Συνέντευξη του Θανάση Καββαδά στο “Έθνος”: Η προσπάθεια για να δώσουμε λύση στα µικρά και µεγάλα προβλήµατα της Λευκάδας δεν σταµατά ποτέ. Είναι για εµένα ένας διαρκής αγώνας

Έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, ενώ στον αναπτυξιακό νόμο υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις που θα προσελκύσουν επενδυτές, λέει ο βουλευτής Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Καββαδάς.

Για αισθητή βελτίωση του κλίματος στην αγορά και της ψυχολογίας των καταναλωτών, μετά τις φορολογικές παρεμβάσεις της νέας κυβέρνησης, κάνει λόγο μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» ο βουλευτής Λευκάδας της Νέας Δημοκρατίας, Θανάσης Καββαδάς. Θεωρεί δεδομένο πως θα ακολουθήσει και άλλη στοχευμένη µείωση φόρων, ενώ τονίζει ότι έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία. Αναφέρεται επίσης στη διαχείριση του Μεταναστευτικού, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις,στη συμβολή του στον αναπτυξιακό νόμο, αλλά και στους στόχους που έχει θέσει για την οικονομική ανάπτυξη της Λευκάδας.

Η οικονομία, σύμφωνα µε τις δημοσκοπήσεις, εξακολουθεί να είναι το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης. Πιστεύετε ότι η εικόνα αυτή θα συνεχιστεί, υπάρχει περιθώριο και για άλλες φοροελαφρύνσεις;

Είναι διάχυτη η αίσθηση ότι κάτι έχει αλλάξει. Αποτυπώνεται στην ψυχολογία των πολιτών αλλά και στο κλίμα που υπάρχει στην αγορά και στην πραγματική οικονομία. Η κυβέρνηση έκανε πράξη τις δεσμεύσεις της για μείωση των φόρων, μειώνοντας τον ΕΝΦΙΑ, τον φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%, αλλά και θεσπίζοντας φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, από 22%που ήταν επί κυβέρνησης Τσίπρα. Οι φορολογικές ελαφρύνσεις αφορούν όλους τους πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς. Και αυτό περνάει στην κοινωνία. Είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσει και νέα στοχεύσουν μείωση φόρων, εφόσον συνεχίζεται η καλή πορεία της οικονομίας, ενώ η χώρα µας θα θέσει, µε αξιοπιστία και όταν πρέπει, και το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα δημιουργήσει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο.

Το κλειδί για την οριστική και ουσιαστική ανάκαμψη είναι οι επενδύσεις και οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Πόσο εφικτοί είναι αυτοί οι δύο στόχοι μέσα στο 2020;

Το 2019 έκλεισε µε ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 2%, ενώ ο στόχος για ανάπτυξη 2,8%το 2020 είναι απόλυτα εφικτός. Υπενθυμίζω ότι πρόσφατα ο οίκος Fitch προχώρησε στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας µας, ενώ έχουμε διαδοχικές και επιτυχημένες εξόδους στις αγορές, µε την Ελλάδα μάλιστα να μπαίνει για πρώτη φορά στο κλαµπ των χωρών που δανείζονται από τις αγορές µε αρνητικό επιτόκιο. Έχει δημιουργηθεί ένα ισχυρό κλίμα εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία, η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον µια χώρα φιλική προς τις επενδύσεις.

Στον αναπτυξιακό νόμο υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις που θα προσελκύσουν επενδυτές και χαίροµαι ιδιαίτερα γιατί έβαλα κι εγώ ένα λιθαράκι στην προσπάθεια, καταθέτοντας πρόταση στον υπουργό Ανάπτυξης για μείωση του ορίου πάνω από το οποίο θεωρείται µία επένδυση στρατηγική, από τα 100 εκατ. στα 40εκατ. ευρώ. Ο υπουργός αποδέχθηκε την πρόταση και την ενέταξε στον επενδυτικό νόμο, και πλέον περισσότερες επενδύσεις, ιδίως σε μικρές περιφέρειες, θα μπορέσουν να τρέξουν µε διαδικασίες fast track.

Το Μεταναστευτικό φαίνεται όμως να εξελίσσεται σε πρόβλημα για την κυβέρνηση. Θεωρείτε προς τη σωστή κατεύθυνση την επανασύσταση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής; 

Για το θέμα της επανασύστασης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής μίλησε ο πρωθυπουργός. Και το έκανε µε θάρρος και ειλικρίνεια. Το Μεταναστευτικό αποτελεί ένα τεράστιο βάρος για τη χώρα, που δημιουργήθηκε από τη λανθασμένη αντιμετώπισή του από την κυβέρνηση του κ.Τσίπρα. Η νέα πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Νέας ∆ηµοκρατίας στο Μεταναστευτικό στηρίζεται στην αλλαγή του συστήματος απονομής ασύλου, αφού επιταχύνονται πλέον οι διαδικασίες και θα ξεκινήσουν να γίνονται επαναπροωθήσεις. Υπενθυμίζω ότι τα τέσσερα προηγούμενα χρόνια οι επαναπροωθήσεις ήταν σχεδόν µηδαµινές. Πώς να µην υπάρχει λοιπόν υπερπληθυσµός στα hotspots στα νησιά, αν δεν γίνονται επαναπροωθήσεις και αν δεν λειτουργεί η Υπηρεσία Aσύλου; Η αλλαγή πολιτικής στο Μεταναστευτικό θα αποδώσει, χρειάζεται όµως χρόνο.

Η χώρα µας είναι αντιμέτωπη µε την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με δεδομένο ότι ακούγονται φωνές για προσφυγή στη Χάγη, πόσο θα εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο τα εθνικά µας συμφέροντα;

Η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή. Από εκεί και πέρα, οι Ένοπλες ∆υνάµεις της χώρας έχουν την αποτρεπτική ισχύ και την ικανότητα να υπερασπιστούν τα εθνικά κυριαρχικά µας δικαιώματα. Οι διαφορές μεταξύ των κρατών λύνονται µε βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, µε τη διαφορά ότι η Τουρκία δεν σέβεται αυτούς τους κανόνες και το έχει αποδείξει. Να υπενθυμίσω ότι η Τουρκία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για το ∆ίκαιο της Θάλασσας και αμφισβητεί ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα εγείρει µια σειρά από διεκδικήσεις που περιλαμβάνουν την αμφισβήτηση των κυριαρχικών µας δικαιωμάτων, την υιοθέτηση «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο και την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να γίνει συζήτηση ή διαπραγμάτευση για όλα αυτά. Κατά τη δική µου άποψη,το μόνο θέµα που µπορεί να παραπεμφθεί στο Διεθνές ∆ικαστήριο της Χάγης είναι αυτό της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας και τίποτε άλλο.

Εκλέγεστε σε µια μονοεδρική περιφέρεια,τη Λευκάδα. Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή σας;

Οι συμπατριώτες µου µε τίμησαν για δεύτερη φορά µε την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους, υπερδιπλασιάζοντας τους σταυρούς προτίμησης στο πρόσωπό µου, κάτι που µε τιμά και µε γεμίζει ευθύνη. Όπως έχω πει πολλές φορές, είμαι βουλευτής όλων των πολιτών της Λευκάδας, χωρίς αποκλεισμούς. Ο στόχος µας είναι να βάλουμε τη Λευκάδα στον χάρτη των τουριστικών προορισμών μέσα από την προσέλκυση επενδύσεων, όπως η κατασκευή της νέας µαρίνας στο Βλυχό, µέσα από τις νέες προοπτικές που δημιουργούνται µε την αναβάθμιση του αεροδρομίου στο Ακτιο αλλά και µε μεγάλα έργα υποδομής που θα βελτιώσουν την προσβασιµότητα, όπως η ολοκλήρωση του άξονα Ακτιο – Αµβρακία και των οδικών αξόνων Βόνιτσα – Λευκάδα και Ακτιο – Αγιος Νικόλαος, καθώς και η υποθαλάσσια ζεύξη.

Μέσα σε αυτούς τους έξι μήνες, ήδη η κυβέρνησή µας άνοιξε τον δρόμο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμάτων που είχε προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και απειλούσε τη δημόσια υγεία αλλά και την εικόνα του νησιού. Είμαι βέβαιος ότι µε την ίδια αποτελεσματικότητα θα δροµολογηθεί και η ενίσχυση του νοσοκομείου µας µε προσωπικό, ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας για το νησί, αλλά και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους Λευκαδίτες. Η προσπάθεια για να δώσουμε λύση στα µικρά και µεγάλα προβλήµατα της Λευκάδας δεν σταµατά ποτέ. Είναι για εµένα ένας διαρκής αγώνας.

Κοινοποίηση:

Αναζήτηση

Πρόσφατες Αναρτήσεις

Ιστορικό Αναρτήσεων