Θανάσης Καββαδάς: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι ζήτημα ισότητας και δικαιοσύνης και σε αυτό συμφωνεί το 88% των πολιτών – Ζήτησα την εξαίρεση των καφενείων στα μικρά χωριά από το τεκμήριο»

Ομιλία στην ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Ξεκίνησε την ομιλία του αναφέροντας ότι το πρόβλημα της φοροδιαφυγής στη χώρα μας είναι τεράστιο και διαχρονικό, διαπίστωση στην οποία συμφωνεί σχεδόν το 88% των πολιτών. Ωστόσο, σχολίασε, το πρόβλημα παραμένει, και είναι ένα πρόβλημα ισότητας και δικαιοσύνης.

Επεσήμανε ότι το κράτος είναι αυτό που πρέπει να διασφαλίζει ότι οι πολίτες συμμετέχουν ισότιμα και δίκαια με βάση τις οικονομικές τους δυνατότητες στα φορολογικά βάρη, νομοθετώντας και καλλιεργώντας φορολογική συνείδηση, διότι τα έσοδα από τους φόρους καθιστούν δυνατή την ύπαρξη κοινωνικού κράτους δημόσιας υγείας και παιδείας, άλλων κοινωνικών πολιτικών και μέτρων για τους ευάλωτους.

Τόνισε ότι το 2021, το 78% των δηλωθέντων ποσών ήταν μισθοί και συντάξεις περίπου 4,5 εκατομμυρίων πολιτών, οι οποίοι ούτως ή άλλως δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν, ενώ ο μέσος μισθωτός στην Ελλάδα πληρώνει μεγαλύτερο φόρο από το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών. Επιπλέον, είπε, έχουμε περίπου 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες από τους οποίους το 71% δήλωσε το 2022 εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό, δηλαδή κάτω από 10.920 ευρώ, τονίζοντας ότι βεβαίως δεν φοροδιαφεύγουν όλοι, υπάρχουν ωστόσο περιπτώσεις εργοδοτών που δηλώνουν λιγότερα από τους εργαζόμενους τους, κάτι που αποτελεί στρέβλωση.

Επιπλέον ανέφερε ότι το 54% δήλωσε μηδενικά έσοδα ή ζημίες και το 27% δηλώνει επί πέντε χρόνια μηδενικά έσοδα ή ζημιές, ενώ τα φορολογικά έσοδα από ελεύθερα επαγγέλματα είναι μόλις 0,8% όταν ο μέσος όρος ευρωπαϊκός είναι 2,2%, με στόχο να ανέβουν στο 1,1%.

Ολοκληρώνοντας την παράθεση των στοιχείων, ανέφερε ότι 100.000.000 ευρώ το χρόνο από κοινωνικά επιδόματα πηγαίνουν σε ανθρώπους που φαίνεται ότι δεν τα δικαιούνται, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι χρειάζονται διορθωτικές κινήσεις, οι οποίες γίνονται με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο.

Σχολίασε ότι δεν πρόκειται για μια εύκολη τομή, κάτι που γνωρίζει, όπως είπε,  και η Κυβέρνηση και ακόμα περισσότερο οι Βουλευτές, που είναι σε άμεση επαφή με τις περιφέρειές τους, όπου υπάρχουν και αντιδράσεις. Τόνισε όμως ότι το 86,8% της κοινωνίας θέλει μέτρα για τη φοροδιαφυγή και μάλιστα σχεδόν το 56,4% συμφωνεί με τα συγκεκριμένα μέτρα αυτού του νομοσχεδίου, ενώ ακόμα και οι ίδιοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, σχεδόν οι μισοί, αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του.

Χαρακτήρισε τολμηρή τη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης, με ουσιαστικά μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τα οποία ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια και συνεχίζονται, ενώ συνέχισε με εκτενή παρουσίαση του μέτρου για το τεκμήριο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

Τόνισε ότι δεν πρόκειται για οριζόντια επιβάρυνση, αφού η Κυβέρνηση προχώρησε σε βελτιωτικές παρεμβάσεις, αξιοποιώντας και τις προτάσεις που κατατέθηκαν στη διαβούλευση και αυξάνοντας τις κατηγορίες που έχουν μειωμένο τεκμήριο κατά 50%, ανάμεσα σε αυτές και επαγγελματίες που έχουν έδρα σε μικρά χωριά και νησιά.

Ιδιαίτερα στάθηκε στα παραδοσιακά καφενεία και τα μικρά παντοπωλεία στα μικρά χωριά της περιφέρειας όλης της χώρας, ζητώντας να εξαιρεθούν πλήρως από το τεκμήριο. Αναφέρθηκε σε σχετική ερώτηση και επιστολή προς τον Υπουργό, κ. Χατζηδάκη, επισημαίνοντας σε όλους τους τόνους ότι τα χωριά της υπαίθρου ερημώνουν και ότι τα καφενεία είναι ένα κύτταρο κοινωνικής ζωής και ψυχαγωγίας για τους λιγοστούς κατοίκους που πρέπει να στηρίξουμε, για να διατηρηθούν όσα υπάρχουν, αλλά και να ανοίξουν καινούργια σε χωριά όπου δεν υπάρχουν.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προοδευτικές μειώσεις που προβλέπονται για νέους επαγγελματίες, για τους οποίους το τεκμήριο δεν εφαρμόζεται κατά τα τρία πρώτα χρόνια της επαγγελματικής δραστηριότητας, για το τέταρτο έτος μειώνεται κατά 67% και για το πέμπτο έτος κατά 33%, ενώ τόνισε ότι, αντίστοιχα, υπάρχει αύξηση για μεγάλους τζίρους και μισθοδοσίες, διότι, όπως προανέφερα, το μέτρο δεν είναι οριζόντιο.

Επεσήμανε ακόμη ότι το τεκμήριο είναι μαχητό από το φορολογούμενο, αφού ο ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να αμφισβητήσει το ποσό που προκύπτει από την εφαρμογή του τεκμηρίου, αρκεί να ζητήσει φορολογικό έλεγχο, ενώ μπορεί επίσης να επικαλεστεί ασθένεια, στρατιωτική θητεία, φυλάκιση, αδυναμία άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, συνεπεία φυσικών καταστροφών, και άλλα.

Τέλος, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις για τις οποίες προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από την εφαρμογή του τεκμηρίου και αφορά τους αγρότες, όσους αμείβονται με μπλοκάκι και μέχρι έως τρεις εργοδότες, καθώς και τους επαγγελματίες που παρουσιάζουν αναπηρία ίση ή μεγαλύτερη του 80%.

Ως προς τα οφέλη της μεταρρύθμισης, είπε ότι το κράτος φιλοδοξεί να εισπράξει περίπου 550.000.000 ευρώ – αφού από το συνολικό όφελος των 700.000.000 ευρώ αφαιρούνται τα 150.000.000 από τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος, το οποίο μειώνεται 50% και μάλιστα ένα χρόνο νωρίτερα, από ότι είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση, και για όλους ανεξαιρέτως τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ παραμένει η δέσμευση ότι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα καταργηθεί πλήρως.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε συνοπτικά σε άλλα μέτρα του νομοσχεδίου για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, όπως:

  1. Υποχρεωτική ανάρτηση εσόδων και δαπανών στο Mydata εντός του 2024. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα παραστατικά εσόδων και εξόδων υποβάλλονται υποχρεωτικά ψηφιακά στην ΑΑΔΕ. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε από τον Οκτώβριο του 2020 και ήδη συμμετέχουν ένα εκατομμύριο τριακόσιες είκοσι πέντε χιλιάδες, ενώ οι καταγεγραμμένες συναλλαγές ξεπέρασαν τα δύο δισεκατομμύρια.
  2. Ολοκλήρωση της διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS και κατ’ επέκταση με την ΑΑΔΕ και η επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης τους στους υπόλοιπους κλάδους της λιανικής αγοράς.
  3. Ενεργοποίηση του ψηφιακού δελτίου αποστολής και τα ηλεκτρονικά τιμολόγια.
  4. Απαγόρευση της χρήσης μετρητών στις αγοραπωλησίες ακινήτων, που ήταν ένας συνήθης τρόπος να ξεπλένεται μαύρο χρήμα.
  5. Αυστηροποίηση των κυρώσεων που φτάνουν μέχρι και το κλείσιμο για τις επιχειρήσεις που ενέχονται στο λαθρεμπόριο ή νόθευση καυσίμων. Αυτό αφορά και πρατήρια, αλλά και τις εταιρείες εμπορίας καυσίμων.

Κλείνοντας την ομιλία του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Το νομοσχέδιο που συζητάμε είναι μια ακόμη προσπάθεια της Κυβέρνησης να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι, αλλά και οι συνεπείς ελεύθεροι επαγγελματίες δεν πρέπει να αισθάνονται αδικημένοι, ούτε να έχουν την αίσθηση ότι επωμίζονται αυτοί όλα τα φορολογικά βάρη.

Με τα νέα μέτρα, με ψηφιακά μέσα, με κίνητρα, αλλά και κυρώσεις για παραβατικές συμπεριφορές, απαντάμε στην ανάγκη για ισότητα και δικαιοσύνη στο φορολογικό σύστημα. Στηρίζουμε μια ακόμη μεταρρυθμιστική τομή της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη».

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων