Θανάσης Καββαδάς στον Prisma 91,6: “Είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να φέρουμε πανεπιστημιακό τμήμα στη Λευκάδα-Θα υπάρξει χρηματοδότηση για το νέο αγωγό ύδρευσης”

Στον Prisma 91,6 και τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Κουνιάκη παραχώρησε συνέντευξη ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς, σχολιάζοντας ζητήματα που απασχολούν την τοπική επικαιρότητα.

Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα τον πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών, είπε πως υπάρχει ένα πολύ καλύτερο εκλογικό σύστημα, με το νέο δήμαρχο Ξενοφώντα Βεργίνη να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο.

«Είμαι σίγουρος ότι τα θέματα που απασχολούν το δήμο – και θέλει με την δική του προτροπή και πρωτοβουλία να προχωρήσουν – θα προχωρήσουν, σε αντίθεση με το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, όπου  ο πρώην δήμαρχος είχε μόνο έξι άτομα στην δική του παράταξη. Τα πράγματα με τον κύριο Βεργίνη είναι καλύτερα.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές, εκτός από τον επικεφαλής, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα πρόσωπα του ψηφοδελτίου, οι υποψήφιοι στα τοπικά συμβούλια, οι  πρόεδροι των κοινοτήτων, από ποια περιοχή είναι, τι κύρος έχουν στις τοπικές κοινωνίες και τι συμμαχίες διαμορφώνονται κάτι που δεν βλέπουμε στις εθνικές εκλογές.

Ο κύριος Βεργίνης σύμφωνα με το εκλογικό αποτέλεσμα, συγκέντρωσε όχι μόνο την στήριξη της τοπικής Νέας Δημοκρατίας, αλλά και κόσμο από άλλες πολιτικές δυνάμεις, κεντρώες και αριστερές.

Είναι ένα πρόσωπο ευρείας αποδοχής, πρώην βουλευτής, έχει περάσει από πολλές θέσεις, έχει εμπειρία στην διοίκηση, και ως επιχειρηματίας είναι αποτελεσματικός, αυτό χρειάζεται ή αυτοδιοίκηση και εύχομαι η θητεία του να φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον τόπο μας.»

Αναλύοντας τους λόγους που ο πρώην δήμαρχος Χ. Καλός έχασε τις εκλογές, αφού αρχικά αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, υπογράμμισε ότι κατηγορήθηκε για αυτό: «Θυμάστε τα σχόλια πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Με καλή συνεργασία εξασφαλίσαμε 70 εκατομμύρια ευρώ για τον τόπο.»

Αναφορικά με την ήττα του κ. Καλού είπε πως  «υπήρξε μία καθυστέρηση στην υλοποίηση κάποιον έργων που περίμεναν οι πολίτες. Του χρεώθηκαν κάποια προβλήματα της καθημερινότητας, είπατε και εσείς νωρίτερα πως υπήρχαν προβλήματα με την ύδρευση και μάλιστα στην πόλη της Λευκάδας, λίγο πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Επίσης ασκήθηκε σοβαρή κριτική για το έργο της ανάπλασης της πόλης που ήταν γιαπί εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου.

Επίσης ακούστηκαν κάποια παράπονα για την παρουσία του στα χωριά, όλα αυτά θεωρώ συνετέλεσαν στο να χάσει την δημαρχία. Σε κάθε περίπτωση είχαμε μία καλή συνεργασία, την ίδια θα επιδιώξω να έχω και με τον νέο δήμαρχο Ξενοφώντα Βεργίνη, η Λευκάδα μας ενώνει όλους και οι πολίτες είναι κριτές όλων μας.

Εγώ πιστεύω στην  συνεργασία, το έλεγα και θα συνεχίσω να το λέω από την πρώτη μέρα που εκλέχθηκα βουλευτής. Πιστεύω στις προοπτικές που ανοίγονται όταν ενώνονται δυνάμεις. Για αυτό το λόγο μόλις ανέλαβαν τόσο η νέα δημοτική και περιφερειακή αρχή συναντήθηκα τόσο με τον κύριο Βεργίνη, αλλά και με τους αντιπεριφερειάρχες κ. Δουβίτσα και Ζουριδάκη και είχα και μία πρώτη επαφή με το νέο περιφερειάρχη κύριο Τρεπεκλή.

Με τον κύριο Βεργίνη είχαμε μία πολύωρη συνάντηση και ενημέρωση για τα έργα τα οποία έχουν χρηματοδοτηθεί και πρέπει να προχωρήσουν.

Τα 70 εκατομμύρια που εγκρίθηκαν για το δήμο είναι πάρα πολλά, όμως δεν θα είναι διαθέσιμα για πάντα, υπάρχουν προθεσμίες και αυτά τα έργα πρέπει να δρομολογηθούν, ώστε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ και αυτό είναι το στοίχημα της νέας δημοτικής αρχής και του κύριου Βεργίνη.

Εγώ θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω τα τελευταία 8 χρόνια, θα συνεργάζομαι με την τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκίνησα μία καλή συνεργασία με τους αντιπεριφερειάρχες κι ο καθένας από την πλευρά του θα συνεισφέρει στο πόστο και στο κομμάτι που του αναλογεί.

Επειδή προηγουμένως αναφερθήκατε στο άγχος των πολιτικών για να τους χρεώσουν οι πολίτες την επιτυχία των έργων, θέλω να πω πως όλοι έχουμε ένα κοινό στόχο.

Οι αιρετοί αντιλαμβάνομαι πως θέλουν να καρπωθούν την επιτυχία. Όπως έλεγα και στον προηγούμενο δήμαρχο κύριο Καλό, όλοι θα πάρουμε μερίδιο από την επιτυχία.

Ο βουλευτής θα πάρει από την έγκριση της χρηματοδότησης από το υπουργείο, ο δήμαρχος θα αναφέρει το έργο στο δημοτικό συμβούλιο, θα γίνει διαγωνισμός, θα ολοκληρωθεί το έργο και αυτός θα πάρει από την πίτα. Όλοι θα πάρουμε, αυτό όμως που πρέπει να έχουμε όλοι ως κοινό στόχο είναι ένα και μοναδικό και αυτό είναι ο τόπος μας, μόνο η Λευκάδα θα κερδίσει και αυτό πρέπει να το βάλουμε πολύ καλά στο μυαλό μας. Εγώ πορεύομαι με αυτή την πυξίδα και έτσι θα προχωρήσω μέχρι τέλους.

Σχετικά με το πλαίσιο συνεργασίας και αν θα πρέπει να υπάρχει μία κοινή προσπάθεια στο πλαίσιο της διεκδίκησης των αιτημάτων μας από την κυβέρνηση, ή οι μεμονωμένες κινήσεις μπορούν να μας βγάλουν από το στόχο, με αφορμή τις πρόσφατες επαφές του δημάρχου με κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Καββαδάς ανέφερε πως αντιλαμβάνεται πως ο κάθε δήμαρχος θέλει να κάνει το καλύτερο για τον τόπο του.

«Εγώ τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είμαι στην Αθήνα, κοντά στα κέντρα εξουσίας, κάθε μέρα βλέπω τους υπουργούς. Εκτιμώ ότι η συμμετοχή και των δύο μας στα υπουργεία θα φέρει καλύτερα αποτελέσματα, από κει και πέρα όμως αυτό κρίνεται από τον κύριο Βεργίνη και αυτό θα φανεί στο άμεσο μέλλον.»

Αναφερόμενος στο εορταστικό κλίμα στην κοπή της πίτας της ΔΕΕΠ της Νέας Δημοκρατίας, είπε πως έγινε μία πολύ πετυχημένη εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Νέας Δημοκρατίας.

«Φέτος κλείνουν 50 χρόνια από δύο μεγάλες επετείους, η μία είναι η αποκατάσταση της δημοκρατίας και η δεύτερη η ίδρυση της Νέας δημοκρατίας από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Ήταν μία μεγάλη ευκαιρία να τιμήσουμε τον κόσμο της Νέας δημοκρατίας, γιατί για όλους εμάς η παράταξη είναι κάτι παραπάνω από ένα κόμμα, είμαστε μία πολιτική οικογένεια. Μπορεί να έχουμε τις πολιτικές μας διαφωνίες, όμως οι δεσμοί οι οποίοι μας ενώνουν είναι άρρηκτοι.

Βραβεύτηκαν οι πρώην βουλευτές μας, Παναγιώτης Καββαδάς, Ξενοφώντας Βεργίνης και Θοδωρής Σολδάτος, αλλά και οι πρώην πρόεδροι της νομαρχιακής που στα πρόσωπα τους τιμήσαμε τον κάθε νεοδημοκράτη που έδωσε το παρών στα εύκολα και στα δύσκολα για την παράταξή μας.

Σε αυτό το σημείο θέλω να μνημονεύσω και τρεις προέδρους που δεν είναι πια κοντά μας, την Άννα Νικοδήμου με το ξενοδοχείο Νήρικος τον οδοντίατρο Σπύρο Κόγκα, αλλά και τον Δημήτρη Κατωπόδη που δούλευε στο ΚΤΕΟ, οπότε καταλαβαίνετε πως η ατμόσφαιρα ήταν εορταστική αλλά και συγκινητική.

Δεν θέλω όμως να ξεχάσω την παρουσία της υπουργού κοινωνικής συνοχής και οικογένειας κ. Ζαχαράκη. Αν και είναι νέα πολιτικός, είναι λαμπερή, άμεση και επικοινωνιακή. Αρκεί να σας πω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που να ήταν στην εκδήλωση και δεν τον χαιρέτησε, πέρασε από όλα τα τραπέζια και είχε ένα πει μία καλή κουβέντα για όλους και αυτό έχω χρόνια να το δω.

Επίσης έχει προσφέρει στη Λευκάδα ως υφυπουργός παιδείας με τις μόνιμες προσλήψεις καθηγητών ειδικής αγωγής, πάνω από 10 άτομα αλλά μας βοήθησε να καλύψουμε και το 95% των κενών στους αναπληρωτές καθηγητές.

Στο υπουργείο τουρισμού έφερε το νομοσχέδιο για τον καταδυτικό τουρισμό, που άνοιξε το δρόμο για να αναπτύξουμε στη Λευκάδα την εναλλακτική μορφή τουρισμού, αλλά και πριν λίγες μέρες ενίσχυσε το γηροκομείο με το ποσό τον 25.000€ για να καλυφθούν οι ανάγκες.»

ΑΜΒΡΑΚΙΑ-ΑΚΤΙΟ

Σχετικά με τον δρόμο Αμβρακία Άκτιο επανέλαβε πως αυτό το έργο το περιμέναμε 14 χρόνια.

«Το έργο είχε βαλτώσει και η Νέα δημοκρατία το ξεμπλόκαρε το 2019 κι ήταν το πρώτο έργο που έβαλε μπροστά και το ολοκλήρωσε.

Πλέον η Λευκάδα και η δυτική Ελλάδα έχουν έναν σύγχρονο δρόμο με όλες τις προδιαγραφές που προσφέρει ασφάλεια, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι θα φέρει την ανάπτυξη στις περιοχές μας.

Ο χρόνος από Αθήνα σε Λευκάδα θα είναι πλέον τρεις ώρες με ταχύτητα 130 χιλιόμετρα την ώρα και αυτό εκτός από τους κατοίκους, επηρεάζει και την μεταφορά των αγαθών, την οικονομική δραστηριότητα του τόπου μας, των γύρω περιοχών, και σίγουρα προσελκύει επενδύσεις στην περιοχή.

Οφείλω όμως μία απάντηση στην ερώτηση του Χρήστου Ανεμοζάλη ο οποίος με ρώτησε χθες εάν θα υπάρχει σταθμός εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στην περιοχή του Δρυμού, απαντώ ότι δεν θα υπάρχει, δεν προβλέπεται, αυτά τα ανοίγματα που βλέπουμε είναι διευρυμένοι χώροι στάθμευσης, όμως εάν κάποιος πάρει το έργο για τη συντήρηση δεν γνωρίζουμε τι πρόκειται να γίνει.

Για το δρόμο Βόνιτσα – Λευκάδα, εκτιμώ ότι θα τελειώσει η ταλαιπωρία στις 29 Φεβρουαρίου. Μπορεί να υπάρχει μία προσωρινή ταλαιπωρία από το κλείσιμο του δρόμου μην ξεχνάμε όμως ότι το έργο θα είναι μόνιμο.

Ξέρετε πολύ καλά ότι έχει ολοκληρωθεί το τμήμα Άκτιο- Άγιος Νικόλαος και πρέπει να σας πω ότι αυτό το έργο δεν ήταν προγραμματισμένο να γίνει, γιατί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή το 2017 αμφισβητούσε την χρησιμότητα του τμήματος αυτού.

Τότε και με δικές μου παρεμβάσεις, με ερωτήσεις στη Βουλή και με τον τότε υπουργό κύριο Σπίρτζη έγινε πολύ μεγάλος αγώνας για να σώσουμε το έργο το οποίο παραδόθηκε τον περασμένο Απρίλη.

Το τμήμα από την στροφή του Κάστρου μέχρι και την ευθεία πριν τον Άγιο Αντώνιο, αυτό θα παραδοθεί τον Μάρτιο μήνα.

Το δεύτερο τμήμα από τον Άγιο Αντώνιο μέχρι τον Άγιο Νικόλαο θα δοθεί το φθινόπωρο κι όλο το τμήμα από την Λευκάδα μέχρι τη Βόνιτσα στο τέλος του χρόνου.»

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ

Στο δεύτερο μέρος της συζήτησης ο Βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την δημιουργία πανεπιστημιακού τμήματος στην Λευκάδα.

«Αρχικά είχαμε μία πολύ καλή εξέλιξη, γιατί έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στο κέντρο νεότητας που προορίζεται να στεγάσει το τμήμα του Ιόνιου πανεπιστημίου στη Λευκάδα. Πρόκειται για μια  σημαντική εξοικονόμηση πόρων καθώς φτάναμε να πληρώνουμε 100.000 ευρώ το χρόνο σε ενοίκια, καθώς σε άλλο σημείο είχαμε την βιβλιοθήκη και σε άλλο την λέσχη.

Τα προηγούμενα χρόνια αγωνιστήκαμε γι’αυτό, γιατί το 2014 το υπουργείο παιδείας είχε εγκρίνει 2 εκατομμύρια ευρώ και μέχρι σήμερα διατηρήσαμε αυτό το ποσό στον κωδικό του προϋπολογισμού στο υπουργείο παιδείας.

Επίσης υπήρξε μία σημαντική εξέλιξη από το κεντρικό συμβούλιο πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), που μας δίνει τη δυνατότητα να γίνει αυτό το έργο με μελετοκατασκευή, δηλαδή ο ανάδοχος έκανε και την μελέτη και την κατασκευή. Εάν προχωρούσαμε με δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς και για τη μελέτη και για την κατασκευή θα θέλαμε ακόμα περίπου 3 χρόνια για να προχωρήσει το έργο αυτό.»

Με αφορμή το θέμα της φοιτητικής εστίας, ο Θανάσης Καββαδάς υπογράμμισε πως δεν γίνεται από τη μία να ζητάμε ανώτατη εκπαίδευση όταν δεν έχουμε να νοικιάσουμε σπίτια, ή όταν τα νοικιάζουμε τους ζητάμε να φύγουν τον Μάιο μήνα, ενώ πλέον τα ενοίκια είναι υπέρογκα.

«Από το Φεβρουάριο του 2020 ξεκίνησε μία διαδικασία για να αναζητήσουμε το οικόπεδο, υπήρχε ένα οικόπεδο στο Φρύνι 10 στρεμμάτων το οποίο είχε παραχωρηθεί εδώ και πολλά χρόνια στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Θέλω να υπογραμμίσω πως τα τελευταία χρόνια είχαμε μία άριστη συνεργασία με τους πρυτάνεις του Ιόνιου Πανεπιστημίου και τον κύριο Χρυσικόπουλο, αλλά και τώρα με τον κύριο Φλώρο, για αυτό και έχουμε αυτά τα θετικά αποτελέσματα για το νησί μας.

Πλέον έχουν γίνει όλες οι διαδικασίες και μαζί με άλλες δύο φοιτητικές εστίες της Κεφαλονιάς και της Ζακύνθου, θα προχωρήσουμε με ΣΔΙΤ για να λύσουμε το πρόβλημα στέγασης στη Λευκάδα, μία σημαντική εξέλιξη αναφορικά με την φοιτητική εστία, πρέπει όμως λίγο να τρέξουμε.

Σχετικά με το πανεπιστημιακό τμήμα, είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος, είμαστε πιο κοντά από ποτέ στο να φέρουμε πανεπιστημιακό τμήμα σε Λευκάδα και αυτό είναι μία είδηση.

Θέλουμε όμως ένα τμήμα βιώσιμο με ελκυστικό αντικείμενο για τους φοιτητές που παράλληλα θα ενισχύσει και την οικονομική, αλλά και την κοινωνική ζωή του τόπου, καθώς όπως είπατε στην αρχή η Λευκάδα έχει ερημώσει.

Μην ξεχνάμε πως εκτός από την στήριξη του Ιόνιου πανεπιστημίου, έχουμε την στήριξη του πρωθυπουργού, αλλά και η σύγκλητος του πανεπιστημίου πριν λίγο καιρό είπε πως θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι του πανεπιστημίου την Λευκάδα, άρα όλοι συνηγορούν προς τη δημιουργία νέου τμήματος.»

Σχετικά με την επιδίωξη να γίνει η Λευκάδα κόμβος επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης για την ευρύτερη περιοχή με την επέκταση των κτιριακών υποδομών για το ΕΠΑΛ και το ΔΙΕΚ, ο Θανάσης Καββαδάς είπε ότι αυτή η εξέλιξη θα έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όχι μόνο στο δικό μας νησί αλλά και σε όλη την Ελλάδα

«Έχουμε ξεκινήσει να κάνουμε μια προσπάθεια ώστε η Λευκάδα να γίνει κόμβος επαγγελματικής εκπαίδευσης για όλη την περιοχή. Έχουμε ήδη το ΔΙΕΚ και το ΕΠΑΛ, όμως προσπαθούμε για μία κτιριακή επέκταση από το 2020, καθώς έχουμε ένα οικόπεδο 10 στρεμμάτων που δεν έχει παραχωρηθεί ακόμα στον δήμο Λευκάδας.

Έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ώστε το υπουργείο οικονομικών να το παραχωρήσει κι ήρθε η ώρα να γίνει η διαδικασία και από το δήμο, να υπογραφεί από το υπουργείο εσωτερικών ώστε να γίνει η παραχώρηση. Στόχος μας είναι να κατασκευάσουμε ένα κτίριο με περισσότερες αίθουσες και εργαστήρια, με περισσότερες ειδικότητες που θα συνδεθούν με την εργασία και αυτό είναι πολύ σημαντικό.

Το σημαντικό είναι πως σε αυτούς τους χώρους θα υπάρχουν και γραφεία επαγγελματικής κατάρτισης και σταδιοδρομίας, που θα συνδέουν τους σπουδαστές με την αγορά εργασίας.

Τα Κέντρα μπορεί να είναι και θεματικά. Γνωρίζετε πως η Λευκάδα είναι το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού, θα μπορούσε να γίνει ένα αντίστοιχο κέντρο με ειδικότητες που να αφορούν τον θαλάσσιο τουρισμό, όπως skippers, μηχανικούς και συντηρητές σκαφών, τον ανεφοδιασμό και τη λειτουργία των μαρίνων, αλλά και σε άλλες ειδικότητες.

Σπουδαστές δεν θα είναι μόνο από τη Λευκάδα, αλλά και από τις γύρω περιοχές και για αυτό επιδιώκουμε να γίνει ένα τριώροφο κτίριο στο σημείο που θα είναι το ΕΠΑΛ και το ΔΙΕΚ.»

ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Ο Θανάσης Καββαδάς αναφέρθηκε και στο κέντρο πολιτικής προστασίας, λέγοντας πως θα παραμείνει στη Λευκάδα.

«Είχε γίνει μία προεργασία από την προηγούμενη περιφερειακή αρχή για να λειτουργήσει το κέντρο πολιτικής προστασίας, ωστόσο είχε δοθεί ένα οικόπεδο στην περιοχή του Κούλμου. Εγώ  είχα μεταφέρει σε όλους τους αρμόδιους υπουργούς το αίτημα να παραμείνει αυτό το έργο στη Λευκάδα.

Σε αυτό αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός τον Απρίλιο του 2023 ότι το έργο αυτό θα γίνει στη Λευκάδα. Στις αρχές Ιανουαρίου σε συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό πολιτικής προστασίας κ. Κικίλια, τότε ενημερώθηκα για το πώς προχωράει το έργο και για τα προβλήματα που είχε το συγκεκριμένο οικόπεδο, καθώς δεν είχε προσβασιμότητα και είχε κάποια πολεοδομικά προβλήματα.

Μάλιστα στο υπουργείο ακούγονταν φήμες ότι δεν υπάρχει άλλο οικόπεδο και ότι το κέντρο αυτό θα μεταφερθεί στην Κέρκυρα.

Την επόμενη μέρα συναντήθηκα και με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη κ. Δουβίτσα αλλά και με τον θεματικό κ. Ζουριδάκη και συζητήσαμε διεξοδικά το θέμα αυτό, ενώ την επόμενη μέρα ενημερώσαμε τον κύριο Τρεπεκλή πριν κάνω τον δημόσιο χαιρετισμό από το βήμα της κοπής πίτας του Επιμελητηρίου, καθώς  από τη στιγμή που υπάρχει οικόπεδο η πρόθεση του υπουργείου είναι να μείνει στη Λευκάδα.

Εκεί τότε, όταν χαιρέτησα, ζήτησα δημόσια την στήριξη του περιφερειάρχη και εκείνος προς τιμήν του όταν πήρε το λόγο μας διαβεβαίωσε ότι το κέντρο θα μείνει στη Λευκάδα. Υπάρχει μία πολύ μεγάλη έκταση 97 στρεμμάτων, για αυτούς που γνωρίζουν είναι στο ΒΚ 75, εκεί που θα γίνει και το εργοστάσιο της ΜΟΠΑΚ, ένα οικόπεδο που ανήκει στην γενική γραμματεία δημόσιας περιουσίας.

Έχω ήδη επικοινωνήσει με το υπουργείο οικονομικών και εξασφάλισα ότι μπορεί ένα τμήμα περίπου 10 στρεμμάτων να δοθεί στο υπουργείο πολιτικής προστασίας, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε και να κρατήσουμε το κέντρο πολιτικής προστασίας στη Λευκάδα.

Θέλω να γνωρίζετε ότι μέσα σε αυτό το κτίριο θα εργάζονται πάνω από 130 άτομα, θα ήταν κρίμα να φύγει αυτό το κέντρο από τη Λευκάδα.»

ΑΓΩΓΟΣ ΥΔΡΕΥΣΗΣ

Απαντώντας στον προβληματισμό που υπάρχει για τον αγωγό ύδρευσης για το αν θα βρεθεί νέα χρηματοδότηση, ο Θανάσης Καββαδάς είπε ότι δεν πρόκειται να χάσουμε την χρηματοδότηση.

«Το συγκεκριμένο έργο του αγωγού Άρτας Πρέβεζας Λευκάδας είναι ένας αγωγός 88 km προϋπολογισμού 140 εκατομμυρίων και εντός Λευκάδας προβλέπονται περίπου 5 km για να φτάσει ένα τμήμα στο αντλιοστάσιο της Λυγιάς και η νέα δεξαμενή που θα κατασκευαστεί στο Φρύνι χωρητικότητας σχεδόν 2.000 κυβικών.

Έχω συχνές συναντήσεις με τον υπουργό υποδομών τον κύριο Σταϊκούρα, αλλά και με τον υφυπουργό οικονομικών κύριο Παπαθανάση, για το θέμα τοποθετήθηκα και με την ομιλία μου στον προϋπολογισμό και μάλιστα την βραδιά που ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός ήταν ένα θέμα που συζήτησα και με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Στη συνέχεια έχω καταθέσει και ερώτηση στη βουλή, γνωρίζω ότι το πρόβλημα είναι πολύ έντονο το καλοκαίρι, καθώς πολλές περιοχές και χωριά μένουν χωρίς νερό, είμαι όμως αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα το έργο αυτό θα χρηματοδοτηθεί και θα προχωρήσει.

Θέλω να γνωρίζετε ότι υπάρχει προσωρινός ανάδοχος και θα χρηματοδοτηθεί από άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Αυτό περιμένω με την ερώτηση που έκανα πριν ένα μήνα να απαντηθούν όλες οι ερωτήσεις, ωστόσο είμαι σίγουρος ότι το έργο θα χρηματοδοτηθεί.»

ΥΠΟΘΑΛΛΑΣΙΑ ΖΕΥΞΗ

Σχετικά με την υποθαλάσσια ζεύξη είπε πως μετά από προσπάθειες πολλών ετών καταλήξαμε στην λύση αυτή.

«Όχι μόνο γνωμοδότησαν τα υπουργεία για την χάραξη της ζεύξης, αλλά προέκριναν την υποθαλάσσια σήραγγα, καθώς μέχρι σήμερα έχει εξασφαλιστεί ένα εκατομμύριο για την εκπόνηση των μελετών με την πρώτη μάλιστα την κυκλοφοριακή μελέτη να έχει ολοκληρωθεί.

Τώρα περιμένουμε την έγκριση των 680.000 για γεωτεχνικές μελέτες που είναι απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να προχωρήσουν οι υπόλοιπες μελέτες και να πάμε σε τεύχη δημοπράτησης. Επίσης η κυβέρνηση το έχει χαρακτηρίσει εθνικό έργο και βγαίνουν στη δημοσιότητα κάποια άρθρα και διαβάζω για μία νέα χάραξη που λέει να πάει ο δρόμος από την Ακαρνανική ακτή και να βγει ο δρόμος στο ίδιο μέρος που λέει το υπουργείο είτε με πλωτή είτε με υποθαλάσσια.

Πρέπει να σας πω πως δεν είναι εύκολο να γίνει μία νέα χάραξη από την Ακαρνανική ακτή, αυτό θα φέρει καθυστερήσεις και απαλλοτριώσεις. Διαβάζω για άλλη χάραξη που λέει να πάμε παραπλεύρως από την Ακαρνανική ακτή με επίχωμα μέσα στη θάλασσα.

Κάποιοι άλλοι μιλάνε για δεύτερη πλωτή γέφυρα. Δηλαδή έχουμε το ένα εμπόδιο για τα αυτοκίνητα και για τα σκάφη το καλοκαίρι κάποιους μήνες, θα βάλουμε κι άλλη πλωτή γέφυρα για να δημιουργήσουμε και ένα άλλο πρόβλημα;

Να περνούν από την πρώτη πλωτή γέφυρα και να περιμένουν να ανοίξει η δεύτερη;

Η Λευκάδα είναι το κέντρο του θαλάσσιου τουρισμού. Αυτή τη στιγμή έχουμε 17.000 ναυλοσύμφωνα και με 3.000 θέσεις ελληνισμού τα επόμενα χρόνια φανταστείτε πόσα σκάφη θα βρίσκονται στην περιοχή. Αυτήν τη στιγμή είμαστε πρώτοι στον θαλάσσιο τουρισμό, αυτό ας το κατανοήσουν κάποιοι δεν είναι κακό να γνωρίζουμε τι συμβαίνει και τι γίνεται.

Πρέπει να σκύψουμε στην αναγκαιότητα αυτού του έργου να αφήσουμε το υπουργείο με τις τεχνικές του υπηρεσίες να κάνει το έργο, καθώς το υπουργείο έχει κάνει τα μεγαλύτερα έργα στη χώρα.

Δεν μπορεί εγώ, εσείς ή οποιοσδήποτε άλλος να υποδεικνύει πώς θα γίνει το έργο. Είναι διαφορετικό να λέει τη θέση του είναι διαφορετικό όμως να υποδεικνύει.

Θέλω να θυμίσω σε κάποιους ότι τον Ιούλιο του 2022 είχε έρθει στη Λευκάδα ο τότε υπουργός υποδομών ο κύριος Καραμανλής με τον υφυπουργό κύριο Καραγιάννη.

Είχα αναλάβει την πρωτοβουλία τότε και συναντηθήκαμε στο διοικητήριο μαζί με τοπικούς φορείς και συζητήσαμε το θέμα της υποθαλάσσιας.

Εκτός από την τοποθέτησή τους ζήτησα στο τέλος να μου πουν με ένα ναι ή ένα όχι αν θέλουν την υποθαλάσσια. Το 80% των παρισταμένων ήταν υπέρ.

Ας σκεφτούμε ότι οι οδικοί άξονες τελείωσαν, κάποιοι τελειώνουν σε ένα χρόνο, ας σκεφτούμε τις ουρές  το καλοκαίρι που φτάνουν μέχρι τον Άγιο Νικόλαο.

Επίσης υπάρχει ένας μύθος που ακούω από τον καιρό που ήμουν δημοτικό συμβούλιο, να μη δώσουμε αυτά τα χρήματα για την υποθαλάσσια, να τα δώσουμε σε ανάγκες της Λευκάδας.

Να υπενθυμίσω ότι η Λευκάδα αυτήν τη στιγμή έχει πάρει 70 εκατομμύρια ευρώ, οι χρηματοδοτήσεις αυτές που λέμε ήταν μέχρι πρόσφατα από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης, από το ταμείο ανάκαμψης, είναι και άλλες χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

Το θέμα της υποθαλάσσιας είναι εντελώς διαφορετικό, πρέπει αυτοί που το λένε αυτό να καταλάβουν ότι τα χρήματα αυτά δεν βγαίνουν από τον ίδιο κουμπαρά.

Από τη στιγμή που έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε κάποια χρήματα ή να πάμε μέσω ΣΔΙΤ ή με κάποιο άλλο τρόπο, γιατί να λέμε ότι δεν θέλουμε τα χρήματα αυτά από τη στιγμή που είναι ένας άλλος κουμπαράς.»

Σχετικά με την κινητή μονάδα ψυχικής υγείας, ο Βουλευτής είπε πως ήταν κάτι που διεκδικήσαμε με μεγάλη επιμονή.

«Γνώριζα ότι θα γινόταν μόνο σε 8 νομούς σε όλη τη χώρα και θέλαμε η Λευκάδα να ήταν μέσα στις περιοχές αυτές.

Το υπουργείο πείστηκε ότι πρέπει να γίνει στη Λευκάδα έχουμε πάρει την μονάδα ψυχικής υγείας στη Λευκάδα που θα καλύπτει εκτός από το νησί μας και την Πρέβεζα.

Περίπου στα μέσα Μαρτίου θα ξεκινήσει η λειτουργία της μονάδας  με έδρα το κέντρο ημέρας και έχει στελεχωθεί με όλες τις απαραίτητες ειδικότητες και προσφέρει υπηρεσίες σε παιδιά από 2 μέχρι 18 ετών όχι μόνο στην πόλη της Λευκάδας αλλά και στα χωριά μας και στην Πρέβεζα.

Ωστόσο στην κοινωνία μας ακόμα υπάρχει το στίγμα σχετικά με τις ψυχικές ασθένειες και θεωρώ ότι αυτή η δομή μπορεί σιγά σιγά να το εξαλείψει.

Τις επόμενες ημέρες θα γίνουν ημερίδες ενημέρωσης, θα γίνουν κάποιες ενημερώσεις στους πρώην Καλλικρατικούς δήμους ώστε να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες γιατί μπορεί να υπάρχουν παιδιά που δεν γνωρίζουμε ότι έχουν πρόβλημα και είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία αυτήν τη στιγμή για  αυτά τα παιδιά – γιατί ακόμα υπάρχει αυτό το στίγμα να μην γνωρίζει ο διπλανός μας ότι το παιδί μας έχει πρόβλημα.

Όπως ασθενεί το σώμα, ασθενεί και η ψυχή δεν είναι κακό όταν έχουμε πρόβλημα να πάμε στον ψυχολόγο είναι αναγκαίο.»

Σχετικά με το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμα στην υιοθεσία, ο κ. Καββαδάς είπε ότι ακόμα δεν έχει αποφασίσει τι θα ψηφίσει.

«Αυτήν τη στιγμή το νομοσχέδιο είναι στις επιτροπές, συμμετέχω σε αυτές, όπου μιλάνε ειδικοί και ψυχολόγοι, αλλά και φορείς.

Δεν σας κρύβω όμως ότι προβληματίζομαι, γιατί έχουμε να κάνουμε με ένα θέμα προσωπικών αρχών που δεν παύει να αφορά της αρχές του κράτους να προστατέψει τα ίδια δικαιώματα όλων των παιδιών.

Είναι ένα θέμα που με απασχολεί. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως αλλά και η Νέα Δημοκρατία που είναι ένα ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα δεν έχει θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας, οπότε ο κάθε βουλευτής θα αποφασίσει με βάση τη συνείδηση του.

Εμένα με γνωρίζετε πολύ καλά, είμαι ένας άνθρωπος που έχω στενή σχέση με την εκκλησία, έχω βαθύ σεβασμό για το θεσμό της οικογένειας και γνωρίζω ότι εκπροσωπώ μία κοινωνία που συχνά δεν υιοθετεί τις πιο φιλελεύθερες απόψεις της παράταξής μας.

Όλα αυτά τα βάζω στην  ζυγαριά όπως τα έλαβα υπόψη μου το 2019 όταν καταψήφισα το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Εκτιμώ όμως ότι το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί και με την στήριξη των άλλων κομμάτων.»

Κλείνοντας την τοποθέτησή του και στην επισήμανση του δημοσιογράφου Παναγιώτη Κουνιάκη ότι ο ίδιος παραμένει όλα αυτά τα χρόνια ο ίδιος και δεν έχει επηρεαστεί από το γεγονός ότι είναι βουλευτής, είπε ότι θα μιλήσει με πάσα ειλικρίνεια:

«Σήμερα είμαι βουλευτής αύριο μπορεί να μην είμαι, δεν μπορεί μόνο σήμερα που είμαι βουλευτής να έχω ψηλά το κεφάλι, θέλω και αύριο να χαιρετάω το συμπολίτες μου στο δρόμο όπου και αν βρίσκομαι.

Πίσω απ’ το γραφείο μου έχω το ρητό που λέει “καλοχαιρέτα τους πεζούς όταν καβαλικέψεις για να σε χαιρετούν και αυτοί όταν θα ξεπεζέψεις”.

Δεν θα είμαστε σε αυτή τη θέση για πάντα. Αν τώρα που είμαστε δεν δώσουμε τον καλύτερο εαυτό για αυτό το οποίο μπήκαμε στην πολιτική, έχουμε βάλει στόχους για το νησί μας, πότε θα δώσουμε;

Πρέπει να είμαστε κοντά στην κοινωνία, δίπλα στους ανθρώπους, να τους αγκαλιάζουμε καθώς εγώ ποτέ δεν κοίταξα σε ποιο κόμμα ανήκει ο καθένας, δεν με ενδιαφέρει.

Η πόρτα μου είναι πάντα ανοιχτή, ήταν ακόμα και με τον κορονοϊό εδώ και δύο χρόνια, σε κανέναν δεν έκλεισα την πόρτα, έτσι κάνω  και σήμερα και έτσι θα κάνω μέχρι να φύγω από την πολιτική γιατί αυτός είναι ο χαρακτήρας μου και δεν προσποιούμαι.»

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων