Θανάσης Καββαδάς: «Ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητά μας, είναι εθνικός πλούτος, είναι η παρακαταθήκη μας στα παιδιά μας, αλλά και παράθυρο σε ολόκληρο τον κόσμο» – Αναφορά στα έργα πολιτισμού και την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της Λευκάδας – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά και τη στήριξη του ελληνόφωνου τραγουδιού, με αναφορές στα στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Λευκάδας και τα έργα που υλοποιεί το Υπουργείο Πολιτισμού στο νησί.

Ανέφερε ότι το νομοσχέδιο στοχεύει στη στήριξη του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, μέσω της στήριξης της ελληνικής γλώσσας και μουσικής. Επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στις συνδρομητικές πλατφόρμες που λειτουργούν στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το περιεχόμενό τους να είναι ευρωπαϊκής παραγωγής σε ποσοστό 30%, ενώ η Γαλλία έχει θεσπίσει ποσόστωση 40% για τη γαλλική μουσική στους γαλλικούς ραδιοσταθμούς, στοιχεία που χαρακτήρισε «αποκαλυπτικά» για όσους κατηγορούν την Κυβέρνηση ότι θεσπίζει υποχρεωτικότητα στη μετάδοση ελληνόφωνου τραγουδιού, κάτι που, όπως είπε, δεν ισχύει.

Ανέφερε ότι παρέχονται οικονομικά κίνητρα στους ραδιοφωνικούς σταθμούς, ώστε εφόσον το επιθυμούν, να αυξήσουν την ποσόστωση του ελληνικού τραγουδιού στις μεταδόσεις τους, ενώ το ποσοστό μετάδοσης του ελληνόφωνου τραγουδιού στους κοινόχρηστους χώρους των ξενοδοχείων, των καζίνο και των εμπορικών κέντρων, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε αεροδρόμια και λιμάνια καθορίζεται στο 40%.

Επανέλαβε ότι η Κυβέρνηση δεν υποχρεώνει κανένα χώρο ψυχαγωγίας, εστίασης, μπαρ, εμπορικά καταστήματα, καφέ να μεταδίδουν ελληνόφωνο τραγούδι και μουσική, τονίζοντας ότι η ποσόστωση ελληνόφωνου τραγουδιού στους χώρους στάθμευσης, σε διαδρόμους και τους λοιπούς χώρους παραμονής επισκεπτών, στους κοινόχρηστους χώρους των εμπορικών κέντρων – και όχι εντός των καταστημάτων – αλλά και σε σταθμούς και αποβάθρες επιβίβασης μέσων συγκοινωνιών και αεροδρομίων, καθιερώνεται μόνο εφόσον οι συγκεκριμένοι χώροι μεταδίδουν μουσική, ενώ αν δεν μεταδίδουν μουσική, δεν είναι υποχρεωτική ούτε η μετάδοση, ούτε, φυσικά, η ποσόστωση του 40%.

Περνώντας στο θέμα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ανέφερε ότι ο κατάλογος είναι μια πρωτοβουλία της UNESCO που εντάσσει μοναδικά στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας στο πάνθεον της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, σημειώνοντας ότι η Λευκάδα έχει ήδη 5 στοιχεία σε αυτό τον κατάλογο, τα περισσότερα από κάθε άλλη περιοχή: το καρσάνικο κέντημα, τις φακές Εγκλουβής, το πορσάνικο μαχαίρι, την παραδοσιακή λαδόπιτα και το λευκαδίτικο παιχνίδι «αμπαλί».

Πρόσθεσε ότι ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο και προχωρά το επόμενο, ώστε να ενταχθεί και η παραδοσιακή λευκαδίτικη υφαντική τέχνη, μια τέχνη μοναδική με μεγάλο πλούτο σχεδίων και χρωμάτων κάθε Λευκαδίτισσας που αυτοσχεδίαζε, εκφράζοντας προς την παριστάμενη Υπουργό Πολιτισμού την ελπίδα ότι θα βοηθήσει την προσπάθεια, όπως το έκανε και για τα προηγούμενα 5 στοιχεία.

Χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις διατάξεις του νομοσχεδίου που αφορούν τη σύσταση Συμβουλίου και Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά, καθώς πρόκειται για δύο επιστημονικά και πολιτειακά όργανα που με διακριτές λειτουργίες και αρμοδιότητες που έχουν κοινό στόχο την ανάδειξη και διαφύλαξη των άυλων στοιχείων πολιτισμού από κάθε τόπο.

Σχολίασε ότι στο νομοσχέδιο αποτυπώνονται αναλυτικά τα μέσα με τα οποία εξυπηρετείται ο στόχος αυτός, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στις διατάξεις σχετικά με την επαγγελματική κατάρτιση, όπου παρέχονται κίνητρα για ενασχόληση με δραστηριότητες που σχετίζονται με στοιχεία άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ προβλέπεται και η δημιουργία δομών επαγγελματικής εκπαίδευσης και πιστοποίησης παλαιών και νέων επαγγελματιών σε τέχνες συνδεδεμένες με τέτοια στοιχεία.

Τόνισε ότι αυτό είναι κρίσιμο για να κρατηθεί ζωντανή η παράδοση και ο πολιτισμός μας, ενώ αναφερόμενος στη Λευκάδα, είπε ότι θα επιδιωχθεί η αναβάθμιση του εργαστηρίου για το καρσάνικο κέντημα που λειτουργεί ήδη και, σταδιακά, η λειτουργία επαγγελματικής εκπαίδευσης και για άλλα στοιχεία που έχει η Λευκάδα στον κατάλογο.

Επεσήμανε ότι πρέπει να ενθαρρυνθούν οι νέοι άνθρωποι να μείνουν στον τόπο τους και να συνεχίσουν να ασχολούνται με τις λαϊκές τέχνες και παραδόσεις, κάτι που για να συμβεί θα πρέπει, πρώτον, να εκπαιδευτούν και, δεύτερον, να έχουν όφελος από την ενασχόλησή τους, καταλήγοντας στο ότι τα δύο νέα όργανα που συστήνονται για το σκοπό αυτό, με την εμπειρία και τη γνώση των μελών τους, θα συμβάλλουν καθοριστικά στην ουσιαστική διαφύλαξη, διάδοση και εντέλει διαιώνιση της εθνικής άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

Τέλος, αναφέρθηκε στις διατάξεις που αφορούν τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων, του ΟΔΑΠ, στόχος που επιτυγχάνεται με τις διευρυμένες δυνατότητες που δίνονται στον οργανισμό να αξιοποιεί τα ακίνητα, τα αναψυκτήρια και τα πωλητήρια που υπάρχουν σε χώρους που ανήκουν ή διαχειρίζεται το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σχολίασε ότι είναι μια πρακτική που ακολουθείται σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Βρετανία, όπου πολλά μεγάλα μουσεία δεν χρεώνουν εισιτήριο, έχουν όμως τεράστια έσοδα από τα καταστήματα ή από εκδηλώσεις στους χώρους τους. Τόνισε τέλος ότι είναι καιρός να κάνει το ίδιο και η Ελλάδα, και με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο το κάνει με σεβασμό στο χαρακτήρα και στο περιεχόμενο των χώρων, δημιουργώντας αυξημένα έσοδα, απαραίτητα μεταξύ άλλων και για τη λειτουργία και συντήρηση μουσείων και μνημείων.

Κλείνοντας την ομιλία του, ο Βουλευτής απευθύνθηκε στην παριστάμενη Υπουργό Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη:

«Κυρία Υπουργέ, στη Λευκάδα έχει παραχωρηθεί από το Υπουργείο Οικονομικών οικόπεδο για την κατασκευή νέου Αρχαιολογικού Μουσείου που θα στεγάσει τους μοναδικούς θησαυρούς της Λευκάδας. Έχει δεσμευθεί δαπάνη ύψους περίπου 2 εκατομμυρίων ευρώ –και θέλω να σας ευχαριστήσω γι’ αυτό- για να γίνουν οι μελέτες. Έχουμε ήδη το κτηριολογικό πρόγραμμα και θα ήθελα να σας ζητήσω να επισπεύσετε τις διαδικασίες, οι οποίες ξέρουμε ότι μπορεί να είναι χρονοβόρες, ώστε τα επόμενα χρόνια να το δούμε να υλοποιείται, να λειτουργεί και να αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο προς όφελος της Λευκάδας και του πολιτισμού.

Και θέλω με την ευκαιρία να σας ευχαριστήσω συνολικά για τη συμβολή σας στην προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της Λευκάδας. Πέρα από το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο έχουμε την ανάδειξη του Κάστρου της Αγίας Μαύρας. Είχαμε την επισκευή πολλών εκκλησιών, όπως ο εμβληματικός ναός του Αγίου Σπυρίδωνα στο κέντρο της πόλης της Λευκάδας, που είναι επί 25 χρόνια κλειστός, ο Άγιος Χαράλαμπος στο χωριό μου, το Κατωχώρι Λευκάδας, ο Άγιος Μηνάς, ο Άγιος Γεώργιος Λευκάδας και οι ιερές μονές Παναγίας Οδηγήτριας Απόλπαινας και Αγίου Γεωργίου Σκάρων. Επίσης, έχουμε πρόοδο στα έργα ανάδειξης του αρχαίου θεάτρου και πολλά άλλα, τα οποία δεν θα είχαν προχωρήσει χωρίς τη βοήθειά σας.

Ο πολιτισμός μας είναι η ταυτότητά μας, είναι εθνικός πλούτος, είναι η παρακαταθήκη μας στα παιδιά μας, αλλά και παράθυρο σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο πλαίσιο της υποχρέωσης για τη διαφύλαξη και την προαγωγή του, υποχρέωση που αποτυπώνεται στο Σύνταγμα της Ελλάδας, θεωρώ ότι η υπερψήφιση του νομοσχεδίου είναι αυτονόητη».

 

 

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων