Θανάσης Καββαδάς: «Η φορολογική διαδικασία γίνεται πιο απλή, πιο λογική και πιο δίκαιη – Διευκολύνονται και ελαφρύνονται φορολογούμενοι και οφειλέτες – Αναβιώνουν παλιές ευνοϊκές ρυθμίσεις οφειλών» – Ομιλία στη Βουλή

Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ν. Λευκάδας, Θανάσης Καββαδάς, στο πλαίσιο συζήτησης νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, με διατάξεις για την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διαδικασίας και για τη διευκόλυνση φορολογούμενων και οφειλετών.

Ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί μία ακόμη μεταρρυθμιστική τομή της Κυβέρνησης, ανέφερε ο Βουλευτής, η οποία κάνει τη σχέση του φορολογούμενου με τη φορολογική διοίκηση πιο απλή, πιο λογική και πιο δίκαιη, επιτυγχάνοντας δύο στόχους: από τη μία, τη βελτίωση της είσπραξης των φορολογικών εσόδων και, από την άλλη, τη διευκόλυνση και ελάφρυνση των οφειλετών.

Αναφερόμενος στην πρώτη ενότητα του νομοσχεδίου, είπε ότι καθορίζονται με απόλυτη ακρίβεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των φορολογουμένων πολιτών σε όλο το εύρος των διαδικασιών που σχετίζονται με τον καταλογισμό και την είσπραξη του φόρου, αφού καθίσταται ξεκάθαρη η διαδικασία προσδιορισμού βεβαίωσης και είσπραξης των δημοσίων εσόδων, ενώ απλοποιείται και το σύστημα των κυρώσεων. Χαρακτήρισε δε «πολύ σημαντικό» το γεγονός ότι η πλειοψηφία των φορέων τάχθηκε υπέρ του περιεχομένου του νομοσχεδίου, ενώ κατά τη σύνταξή του ελήφθησαν υπόψη και βέλτιστες πρακτικές που έχουν υιοθετηθεί σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε ότι η ψηφιοποίηση των συναλλαγών των πολιτών με τη φορολογική διοίκηση ήταν ένα μεγάλο ζητούμενο, καθώς σημαίνει λιγότερη γραφειοκρατία, πιο απλές και πιο γρήγορες διαδικασίες, αλλά και μεγαλύτερη διαφάνεια, με οφέλη που αφορούν και το Δημόσιο, αφού μειώνεται το διοικητικό βάρος, αλλά και τους πολίτες, που γλιτώνουν χρόνο και χρήμα στις συναλλαγές τους με τη φορολογική διοίκηση.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, τα 4 τελευταία χρόνια έχει κάνει, και συνεχίζει να κάνει, άλματα στο μέτωπο της ψηφιοποίησης υπηρεσιών, ενώ με το υπό συζήτηση νομοσχέδιο κάνει ένα ακόμα μεγάλο βήμα, αφού αξιοποιούνται όλες οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία στην επικοινωνία των πολιτών με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, όπως η ηλεκτρονική κοινοποίηση πράξεων της φορολογικής διοίκησης και των αιτημάτων των πολιτών, ενώ επιπλέον προβλέπεται η συνεργασία μεταξύ των πληροφοριακών συστημάτων διαφόρων φορέων του Δημοσίου και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη συγκέντρωση και διασταύρωση διαφόρων στοιχείων.

Σ’ ό,τι αφορά τις τομές και τις αλλαγές που επέρχονται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με το νομοσχέδιο, ο Βουλευτής ανέφερε ενδεικτικά τα εξής:

  • Καθιερώνεται η αυτόματη οριστικοποίηση των φορολογικών δηλώσεων για όσους έχουν εισοδήματα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις. Μέχρι σήμερα γινόταν προσυμπλήρωση της δήλωσης με στοιχεία που αντλούσε αυτόματα η ΑΑΔΕ. Τώρα, εκτός από την προσυμπλήρωση, θα γίνεται αυτόματα και η οριστικοποίηση των δηλώσεων. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πάνω από 1.000.000 φορολογούμενοι πολίτες απαλλάσσονται από τη διαδικασία σύνταξης και υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης, εξοικονομώντας χρόνο και εργατοώρες.
  • Καταργείται η υποχρέωση προσκόμισης βιβλίων στην εφορία για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις, αφού όλα τα σχετικά στοιχεία θα τα διαβιβάζουν στην πλατφόρμα myDATA.
  • Καθιερώνεται έκπτωση της τάξης του 25% έως 50% στο τελικό ύψος προστίμων για τους φορολογούμενους που θα αποδεχθούν τις οφειλές που έχουν προκύψει έπειτα από φορολογικό έλεγχο. Όσο νωρίτερα αναγνωρίσει ο φορολογούμενος την οφειλή, τόσο αυξάνεται το ποσοστό της έκπτωσης.
  • Η φορολογική ενημερότητα θα εκδίδεται ταχύτερα, μέσα από τη διασύνδεση όλων των υπηρεσιών και των φορέων του Δημοσίου, καθώς και των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
  • Καθιερώνεται συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο για την ολοκλήρωση των φορολογικών ελέγχων. Το όριο καθορίζεται στον 1 χρόνο από την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου με δυνατότητα παράτασης για 6 μήνες, εφόσον έχει ξεκινήσει ο έλεγχος, και για άλλους 6 μήνες αν κατά το διάστημα αυτό δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Σε κάθε περίπτωση δηλαδή το ανώτατο όριο των φορολογικών ελέγχων δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 2 χρόνια.
  • Επαναπροσδιορίζεται η δυνατότητα, η διαδικασία και η προθεσμία για την υποβολή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης. Έτσι τροποποιητική δήλωση που υποβάλλεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αρχικής δήλωσης, θεωρείται εμπρόθεσμη. Επίσης, εμπρόθεσμη είναι η τροποποιητική δήλωση που υποβάλλεται εντός 10 ημερών από την κοινοποίηση του προσωρινού προσδιορισμού φόρου. Σε περιπτώσεις δε εκπρόθεσμης υποβολής, εξορθολογίζεται ο τρόπος υπολογισμού του προστίμου, ανάλογα με την περίπτωση.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Βουλευτής στην δυνατότητα που δίνεται σε 230.000 περίπου πολίτες για να αναβιώσουν παλιές ρυθμίσεις οφειλών. Πρόκειται για διατάξεις με κοινωνικό πρόσημο, αλλά και πρακτικό οικονομικό όφελος και για τους πολίτες και για το Δημόσιο, διότι, όπως είπε ο Βουλευτής, πρόκειται για παλαιές ρυθμίσεις ιδιαίτερα ευνοϊκές για τους οφειλέτες, αλλά και με υψηλό ποσοστό εισπραξιμότητας.

Ανέφερε ότι οι ρυθμίσεις αυτές μπορεί να είχαν χαθεί για διάφορους λόγους, για παράδειγμα μπορεί ο οφειλέτης να είχε χάσει κάποια δόση, να μην είχε υποβάλει ή να είχε καθυστερήσει να υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ, και τόνισε ότι η Κυβέρνηση βάζει τέλος στον τιμωρητικό χαρακτήρα των ρυθμίσεων αφού πλέον, εφόσον η ρύθμιση δεν έχει χαθεί με πράξη του προϊσταμένου της ΔΟΥ, μπορεί να τεθεί πάλι σε ισχύ, αρκεί οι οφειλέτες να πληρώσουν τις εκπρόθεσμες δόσεις ή να αποπληρώσουν το υπόλοιπο ποσό.

Τέλος, ο κ. Καββαδάς χαιρέτισε την τροπολογία για το «καλάθι των νονών», που υποχρεώνει τα μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών να προσφέρουν σε χαμηλή τιμή προϊόντα από διάφορες κατηγορίες, σχολιάζοντας ότι είναι ένα μέτρο που δούλεψε τα προηγούμενα χρόνια και θα δουλέψει και τώρα.

Στον επίλογο της ομιλίας του ο Βουλευτής ανέφερε:

«Τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη έκανε σημαία την ανάπτυξη μέσα από τη μείωση φόρων και την ενίσχυση των εισοδημάτων.

Δεκάδες μέτρα έχουν ψηφιστεί και εφαρμοστεί για τη φορολογική ελάφρυνση φυσικών και νομικών προσώπων, για την αύξηση μισθών και συντάξεων και για την έκτακτη στήριξη ευάλωτων ομάδων. Και έτσι θα συνεχίσουμε, αφού μέσα στο 2025 θα εφαρμοστούν περαιτέρω μέτρα μείωσης και ελάφρυνσης εισφορών, συνολικού ύψους 870.000.000 ευρώ.

Πώς εξασφαλίσαμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο;

Κάναμε τη φορολογική διοίκηση πιο αποτελεσματική.

Και όσο αυξάναμε τη διαφάνεια και τη φορολογική δικαιοσύνη, τόσο αυξανόταν και η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια των πολιτών.

Αυτή η εμπιστοσύνη και η ειλικρίνεια είναι ένας ακόμα τρόπος με τον οποίον οι πολίτες εκδηλώνουν τη θετική τους γνώμη για το έργο της Κυβέρνησης. Αυτό μας ικανοποιεί, αλλά δεν μας εφησυχάζει. Συνεχίζουμε για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των πολιτών, να λύνουμε προβλήματα, να πηγαίνουμε μαζί με κάθε Ελληνίδα και Έλληνα τη χώρα μπροστά».

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων