική ψήφο. Να κρίνουν προγράμματα και πρόσωπα, να διακρίνουν αυτούς που μπορούν να εγγυηθούν ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα και τους ίδιους.

-Μοιραστείτε μαζί μας κάποιες σκέψεις σας που θεωρείτε ότι θα ενδιέφεραν τους συμπολίτες σας

Πιστεύω ότι τόσο η Ελλάδα όσο και η Λευκάδα δεν έχουν ανάγκη από διχαστικές λογικές από τοξικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις.

Είμαι από τους ανθρώπους που πιστεύουν στο διάλογο, στη συνεργασία, στο θετικό λόγο.

Τα τέσσερα αυτά χρόνια καταφέραμε να ξεμπλοκάρουμε μεγάλα έργα για τη Λευκάδα, εγκρίθηκαν για πρώτη φορά μεγάλες χρηματοδοτήσεις στο νομό που αγγίζουν τα 100.000.000 ευρώ, δρομολογήθηκαν νέες υποδομές, δόθηκαν λύσεις σε προβλήματα που έρχονταν από το παρελθόν.

Όλα αυτά έγιναν με συνεχή και διαρκή αγώνα, με μια προσπάθεια που δεν σταματά ποτέ και δεν θα σταματήσει ποτέ από την πλευρά μου.

Αγαπώ τον τόπο μου, δεν είμαι επισκέπτης ούτε περαστικός. Εδώ ζω και εδώ θα συνεχίσω να ζω εγώ και η οικογένεια μου. Θέλω λοιπόν να βλέπω τον τόπο μου και τους ανθρώπους του να προοδεύουν, τη Λευκάδα μας να γίνει πιο όμορφη, να πάει πιο ψηλά.

-Κλείνοντας, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Λευκαδίτες και Λευκαδίτισσες;

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου θα κρίνουν αν η χώρα θα συνεχίσει στο δρόμο της πολιτικής σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης.

Ο τόπος μας αξίζει πολλά, οι άνθρωποί του είναι έξυπνοι και δημιουργικοί. Αρκεί να εμπιστευτούμε αυτούς που θέλουν και μπορούν. Αρκεί να ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας και να κοιτάξουμε σταθερά, τολμηρά, μπροστά, για να τελειώσουμε όσα αρχίσαμε.

-Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας και ευχόμαστε καλή επιτυχία.

Πηγή: https://lefkadaopen.gr/

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων